Versetul zilei

8 august 2015

Hrana ta zilnica!

8 AUGUST
Ioan 15.1-15
Israel era o viţă neroditoare, în ciuda tuturor îngrijirilor divinului Viticultor (Psalmul 80.8,9; Isaia 5.2). Prin contrast, Isus Se prezintă ca adevărata Viţă, purtând rod prin intermediul ucenicilor. Insă, după cum într-un butuc de viţă mlădiţele nu sunt nici pe departe toate încărcate la fel, tot aşa îi împarte Domnul, după roade, pe aceia care spun că-L cunosc: „nu aduc rod,... aduc rod,... aduc mai mult rod" (v. 2) şi „aduc mult rod" (v. 5). Pentru a face parte dintre cei care aduc mult rod, două condiţii sunt necesare: să rămânem noi în El, aşa cum ramura rămâne legată de trunchiul care o hrăneşte, şi El în noi, aşa cum însăşi ramura se lasă străbătută şi pătrunsă de seva care este viaţa ei. Pe de altă parte, să nu uităm nicicând că, dacă Tatăl ne „curăţă" îndepărtând din noi uneori în mod dureros ce ne întinează, El o face ca să aducem mai mult rod (v.2).
Şi câte alte consecinţe fericite decurg dintr-o astfel de comuniune! 
Printre acestea este cunoaşterea voii lui Dumnezeu şi, ca urmare, împlinirea rugăciunilor noastre, pentru că noi nu vrem nimic altceva decât ceea ce El însuşi doreşte (v. 7); bucuria (v. 11), precum şi aprobarea de nepreţuit a Celui care binevoieşte să ne numească prietenii Săi (v. 14).

7 august 2015

Hrana ta zilnica!

7 AUGUST
loan 14.15-31
Isus este pe punctul de a-i părăsi pe ucenicii Săi dragi, dar El nu-i va lăsa orfani. Le va trimite o Persoană divină pentru a-i mângâia, pentru a-i sprijini, pentru a le veni în ajutor (v. 16; vezi notă: Mângâietor, adică Ajutor, Susţinător). Este Duhul Sfânt care va fi nu numai cu cei credincioşi, ci şi în ei, pentru a-i învăţa (v. 26). Domnul ÎI numeşte „un alt Mângâietor", pentru că El însuşi rămâne Mângâietorul ceresc, Mijlocitorul înaintea Tatălui (1 loan 2.1; vezi notă: Mijlocitor, adică Apărător, Mângâietor).
Isus le face alor Săi alte trei promisiuni: viaţa nouă, izvorâtă din a Lui (v. 19); un loc special în dragostea Fiului - şi a Tatălui - pentru oricine îşi arată afecţiunea păzind poruncile Lui (v. 21,23); şi pacea, propria Sa pace (v. 27). Cât de adevărat este că El nu ne dă „cum dă lumea"! Lumea oferă puţin și ia mult; ea distrage conştiinţa şi o ameţeşte asemenea unui calmant care ne amăgeşte pentru o clipă neliniştile şi agitaţiile sufletului; aceasta nu este însă decât o pace iluzorie. Ceea ce dă Isus satisface în întregime inima şi are caracter veşnic.
De asemenea, Domnul îi face pe ucenicii Săi să înţeleagă că adevărata dragoste pentru El nu trebuie să caute să-L reţină cu egoism aici, jos, ci să se bucure de fericirea Lui (v. 28).

6 august 2015

Hrana ta zilnica!

6 AUGUST
Ioan 14.1-14
În capitolul 13 L-am văzut pe Domnul cum îi pregătea pe ai Săi ca să aibă încă de aici, de pe pământ, „parte" cu El (v. 8). El pleacă acum să le pregătească locul în Casa Tatălui Său; pentru aceasta, trebuie să meargă înaintea lor, cam în felul în care un stăpân al casei primeşte dispoziţiile Sale de a sosi la El înaintea invitaţilor. Biblia ne dă puţine detalii cu privire la cer. Ceea ce face însă fericită şederea acolo este prezenţa Domnului. Şi El însuşi cere, pentru propria Sa bucurie, prezenţa alor Săi cu El.
Isus este singura Cale pentru a merge la Tatăl. El este Adevărul, este Viaţa. El n-a încetat nicio clipă să-L descopere pe Tatăl în cuvinte şi în lucrări, de aceea, câtă durere Îi provoacă ignoranţa ucenicilor Săi! N-ar putea El însă să ne spună şi nouă uneori: De atâta timp tu auzi vorbindu-se despre Mine, citeşti Cuvântul Meu, cum de nu Mă cunosti mai bine?
„Orice veţi cere în Numele Meu, aceea voi face" (v. 1.1), promite Domnul. „În Numele Meu" nu este o simplă formulă, ci implică faptul că El poate fi de acord cu cererile noastre. Rugăciunea noastră devine atunci cea a lui Isus, căreia i se va răspunde negreşit. Nu numai pentru că ne iubeşte, ci in primul rând pentru că este în joc gloria Tatălui! Ar putea avea El vreun motiv mai înalt?

Hrana ta zilnica!

Cu scuzele de rigoare, hrana zilnica pentru data de 5 AUGUST

loan 13.21-38
„Ucenicul pe care-l iubea Isus" este numele pe care îl ia Ioan în evanghelia sa. El cunoştea dragostea Domnului pentru ai Săi (v. 1), dar se ştia şi pe sine ca obiect personal al acestei dragoste; a probat-o aproape de inima lui Isus - locul celor mai intime comunicări. Este însă un mister înfiorător pe care Domnul îl dezvăluie acum. II denunţă pe trădătorul Iuda, pe care El însuşi îl cunoştea încă de la început (cap. 6.64). Atunci Satan intră în acest om, care era pregătit să-1 primească şi care pleacă în noapte ca să-şi înfăptuiască îngrozitoarea trădare. Domnul vorbeşte din nou de crucea Sa, unde gloria Lui va străluci în umilinţă (v. 31), dar şi de învierea Sa, prin care Dumnezeu îl va glorifica pe Acela care L-a glorificat pe deplin (v. 32). Dar cum vor fi recunoscuţi ucenicii Lui de acum înainte, câtă vreme El nu va mai fi în mijlocul lor? Printr-un semn sigur: dragostea lor unii pentru alţii (v. 35). Este oare aceasta cu adevărat ceea ce ne caracterizează şi pe noi? Iată un test şi pentru inimile noastre! Spre deosebire de Ioan, care era preocupat de afecţiunile lui Isus pentru el, Petru pune în valoare propriul lui devotament, ... fără a lua seama la avertismentul Domnului!

4 august 2015

Vom sta in picioare, doar daca vom cunoaste puterea LUI!

Multe planuri isi face omul si in inima sa, se nasc multe dorinte. Daca stam de vorba cu cineva sau privim chiar la noi insine, vom vedea ca ne-am facut fiecare un plan de viitor, desi noi facem planuri, insa hotararea e a Domnului si aceea se va implini. El are un plan facut pentru fiecare, El il cunoaste, il stie, noua nu ne ramane decat sa ne incredem in El. Sa credem ca tot ceea ce El face, face bine si nu greseste niciodata. Dar daca pe plan pamantesc ne-am creat o agenda cu ceea ce trebuie sa facem, oare nu trebuie si in viata spirituala la fel?
Pavel si-a facut si el un plan, a avut si el o dorinta si aceasta dorinta  trebuie sa se nasca si in inima noastra:
"Şi să-L cunosc pe El şi puterea învierii Lui şi părtăşia suferinţelor Lui şi să mă fac asemenea cu moartea Lui" Filipeni 3:10
Intr-o astfel de vreme este atat de important sa-l cunoastem pe El, sa cunoastem puterea Lui!
Poate ca multi  spun, "oh, dar eu sunt crestin, stiu cine este Isus".
Numai ca, a stii doar despre El, doar din carti sau ca ni se vorbeste despre El, e una...insa a-L cunoaste noi personal si a-I cunoaste puterea, e alta.
Traim vremuri tare tulburi si Scriptura ne spune ca in zilele din urma vor veni vremuri grele si le simtim din ce in ce mai mult, iar asta nu face altceva decat ne confirma ca este timpul din urma. Dar ca sa rezistam avem nevoie de a-L cunoaste si a-I cunoaste puterea. Biserica are nevoie de oameni care au o minte innoita, de oameni care inteleg lucrurile lui Dumnezeu. Ori daca vom cauta sa intelegem lucrurile lui Dumnezeu cu mintea, nici o sansa, pentru ca lucrurile Lui se inteleg cu inima.
"Vreau sa-L cunosc pe El si puterea Lui", iar asta implica  dorinta puternica.
Dumnezeu se lasa descoperit, trebuie doar sa-L cautam.
Ca sa-L cunoastem trebuie sa facem mai mult, avem nevoie de-o abandonare a lumii cu tot ceea ce ea ofera, avem nevoie de a renunta la lucrurile inutile din viata noastra, lucruri care ne tin departe de a-I cunoaste puterea, avem nevoie de a renunta sa mai fim oameni  "religiosi", avem nevoie de o innoire a mintii. Niciodata traditiile nu ne vor ajuta in acest sens, trebuie sa fim oameni cu  inima deschisa  si pregatita pentru a primi revelatia Lui. 
Cu siguranta daca as cunoaste planul pe care il are cu privire la viata mea, si sa-i cunosc doar finalul... m-as speria, de-aceea Dumnezeu ni-l descopera treptat. Eu trebuie doar sa am inima deschisa  pentru a primi, trebuie ca mintea mea sa fie umpluta cu promisiunile Lui.
Cea mai mare parte a vietii noastre nu o petrecem vorbind unii cu altii, ci vorbind noi cu noi insine.
Nu-i asa ca incepand din zori si pana in noapte, ne vorbim noua insine, prin gandurile noastre?
Ce ne spunem? Incurajari din Scriptura sau lasam ca teama si ingrijorarea sa ne cuprinda?
In Cuvantul Lui  avem atatea promisiuni, atatea versete care, daca le-am rosti zilnic am vedea intr-adevar puterea Lui, pentru ca Cuvantul este plin de putere.
Avem nevoie sa-I cunoastem puterea daca vrem sa ramanem in picioare in vremurile care  vor urma. Daca nu vom cunoaste puterea Lui, nu vom face fata presiunii si atacurilor celui rau.

Doamne ajuta-ne sa ne deschidem inima si pune in noi dorinta de a Te cunoaste cu adevarat!




Hrana ta zilnica!

4 AUGUST
loan 13.1-20
Pentru inima Domnului, moartea Lui însemna mai întâi „să plece din lumea aceasta la Tatăl" (v. 1; comp. cu 16.28). Îi lăsa însă pe aceia pe care-i iubea într-o lume plină de corupţie şi de violenţă. Şi, aşa cum un călător mergând pe drum are picioarele pline de praf, credincioşii, deşi având „tot trupul spălat" (v. 10) prin sângele crucii (Apocalipsa 1.5), sunt, prin contactul lor necontenit cu răul, expuşi întinării în gânduri, în cuvinte şi în fapte. Dar Domnul S-a îngrijit cu credincioşie şi de aceasta, pentru că veghează la sfinţenia practică a alor Săi. Ca mare preot suveran, El le spală picioarele, altfel spus, îi curăţă făcându-i să se judece continuu în lumina Cuvântului (apa) aplicat conştiinţelor lor (Efeseni 5.26; Evrei 10.22). Această slujbă a dragostei trebuie s-o exersăm şi noi unii pentru alţii. In umilinţă, punându-ne la picioarele lor, avem să le arătăm fraţilor noştri, prin Cuvânt, în ce au greşit sau care sunt pericolele la care se expun (Galateni 6.1).
Dragi prieteni, Domnul nu a spus: fericiţi sunteţi dacă veţi cunoaşte aceste lucruri, ci, ştiindu-le, „fericiţi sunteţi dacă le veţi face" (v. 17).

3 august 2015

Hrana ta zilnica!

3 AUGUST
Ioan 12.37-50
Odată cu capitolul 12 se încheie şi o mare diviziune a acestei evanghelii, pentru că, într-adevăr, începând cu capitolul 13, Domnul Se va adresa numai ucenicilor Săi.
Aici avem cele din urmă cuvinte adresate poporului. De acum înainte, acesta va fi împietrit ca naţiune, conform profeţiei lui Isaia. Vedem cum se verifică versetul 11 din capitolul 1: , A venit la ai Săi (în Israel) şi ai Săi nu L-au primit". De asemenea este confirmat şi versetul următor; unii L-au primit şi, pentru acest motiv, au primit dreptul de a fi copii ai lui Dumnezeu (cap. 1.12). 
„Chiar dintre mai-mari, mulţi au crezut în EI", fară totuşi a avea îndrăzneală să-şi mărturisească credinţa. Şi motivul ne este dat: „au iubit mai mult gloria oamenilor decât gloria lui Dumnezeu" (v. 43). Noi, cărora ne lipseşte un asemenea curaj de a ne mărturisi credinţa, să ne întrebăm dacă uneori nu se întâmplă aceasta din acelaşi motiv.
Pentru ultima dată, Isus afirmă public şi solemn caracterul divin al slujbei Sale. El este Trimisul lui Dumnezeu şi în Acelaşi timp „întipărirea fiinţei Tatălui" (v. 44,49; Evrei 1.3). Niciunul din cuvintele Sale nu este altceva decât expresia pbsolută a gândului divin. Să medităm la acest exemplu minunat şi, la rândul nostru, să învăţăm de la El deopotrivă ce trebuie să vorbim şi cum să vorbim (v. 49).

2 august 2015

Hrana ta zilnica!

2 AUGUST
loan 12.11-36
In vechile morminte egiptene s-a găsit grâu vechi, de mii de ani, capabil încă să germineze. Dar, deşi s-a scurs mult timp şi deşi a fost conservat în vase foarte preţioase, acest grâu nu s-a putut înmulţi acolo. Ca să poată răsări spice încărcate de boabe asemănătoare cu sămânţa, trebuia ca aceasta să fie pusă în pământ, să fie sacrificată. Aceasta este imaginea pe care o foloseşte Isus pentru a vorbi despre moartea Lui. Dorinţa de a-L vedea, exprimată de greci, I-a purtat gândurile spre consecinţele minunate ale lucrării Sale de la cruce: binecuvântarea naţiunilor sub domnia universală a Fiului Omului; multe roade (v. 24b); judecarea lui Satan (v. 31); toţi oamenii atraşi la El însuşi (v. 32). Prin faţa sufletului Său sfânt trece însă şi acest ceas încărcat de suferinţe. El Se îndreaptă către Dumnezeu, care-I răspunde din cer prin promisiunea înviererii (v. 28).
Pentru poporul iudeu sosise amurgul. Lumina avea să dispară la orizont: Isus urma să-i părăsească (v. 35; Ieremia 13.16). Ziua de astăzi, o zi de har, este şi ea pe sfârşite. Se apropie clipa când nu va mai fi posibil să crezi (comp. cu v. 40). A fost pentru Isus un solemn „acum" (v. 27,31). Pentru noi, acum este timpul să credem în El.