Versetul zilei

18 octombrie 2013

Iertarea deplina (3)

Daca am vazut ce NU inseamna iertarea deplina, azi am continuat sa citesc urmatorul capitol.
Ce este IERTAREA DEPLINA ?
                                                               de  R.T. Kendall
  • Sa fi constient de ceea ce a facut cineva si totusi sa-l ierti!
Asa cum am spus in articolul anterior(iertarea deplina 2), nu este cea mai buna solutie a incerca sa uitam raul ce ni s-a facut sau a trai in negare, ci a infrunta realitatea. Faptul ca cineva ti-a gresit dar eviti sa il intalnesti, desi in sinea ta iti spui "l-am iertat", nu este nicidecum o  victorie a ta. Victorie inseamna sa te confrunti cu cel care ti-a facut raul si totusi alegi sa il ierti.

  • Sa alegem sa nu ne gandim la rau! 
 Dragostea nu se gandeste la rau (1 Corinteni 13:5) Si dragostea si iertarea este o alegere.La inceput nu este un sentiment, ci mai degraba un act al vointei noastre.
Exemplu:
-daca avem o dovada despre cineva care ne-a gresit in vreun fel, si  am ales sa nu ne razbunam, dar pentru orice eventualitate pastram probele si dovezile...
Dumnezeu binecuvinteaza pe cel care desfinteaza amenintarea cu degetul,
Atunci tu vei chema, şi Domnul va răspunde, vei striga, şi El va zice: „Iată-Mă!” Dacă vei îndepărta jugul din mijlocul tău, ameninţările cu degetul şi vorbele de ocară....
Isaia 58:9
  • Sa  refuzam sa pedepsim!
Ca si oameni pamanteni sigur exista acesta dorinta in noi de a-i vedea pedepsiti pe cei care fac rau, insa cand renuntam la aceasta dorinta "naturala", atunci putem spune ca am iertat deplin.
"A mea este razbunarea zice Domnul..."
  • Sa nu spunem ce au facut!
Simtim nevoia de a spune, cat de raniti am fost.Pentru a face acest lucru, trebuie aleasa persoana cu mare grija caruia sa-i putem incredinta aceasta taina, insa daca o facem doar din dorinta de a-i denigra pe cei care ne-au facut rau, acest lucru nu Ii place Domnului. Cand suntem tentati sa facem acest lucru, sa ne amintim ca Dumnezeu nu a spus nimanui ce i-am facut noi, LUI.
  • Sa fim milosi! 
El este milos si drept. 
Pentru ca este milos, Dumnezeu nu vrea sa ne pedepseasca:
Pentru ca este drept, trebuie sa ne pedepseasca pentru ca am pacatuit impotriva Lui.
Suna ciudat, nu-i asa...? Nu vrea....si totusi trebuie....
1 Ioan 4:10
Şi dragostea stă nu în faptul că noi am iubit pe Dumnezeu, ci în faptul că El ne-a iubit pe noi şi a trimis pe Fiul Său ca jertfă de ispăşire pentru păcatele noastre.
Isaia 53:6
 Noi rătăceam cu toţii ca nişte oi, fiecare îşi vedea de drumul lui, dar Domnul a făcut să cadă asupra Lui nelegiuirea noastră a tuturor.
  • Bunatate!
Adevarata iertare arata har si mila in acelasi timp.
Bunatatea se arata prin ceea ce NU spui, chiar daca ceea ce ai spune ar fi adevarat!
 Bunatate- este una din caracteristicile lui Dumnezeu.
  • Este o stare interioara
Iertarea deplina trebuie sa aibe loc in inima, altfel nu are valoare. Daca nu o facem din inima, mai tarziu va iesi la iveala, pentru ca:"din prisosul inimii vorbeste gura"
Indiferent daca aceea persoana vrea sau nu vrea sa vorbeasca mai departe cu noi, nu conteaza, inima noastra s-a eliberat.
Preaiubiţilor, dacă nu ne osândeşte inima noastră, avem îndrăzneală la Dumnezeu
1 Ioan 3:21
Iertarea deplina este indrazneala fata de Domnezeu.
  •  Este absenta amaraciunii!
Renuntarea la amaraciunea din inima este o invitatie deschis pentru Duhul Sfant, ca sa ne dea pace, bucurie cunoasterea voii Sale.
  • Sa-L iertam pe Dumnezeu!
Supararea din inima adeseori tinteste catre Dumnezeu, deoarece credem ca El a ingaduit sa trecem prin asta. Dar exista un veset care spune astfel, in Romani 8 :28
"De altă parte, ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său".
Iertarea deplina inseamna a-i ierta pe cei care ne-au facut rau, a-L ierta pe Dumnezeu si la urma, urmei a ne ierta pe noi insine.
Nu exista bucurie totala daca nu exista si iertarea de sine.
Cea mai mare bucurie este a celui care iarta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu