Versetul zilei

2 noiembrie 2013

Hrana ta zilnica!

2 Noiembrie
2 Cronici 30.15-27
Asemenea împăratului din parabolă, Ezechia a făcut ca invitaţia harului să fie proclamată în toată ţara: „Iată, am pregătit ospăţul meu; ... toate sunt gata. Veniţi ..." (Matei 22.4). Mulţi n-au luat-o în seamă, dar şi dintre cei care au venit, mulţi nu se sfinţiseră (v.17). Ce era de făcut? Ar fi trebuit trimişi acasă? Deloc! Întocmai cum invitaţii la marea sărbătoare primesc din partea împăratului câte o haină de nuntă, harul lui Dumnezeu se ocupă de curăţirea acestor israeliţi, ca să-i aducă într-o stare potrivită cu sfinţenia prezenţei Lui. Şi această curăţire este atinsă tocmai prin intermediul Paştelui pe care au venit să-1 celebreze. Sângele animalelor înjunghiate le asigură sfinţirea.
Gândurile ni se îndreaptă spre sângele lui Isus, Mielul sfânt al lui Dumnezeu, ce curăţă orice păcat (1 Ioan 1.7).
În ce-i priveşte pe cei slabi şi ignoranţi, Ezechia, ca simbol al lui Hristos, mediază pentru ei înaintea lui Dumnezeu care iartă. Urmează sărbătoarea Azimelor. Ea ne vorbeşte despre sfinţirea practică. O mare bucurie o însoţeşte, dovadă că punerea deoparte pentru Dumnezeu nu poate fi nicidecum sinonimă cu tristeţea. Şi rugăciunea purtătorilor de cuvânt ai poporului îşi atinge scopul: „s-a suit până la locuinţa cea sfântă a Domnului din ceruri".

1 noiembrie 2013

Hrana ta zilnica!

1 Noiembrie
2 Cronici 30.1-14
Inima înţeleaptă a lui Ezechia înţelege că Pastele trebuie să fie restabilit: acesta va avea loc în luna a doua, cum autoriza Numeri 9.11. Inima largă a lui Ezechia cuprinde întregul Israel, unde trimite soli... întocmai cum astăzi Domnul face publică, peste tot, invitaţia Lui de har. Oare vede El în noi acei servitori cărora să le poată încredinţa preţiosul mesaj? Ce conţine acest mesaj?
1) „Întoarceţi-vă la Domnul": pocăinţa.
2) „Daţi mâna Domnului": credinţa.
3) „Veniţi la sfântul Lui locaş": căutaţi locul prezenţei Sale.
4) Slujiţi Domnului".
5) În sfârşit: Să ştiţi că El este milos şi îndurător (v. 9).
Un asemenea mesaj este întâmpinat cu mult dispreţ, iar atitudinea pe care prea mulţi oameni o au faţă de chemările harului este una de neîncredere sau de indiferenţă. Totuşi atenţionarea lor a meritat, pentru că unii s-au smerit şi au venit la Ierusalim, locul unde se strângea o mare adunare. Acolo continuă curăţirea începută prin leviţi. Altarele pe care Ahaz le făcuse pentru sine însuşi „în toate colţurile Ierusalimului" (28.24) ajung din urmă necurăţiile din templu, fiind şi ele aruncate tot în adâncul pârâului Chedron (29.16).

31 octombrie 2013

"Elevii români sunt implicaţi în lumea satanismului"

Iata in sfarsit si o reactie pozitiva a unor  ONG-uri care au luat initiativa de a face ceva si de a lua o pozitie in legatura cu aceasta sarbatoare, care de la an la an capata tot mai mare importanta in tara noastra.
Am preluat un articol de pe un site cu stiri, nicidecum de pe un site crestin, spun asta pentru ca azi am intalnit cateva reactii ciudate la decizia mea de a nu lasa coplilul la asa zisa petrecere, reactii in care ma acuzau ca doar "la noi crestinii" este aceasta idee stupida de a crede ca este o sarbatoare satanica. Iata ca nu doar crestinii au aceasta convingere!


"Elevii români sunt implicaţi în lumea satanismului", declaratia unor ONG-uri !
Într-un comunicat de presă intitulat "Halloween-ul este satanism promovat de Ministerul Educaţiei Naţionale", Coaliţia pentru Familie şi Constituţie, constituită din ONG-uri "ce au ca scop promovarea valorilor tradiţionale ale poporului român", transmite că "a luat act cu profundă îngrijorare de perpetuarea în sistemul educaţional românesc a unei aşa zise sărbători care exaltă frica, întunericul şi moartea".
"Şi în acest an, la fel ca în anii precedenţi, în numeroase instituţii de învăţământ, atât şcoli, cât şi grădiniţe, profesorii, învăţătorii şi educatorii au derulat şi continuă să desfăşoare activităţi prin care îşi propun să generalizeze această campanie de reeducare a elevilor români, în spirit păgân, cu accente malefice", se arată în comunicat, ONG-urile semnatare considerând că, prin manifestările de Halloween, "conştient sau nu, cu concursul cadrelor didactice, elevii români sunt implicaţi în lumea vrăjitoriei şi a satanismului".
De asemenea, reprezentanţii coaliţiei mai spun că acest fenomen a căpătat o largă răspândire în sistemul de învăţământ "cu generosul concurs al Ministerului Educaţiei Naţionale" şi "contrar prevederilor Constituţei României şi Legii Educaţiei Naţionale care statuează că printre principiile care guvernează învăţământul se numără «principiul asumării, promovării şi păstrării identităţii naţionale şi a valorilor culturale ale poporului român», «principiul centrării educaţiei pe beneficiarii acesteia», «principiul fundamentării deciziilor pe dialog şi consultare» ş.a.".
Coaliţia atrage atenţia că, deşi în ultimii ani numeroase organizaţii nonguvernamentale au atras atenţia asupra acestui fenomen, trimiţând memorii Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) şi solicitând luarea unor măsuri în vederea scoaterii din sistemul de învăţământ a acestei manifestări, până în acest moment, la nivelul MEN şi al inspectoratelor şcolare judeţene, nu a fost luată nicio măsură, "ba mai mult ministerul continuă să o gireze".
ONG-urile mai semnalează că, de la an la an, exigenţele cresc, astfel că "membrii corpului didactic îi obligă pe părinţi la eforturi financiare suplimentare pentru ca Halloween-ul să fie oficiat cu succes".
Coaliţia invită "toţi părinţii responsabili din România" să boicoteze serbările organizate de instituţiile de învăţământ cu ocazia Halloween-ului şi să semnaleze organizaţiilor semnatare "eventualele consecinţe negative pe care le va atrage neparticiparea copiilor la aceste evenimente".
De asemenea, părinţilor le este recomandat să doneze banii pe care i-ar fi cheltuit pentru costumaţiile de Halloween copiilor nevoiaşi sau să îi vireze în conturile Ministerului Educaţiei "pentru ca în toate unităţile de învăţământ din România să fie introdusă apa curentă şi grupuri sanitare decente".
"Atenţionăm Ministerul Educatiei Nationale asupra faptului că, dacă nu ia măsuri pentru oprirea acestor manifestări, care lezează sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a copiilor şi tinerilor nostri şi încalcă Constituţia României şi Legea Educaţiei Naţionale, vom fi obligaţi, pe cale de consecinţă, să-l acţionăm în judecată, în scopul opririi acestor manifestări morbide în unităţile de învăţământ din România", se mai arată în comunicat.
Iniţiativa este susţinută de: Alianţa pentru Demnitate Naţională, Alianţa Familiilor din România, Asociaţia Pro Vita - filiala Bucureşti, Asociaţia "Cercul Studenţesc Floarea de foc", Asociaţia "Basarabii", Liga de Utilitate Publică, Asociaţia "Rost", Asociaţia pentru Revigorarea Tradiţiei (ART), Bucureşti, Asociaţia "Sfântul Împărat Constantin cel Mare", Asociaţia pentru Libertatea Românilor, Asociaţia Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti din judeţul Alba, Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova, Iaşi, Asociaţia "Familia ortodoxă", Asociatia "Civic Media", Asociaţia "Ortodoxia Tinerilor", Fundaţia "Sfânta Irina", Asociaţia "Prietenii de Familie", Grupul "Ioan Alexandru", Asociaţia pentru Cultură şi Educaţie "Sfântul Daniil Sihastrul", Liga Distributistă Română "Ion Mihalache", Asociaţia Prologos, Asociaţia "Copil dorit", Asociaţia "Casa Gratis Pro Deo", Asociaţia "Triada", Asociaţia "Prietenii Sfântului Efrem cel Nou" şi Asociaţia "Parintele Galeriu", Bucureşti.
Sărbătoarea Halloween, răspândită în numeroase ţări, este în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie şi are ca simbol dovleacul sculptat. Conform tradiţiei, în această noapte, copiii se costumează în vrăjitori şi alte personaje şi colindă pe la case, pentru a primi dulciuri.
Articol preluat de pe :http://www.realitatea.net/

Ce face copilul tau de halloween...?

Astazi este una din asa zisele sarbatori "ziua halloween-lui", pe care multi o asteapta cu mare fast. Asteapta  sa-si vada copiii la asa zisele petreceri de halloween, in care deghizati si mascati in fel si chip, imita diferite personaje distrandu-se (pardon destrabalandu-se)
Dealtfel, sunt ingrozita ca inclusiv cei care sunt desemnati sa ne educe copiii la scoala, domnii profesori, au facut din aceasta zi o sarbatoare cu mult fast si pregatire multa. Ba mai mult daca copilul refuza sa participe la aceasta oribila petrecere, este amenintat ca va fi pus absent, va fi notat intr-un asa zis "carnetel", etc...
Multi se mira cand aud, ca  multi copii inca de mici au inclinatii oribile sau  fac tot felul de lucruri ingrozitoare, insa putini dintre acestia isi pun intrebarea de unde i-a venit in minte copilului sa faca asa ceva? Ce fel de duhuri il stapaneste..?
 Nu trebuie sa fi expert in ale computerului ca sa afli cate ceva despre aceasta macabra sarbatoare, iar daca vrei sa afli este suficient sa scri pe google  "sarbatoarea halloween" si vei vedea ce inseamna.
Nu am sa stau sa descriu ce inseamna, pentru ca din cate imi amintesc si anul trecut am scris despre acesta sarbatoare, insa ceea ce vreau sa spun este pentru noi, "cei crestini"
Multi parinti trateaza cu minim interes  acest lucru si spun aceasta in cunostinta de cauza. In clasa baietelului meu sunt 5 copii  care au alta religie decat cea ortodoxa sau catolica, sunt baptisti si penticostali. M-am uitat la ei in fiecare an, de-altfel este al cincilea an de cand sunt impreuna, cu toate ca si-au declarat religia, cand este vorba de asa zise petreceri cum ar fi banchetul de sfarsit,( care pentru fiul meu a fost anul trecut), carnavalul mastilor, sarbatoarea halloween, pentru care sunt in stare sa piarda si 2-3 zile de materie, doar sa faca pregatiri, acesti parinti( si multi ca ei), nici macar nu le pasa ca copilul lor participa la 
"o petrecere de invocare a duhurilor", ca sa fiu mai directa.
Ca parinti, stim ce fel de semnificatie are aceasta sarbatoare si totusi cand e vorba de a prticipa la aceste orori spun," E DOAR UN COPIL..."
Intr-adevar este doar un copil si el nu poate discerne ce este bine si ce este rau, insa tu ca parinte ai aceasta datorie si esti raspunzator in fata lui Dumnezeu ca l-ai lasat sa participe la aceste macabre petreceri.
Ce fel de parinte esti, ca sa nu mai zic ce fel de crestin esti, cand tu cu manuta ta mergi si ii alegi din magazin copilului tau cea mai macabra masca pe care sa o poarte in aceasta zi?
Mi s-a transmis de o  d-na profesoara aseara ca: " nu ii vine sa creada cat sunt de demodata si ce gandire am, in ritmul acesta nu duc copilul la bine.... "
Oare asa sa fie....?
Sunt demodata pentru ca nu vreau ca copilul meu sa ia parte la o sarbatoare unde satan este prezent?
Ma intreb dragi parinti care cititi aceste randuri indiferent in ce tara sunteti...
"acolo unde tu i-ai dat voie copilului tau sa mearga, este Dumnezeu prezent"
Stii tu ca parinte, ca aceasta sarbatoare este 100%  pagana?
Stii ca este o sarbatoare satanica?
Stii ca la aceasta sarbatoare in mod special  participa vrajitori, satanisti, ghicitori si tot felul de alti spiritisti si astazi in mod deosebit  aduc o slujire fata de parintele caruia ii slujesc, adica lui satan?
Copilul tau in mana cui l-ai incredintat azi de dimineata?
In mana lui Dumnezeu! Si crezi ca Dumnezeu il va insoti acolo...?
Dragi crestini, sa ne rugam ca Domnul sa ne dea o minte treaza si vegheatoare, fiindca  diavolul este atat de siret si cauta ca inca de mici sa ni rapeasca, sa rapeasca  ceea ce avem mai drag, copiii nostri.
Nu sunt o mama perfecta, insa ma straduiesc din rasputeri sa sadesc in inima copilului inca de mic,  iubirea pentru Dumnezeu si pazirea poruncilor LUI. 
Dumnezeu sa ne ajute pe fiecare sa facem la fel!Nu vrei sa fi chiar tu?

Spre deosebire de  agitatia  care este in oras, atat pe strazi cat si pe trotuar, unde pe strada iti ia 1 h sa ajungi dintr-un capat al orasului in celalat, iar pe trotuar inveti sa faci jaloane printre flori si coroane, toata lumea pregatindu-se sa sarbatoreasca "mortii", la mine la birou este liniste totala...pe semne ca si clientilor mei le este greu sa strabata prin oras. Asa ca fiind liniste, doar glasul lui Adi Hentea se aude in surdina intr-o boxa, am luat Biblia sa citesc.
Intreaga carte Ezechiel are ca tema Judecata si Slava lui Dumnezeu.
Dupa ce Ezechiel primeste chemarea profetica prin care sa Il slujeasca pe Dumnezeu, acesta raspunde chemarii si timp de aproape 20 de ani Ezechiel face acest lucru. Ezechiel transmite mesajul pe care il da Dumnezeu cu privire la judecata care o va face cu poporul lui Iuda si Israel.
Iersalimul ajunsuse o cetate in care pacatul stapanea. In cap.22 Ezechiel primeste din partea Domnului un cuvant, iar el era dator sa il aduca inaintea poporului.
De data asta Dumnezeu se adreseaza poporului din Ierusalim, popor care s-a departat de Dumnezeu. Ierusalimul ajunsese o cetate plina de pacat si poporul devenise fara respect fata de tot ceea ce era sfant.Tragedia era si mai mare nu pentru ca doar poporul s-a dedat la pacat, dar inclusiv cei chemati sa slujeasca, conducatorii acestui popor erau in aceeasi stare pacatoasa. Folosindu-se de statul lor de conducator, obtineau tot felul de castiguri marsave si toate acestea le foloseau in scop personal, ba mai mult spuneau prorocii mincinoase.Numai ca lui Dumnezeu nu Ii place acest lucru, si-l  trimite pe Ezechiel sa le vorbeasca.

Cuvântul Domnului mi-a vorbit astfel: „Şi tu, fiul omului, vrei să judeci? Vrei să judeci cetatea setoasă de sânge? Pune-i înainte toate urâciunile ei! Spune: „Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: „Cetate care verşi sânge în mijlocul tău ca să-ţi vină ziua şi care-ţi faci idoli ca să te spurci! Te-ai făcut vinovată din pricina sângelui pe care l-ai vărsat şi te-ai spurcat prin idolii pe care i-ai făcut. Ţi-ai apropiat astfel zilele şi ai ajuns la capătul anilor tăi! De aceea te fac de ocară printre neamuri şi de batjocură printre toate ţările. Cei de aproape şi cei de departe îşi vor bate joc de tine, căci eşti vestită ca spurcată şi plină de tulburări!
  Iată că în tine, toţi voievozii lui Israel îşi întrebuinţează puterea ca să verse sânge. În tine, tatăl şi mama sunt dispreţuiţi, străinul este chinuit, orfanul şi văduva sunt asupriţi. Tu Îmi nesocoteşti locaşurile Mele cele sfinte, Îmi spurci Sabatele. În tine sunt bârfitori, ca să verse sânge; în tine se mănâncă jertfe idoleşti pe munţi; în mijlocul tău se fac desfrânări. În mijlocul tău se descoperă goliciunea tatălui; în mijlocul tău este silită femeia în timpul necurăţiei ei! În mijlocul tău fiecare se dedă la urâciuni cu nevasta aproapelui său, fiecare se spurcă prin amestecare de sânge cu nora sa, fiecare necinsteşte pe sora sa, pe fiica tatălui său. În tine se iau daruri pentru vărsare de sânge. Tu iei dobândă şi camătă, jefuieşti cu sila pe aproapele tău, şi pe Mine Mă uiţi, zice Domnul Dumnezeu. 
De aceea, iată că bat din mâini din pricina lăcomiei pe care ai avut-o şi din pricina sângelui vărsat în mijlocul tău. Îţi va suferi inima şi îţi vor fi mâinile destul de tari în zilele când voi lucra împotriva ta? Eu, Domnul, am vorbit şi voi şi lucra. Te voi risipi printre neamuri, te voi răspândi în felurite ţări şi îţi voi nimici cu desăvârşire necurăţia din mijlocul tău. Vei fi spurcată astfel de tine însăţi înaintea neamurilor şi vei şti că Eu sunt Domnul.” Cuvântul Domnului mi-a vorbit astfel: „Fiul omului, casa lui Israel a ajuns pentru Mine ca nişte zgură; toţi sunt aramă, cositor, fier, plumb în cuptorul de topit; au ajuns nişte zgură de argint.”De aceea, aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: „Pentru că toţi aţi ajuns nişte zgură, iată că vă voi strânge în mijlocul Ierusalimului. Cum se strânge argintul, arama, fierul, plumbul şi cositorul în cuptorul de topit şi se suflă în foc ca să se topească, aşa vă voi strânge şi Eu în mânia şi urgia Mea, vă voi pune acolo şi vă voi topi. Da, vă voi strânge şi voi sufla peste voi cu focul mâniei Mele, şi vă veţi topi în el. Cum se topeşte argintul în topitoare, aşa veţi fi topiţi voi în mijlocul lui. Şi veţi şti că Eu, Domnul, Mi-am vărsat mânia peste voi.”Cuvântul Domnului mi-a vorbit astfel:„Fiul omului, spune Ierusalimului: „Eşti o ţară necurăţată şi neudată de ploaie în ziua mâniei.” 
Mai marii lui uneltesc în mijlocul lui ca să înghită sufletele ca un leu care răcneşte şi îşi sfâşie prada; pun mâna pe bogăţii şi lucruri scumpe şi măresc numărul văduvelor în mijlocul lui. Preoţii lui calcă Legea Mea şi Îmi pângăresc lucrurile Mele sfinte, nu fac nicio deosebire între ce este sfânt şi ce nu este sfânt, nici nu învaţă pe oameni să facă deosebire între ce este necurat şi ce este curat, îşi întorc ochii de la Sabatele Mele, şi sunt pângărit în mijlocul lor.Căpeteniile lui sunt în mijlocul lui ca nişte lupi care îşi sfâşie prada, varsă sânge, pierd sufletele, numai ca să-şi potolească lăcomia de bani. Prorocii lui au pentru ei tencuieli de ipsos, vedenii înşelătoare, prorocii mincinoase. Ei zic: „Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu!” Şi Domnul nu le-a vorbit!

 Poporul din ţară se dedă la silnicie, fură, asupreşte pe cel nenorocit şi pe cel lipsit, calcă în picioare pe străin împotriva oricărei dreptăţi!  
Caut printre ei un om care să înalţe un zid şi să stea în mijlocul spărturii înaintea Mea pentru ţară, ca să n-o nimicesc; dar nu găsesc niciunul!
  Îmi voi vărsa urgia peste ei, îi voi nimici cu focul mâniei Mele şi le voi întoarce faptele asupra capului lor, zice Domnul Dumnezeu.

Iata o sumedenie de nelegiuri care se facea in cetatea Ierusalimului, iata mai marii lor care erau pusi in fruntea lor ce faceau...iata poporul cu ce se indeletnicea.
Daca facem o paralela intre cetatea Ierusalimului cu pacatele care au pus stapanire pe ea si cetatea noastra cu pacatele noastre, o paralela intre conducatorii ei si conducatorii nostri din ziua de azi (unii), pentru ca ma gandesc, asa cum inca mai sunt si in mijlocul nostru oameni cu frica de Dumnezeu si in Ierusalim cred ca mai erau oameni cu frica de Domnul, constatam ca asemanarea este foarte mare, poate chiar mai rea. 
Cred ca aceleasi lucruri pe care le-a vorbit poporului atunci, doreste ca si azi sa vorbeasca  poporului nostru.Noi astazi avem Scriptura si este Singura Carte care ne invata si ne arata calea pe care trebuie sa mergem.
Iată că în tine, toţi voievozii .........îşi întrebuinţează puterea ca să verse sânge. În tine, tatăl şi mama sunt dispreţuiţi, străinul este chinuit, orfanul şi văduva sunt asupriţi. Tu Îmi nesocoteşti locaşurile Mele cele sfinte, Îmi spurci Sabatele. În tine sunt bârfitori, ca să verse sânge; în tine se mănâncă jertfe idoleşti pe munţi; în mijlocul tău se fac desfrânări. În mijlocul tău se descoperă goliciunea tatălui; în mijlocul tău este silită femeia în timpul necurăţiei ei! În mijlocul tău fiecare se dedă la urâciuni cu nevasta aproapelui său, fiecare se spurcă prin amestecare de sânge cu nora sa, fiecare necinsteşte pe sora sa, pe fiica tatălui său. În tine se iau daruri pentru vărsare de sânge. Tu iei dobândă şi camătă, jefuieşti cu sila pe aproapele tău, şi pe Mine Mă uiţi, zice Domnul Dumnezeu. 


Mai marii lui uneltesc în mijlocul lui ca să înghită sufletele ca un leu care răcneşte şi îşi sfâşie prada; pun mâna pe bogăţii şi lucruri scumpe şi măresc numărul văduvelor în mijlocul lui. 
 Preoţii lui calcă Legea Mea şi Îmi pângăresc lucrurile Mele sfinte, nu fac nicio deosebire între ce este sfânt şi ce nu este sfânt, nici nu învaţă pe oameni să facă deosebire între ce este necurat şi ce este curat, îşi întorc ochii de la Sabatele Mele, şi sunt pângărit în mijlocul lor.Căpeteniile lui sunt în mijlocul lui ca nişte lupi care îşi sfâşie prada, varsă sânge, pierd sufletele, numai ca să-şi potolească lăcomia de bani. Prorocii lui au pentru ei tencuieli de ipsos, vedenii înşelătoare, prorocii mincinoase. Ei zic: „Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu!” Şi Domnul nu le-a vorbit!

 Poporul din ţară se dedă la silnicie, fură, asupreşte pe cel nenorocit şi pe cel lipsit, calcă în picioare pe străin împotriva oricărei dreptăţi! 
Vers.30 spune asa:
Caut printre ei un om care să înalţe un zid şi să stea în mijlocul spărturii înaintea Mea pentru ţară, ca să n-o nimicesc; dar nu găsesc niciunul!

Asa cum a cautat Dumnezeu atunci, El cauta si acuma.
 Cauta "UN OM" !
Un om care sa stea in spartura si sa mijloceasca pentru acest popor. Oare mai gaseste Domnul azi printre noi, macar unul?
Macar unul seara de seara, la aceeasi ora sa isi ridice ochii spre cer si sa strige pentru natiunea lui?
Sa mijloceasca pentru iertarea pacatelor lor, sa mijloceasca pentru indurarea LUI fata de noi toti, pentru ca toti suntem pacatosi inaintea LUI.
As vrea ca acest verset sa fie o provocare pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare care veti citi aceste randuri.
Dumnezeu cauta un om si azi. 
Nu vrei sa fi chiar tu?

Hrana ta zilnica!

31 Octombrie
2 Cronici 29.20-36
Celor paisprezece leviţi şi fraţilor lor le-a luat nu mai puţin de şaisprezece zile ca să cureţe complet casa Domnului şi să pună totul înapoi în ordine. Totuşi, nu este suficient ca ea să fie „goală, măturată şi împodobită" (Matei 12.44). Închinarea faţă de Domnul trebuie acum restabilită. Deşi abia terminase sfinţirea sanctuarului, Ezechia nu mai pierde nici o clipă. El se scoală dis-de-di-mineaţă ca să aducă sacrificii împreună cu mai-marii cetăţii şi cu preoţii (totuşi, fără să ia locul acestora din urmă, cum făcuse Ozia). Este de remarcat că arderile-de-tot şi jertfele pentru păcat sunt pentru întreg Israelul. Să nu uităm niciodată: credincioşii care-şi amintesc de Domnul în jurul mesei Sale nu sunt decât o slabă „expresie" a întregului popor al lui Dumnezeu. Pâinea şi vinul reamintesc de sacrificiul oferit lui Dumnezeu nu numai celor prezenţi acolo în mic număr, ci şi mulţimii celor răscumpăraţi care alcătuiesc Biserica lui Dumnezeu pe pământ.
În final, cântările acompaniază arderile-de-tot. Cântările nu pot veni înaintea lor. În afara lucrării de la Golgota nu sunt posibile nici o laudă şi nici o bucurie. Dar acum, când lucrarea este împlinită odată pentru totdeauna, serviciul adevăraţilor adoratori poate începe ... ca să nu se mai sfârşească niciodată (Psalmul 84.4).

30 octombrie 2013

Curat intr-un mediu infect?

Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia...!
Romani 12:2/a
Un indemn atat de minunat il are  Pavel nu doar pentru cei  din Roma, dar si pentru noi in ziua de azi.Desi cartea aceasta a fost scrisa in urma cu aproape 2000 de ani, mai precis in anul 57 d.Hr. Pavel spunea celor din Roma, "sa nu va potriviti chipului veacului acestuia".
Daca ne raportam la timpul pe care il traim noi, este foarte usor sa ne dam seama ca traim intr-o lume mizerabila si plina de pacat, de fapt intreg sistemul este un sistem corupt.
Sunt atatea versete care ne arata in Scriptura in ce fel de veac traim si sub a carei dominatie ne aflam acum.
„Mântuiţi-vă din mijlocul acestui neam ticălos”, spune  ap. Petru in Fapte 2:40
"El S-a dat pe Sine însuşi pentru păcatele noastre, ca să ne smulgă din acest veac rău",
spune ap. Pavel in Galateni 1:4 
Acum are loc judecata lumii acesteia, acum stăpânitorul lumii acesteia va fi aruncat afară.
Ioan 12:31
Ştim că suntem din Dumnezeu şi că toată lumea zace în cel rău.
1 Ioan 5:19
Cu alte cuvinte traim in lume, dar nu trebuie sa fim lume !
Intr-adevar este foarte greu sa nu te lasi corupt intr-un sistem care este infectat. Chiar azi discutam la servici cu colegii despre acest subiect.
Daca nu te conformezi regulilor care se impun, cu alte cuvinte daca nu cooperezi,
 "esti eliminat". Si intr-adevar asa este!
Astazi cand m-am intors de la biserica, unde am avut  repetitii de cor, pruncul meu a venit foarte speriat  spunandu-mi ca a fost obligat sa participe maine la serbarea care are loc cu ocazia zilei de Haloween. Desi aseara am deschis internetul si am citit impreuna despre semnificatia  acestei sarbatori malefice, iata ca supus unor presiuni si amenintat cu absente si prezenta obligatorie, era cat pe ce sa cedeze. Bineinteles ca din nou a trebuit sa ii explic de ce nu poate participa si poate pentru faptul ca am spus ca indiferent de absentele puse, de nota primita, nu ii voi tine seama daca este pentru asa ceva.
Traim intr-o lume infectata si diavolul incearca sa infecteze de la cele mai fragede varste, insa chiar daca traim in lume, prin ajutorul Domnului vom reusi sa biruim lumea.
Trebuie sa avem curajul de a-L proclama pe Isus ca Singurul Sarbatorit, de a  proclama adevarurile vesnice si tot ceea ce Dumnezeu ne-a invatat dandu-ne poruncile Sale.

1 Corinteni 17:24
 De fapt, Hristos m-a trimis nu să botez, ci să propovăduiesc Evanghelia: nu cu înţelepciunea vorbirii, ca nu cumva crucea lui Hristos să fie făcută zadarnică.Fiindcă propovăduirea crucii este o nebunie pentru cei ce sunt pe calea pierzării; dar pentru noi, care suntem pe calea mântuirii, este puterea lui Dumnezeu. Căci este scris: „Voi prăpădi înţelepciunea celor înţelepţi şi voi nimici priceperea celor pricepuţi.”Unde este înţeleptul? Unde este cărturarul? Unde este vorbăreţul veacului acestuia? N-a prostit Dumnezeu înţelepciunea lumii acesteia? Căci întrucât lumea, cu înţelepciunea ei, n-a cunoscut pe Dumnezeu în înţelepciunea lui Dumnezeu, Dumnezeu a găsit cu cale să mântuiască pe credincioşi prin nebunia propovăduirii crucii. Iudeii, într-adevăr, cer minuni, şi grecii caută înţelepciune; dar noi propovăduim pe Hristos cel răstignit, care pentru iudei este o pricină de poticnire, şi pentru Neamuri, o nebunie...

Putem fi curati intr-o lume infectata de pacat ?
Cu siguranta, pentru ca noi suntem trimisi ai lui Dumnezeu !

 

Curata-ti vasul!

In fiecare zi, la aceeasi ora cand merg spre casa, la radio Vocea Evangheliei este cate un vorbitor si fiecare are un ciclu de predici.Fiecare are o zi pe saptamana, la aceeasi ora. Spre exemplu, ziua de vineri este a fr. Florin Ianovici, marti este a  fr. Teofil Ciortuz cu mesaje din "Din pildele Domnului Isus", si mai sunt cativa pastori care au fiecare o zi.
Ieri fiind  marti, ca de fiecare data am fost nerabdatoare sa ascult un nou mesaj, si l-am ascultat, ba mai mult am tras masina pe dreapta, chiar in jurul stadionului Poli Timisoara, ptr. ca pe-acolo imi era drumul si imi notasem cateva idei.
Astazi incerc sa impartasesc cu voi cateva ganduri care mi-au ramas in minte si care mie, mi-au fost de folos.

Multe si mari sunt luptele pe acest pamant.Incercarile din viata de zi cu zi ne arata acest lucru.
Traim intr-o lume plina de ura si uneori avem tendinta de a ne lasa molipsiti si noi, chiar daca ne numim crestini. Dumnezeu insa ne invata ca trebuie sa fim lumina intr-o lume a intunericului.
Matei 5:14-16
Voi sunteţi lumina lumii. O cetate aşezată pe un munte nu poate să rămână ascunsă. Şi oamenii n-aprind lumina ca s-o pună sub obroc, ci o pun în sfeşnic, şi luminează tuturor celor din casă.Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune şi să slăvească pe Tatăl vostru care este în ceruri.
 

In 2 Corinteni 4:7 sta scris:
"Comoara aceasta o purtăm în nişte vase de lut..."
Noi suntem asemanati cu niste vase inaintea Domnului. Depinde insa tare mult de noi ce fel de vase reusim sa fim, vase de trebuinta sau de ocara.
In comert, daca mergi la magazinele specializate vei gasi farfurii extraordinar de scumpe si de frumoase, insa tot in comert vei intalni si farfurii de unica folosinta, care dupa ce ai mancat in ele, nu le mai speli, ba mai mult sunt aruncate la gunoi.
Acum, fiindca Dumnezeu ne-a asemanat cu niste vase, vom face o paralela intre noi si vasele din casa noastra, vasele pe care zi de zi le folosim.

1.Sa curatam vasul imediat ce l-am murdarit!
O farfurie pe care nu ai spalat-o imediat, se spala cu mult mai greu dupa cateva ore sau cateva zile.
Efeseni 4:26
„Mâniaţi-vă, şi nu păcătuiţi.” Să n-apună soarele peste mânia voastră.
Daca nu vom incerca sa rezolvam problema atunci cand a aparut si este "proaspata"....cu greu mai avem curajul si taria  sa o facem dupa cateva zile....sau poate mai tarziu.
2.Sa ne curatam vasul intai in interior, apoi in exterior! 
O farfurie se spala intai in interior, apoi curatam si exteriorul. 
Marcu 7 ne vorbeste despre acest lucru.
Farisei aveau obiceiul sa-si curete exteriorul doar.
Vers.1-4 ne spune acest lucru:
Fariseii şi câţiva cărturari, veniţi din Ierusalim, s-au adunat la Isus.Ei au văzut pe unii din ucenicii Lui prânzind cu mâinile necurate, adică nespălate. Fariseii însă şi toţi iudeii nu mănâncă fără să-şi spele cu mare băgare de seamă mâinile, după datina bătrânilor.Şi când se întorc din piaţă, nu mănâncă decât după ce s-au scăldat. Sunt multe alte obiceiuri pe care au apucat ei să le ţină, precum: spălarea paharelor, a ulcioarelor, a căldărilor şi a paturilor.
Oare si interiorul lor tot asa era...? Isus cauta mai presus de orice ca interiorul , adica inima sa fie curatita prima data, apoi si exteriorul vasului nostru.
3.Sa curatam vasul nostru in totalitate, nu doar pe jumatate!
Suntem tentati de multe ori sa cautam eliberare si iertare, doar pentru  pacatele "mari" din viata  noastra. O farfurie care este spalata doar pe jumatate...tot murdara se numeste.
Daca nu cautam sa ne curatam de toate pacatele...in zadar cautam sa ne scapam doar de unele.
4. Sa cautam sa ne curatam vasul pe deplin!
O mancare oricat de buna ar fi, daca este pusa intr-o farfurie care nu a fost spalata bine, oare o poti manca? Eu una nu as putea...poate fi orice....si pot fi rupta de foame, tot nu as manca.
Oare daca vasul nostru este mizerabil, poate pune ceva bun Dumnezeu in el?
Niciodata!
Intr-o inima plina de pacate, o inima care nu a fost curatita de toate mizeriile, Dumnezeu nu pune dragoste, bucurie, pace, îndelunga răbdare, bunătate, facere de bine, credincioşie, blândeţe, înfrânare a poftelor. Toate acestea sunt roade ale Duhului Sfant si ele pot fi puse in noi, doar dupa ce am curat inima de toate faptele firii.
Galateni 5:19-21
Şi faptele firii pământeşti sunt cunoscute şi sunt acestea: preacurvia, curvia, necurăţia, desfrânarea, închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile, zavistiile, mâniile, neînţelegerile, dezbinările, certurile de partide, pizmele, uciderile, beţiile, îmbuibările şi alte lucruri asemănătoare cu acestea. Vă spun mai dinainte, cum am mai spus, că cei ce fac astfel de lucruri nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu.

5.Sa cautam solutia potrivita pentru a curata vasul!
Cand o farfurie este murdara de grasime, automat cautam si un detergent bun pentru vase care curata grasimea, altfel nici o sansa.Cu apa rece si fara detergent...in zadar.
Solutia ideala care ne poate  curata vasul inimii noastre,
 este  SANGELE DOMNULUI ISUS!
 Nici o cale, nici o alta alternativa nu este potrivita pentru a ne curata de pacate.
Mersul regulat la biserica este bun, dar nu rezolva definitiv problema pacatelor.
Slujirea? Nici atat. Putem fi implicati intr-o mie de proiecte si intr-o multime de activitati crestine, putem slujii in toate formatiile bisericii, este in zadar daca vasul nostru nu a fost curatat  mai intai.
Din contra slujirea adusa inaintea Domnului dintr-o inima mizerabila, este o scarba inaintea LUI.
Proverbe 15:8
Jertfa celor răi este o scârbă înaintea Domnului, dar rugăciunea celor fără prihană Îi este plăcută.
Singura solutie este SANGELE LUI ISUS!
1 Ioan 1:6-10
Dacă zicem că avem părtăşie cu El, şi umblăm în întuneric, minţim şi nu trăim adevărul.Dar dacă umblăm în lumină, după cum El însuşi este în lumină, avem părtăşie unii cu alţii; şi sângele lui Isus Hristos, Fiul Lui, NE CURATA DE ORICE PACAT.
 Dacă zicem că n-avem păcat, ne înşelăm singuri, şi adevărul nu este în noi.Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să NE CURATE DE ORICE NELEGIUIRE.
 Dacă zicem că n-am păcătuit, Îl facem mincinos, şi Cuvântul Lui nu este în noi.

DOAMNE, asa mult imi doresc ca vasul inimii mele sa fie curatit in totalitate, pentruca  uneori simt ca  sunt asemeni unei farfurii care a fost spalata doar pe jumatate.
Imi doresc sa-mi dai puterea sa ma curatesc in Sangele Tau de orice pacat, si-apoi sa fiu umpluta de TINE.

 

Hrana ta zilnica!

30 Octombrie
2 Cronici 29.1-19
Deşi Cronicile nu menţionează aceasta, am atins punctul în care Domnul, prin împăratul Asiriei, vine să le ducă în robie pe cele zece seminţii ale lui Israel. Ahaz I-a dat lui Dumnezeu toate motivele ca să facă acelaşi lucru şi împărăţiei lui Iuda. Totuşi harul mai are încă o resursă, pe care nimic n-o lăsa să se întrevadă. Această resursă este un împărat credincios: Ezechia. Prin providenţa lui Dumnezeu, el a scăpat de îngrozitorul sacrificiu al copiilor în cinstea lui Moloh, pe care fraţii lui l-au suferit (28.3; 2 împăraţi 23.10). El este „un tăciune scos din foc" (Zaharia 3.2). Ne putem da seama cât de mult trebuie să fi suferit acest tânăr în timpul domniei infame a tatălui său. Ca urmare, încă din prima lui zi pe tron, fără a pierde nici un moment, începe acţiunea de curăţire cu ajutorul preoţilor şi al leviţilor, care sunt menţionaţi pe nume. El începe în prima zi a primei luni a întâiului an (v. 3, 17)! Dragi prieteni, dacă n-aţi făcut încă aşa, începeţi fără întârziere să vă puneţi inimile în ordine. Deschideţi-I larg uşa, Lui, care doreşte să intre. Aruncaţi afară necurăţia tolerată sub domnia de până acum a prinţului întunericului. Sfinţiţi-vă inimile pentru Domnul Isus Hristos. El vrea să facă din ele o casă a Lui, de acum pentru totdeauna.

29 octombrie 2013

Hrana ta zilnica !

29 Octombrie
2 Cronici 28.16-27

Insensibil la harul care-i adusese înapoi pe captivii poporului său, Ahaz se cufundă tot mai adânc în rău. El caută acum ajutor de la împăratul Asiriei. Însă este scris: Blestemat să fie omul care se încrede în om şi [care] îşi face carnea braţ al său" (Ieremia 17.5). 
În pofida bogăţiilor pe care Ahaz i le oferă în dar lui Tilgat-Pilneser prin jefuirea templului, acest ultim împărat nu-i este de nici un folos (v. 21). Astfel, nelegiuitul Ahaz adaugă mai mult păcatelor sale. Ajutorul pe care nu-1 primeşte din partea oamenilor îl caută la idoli, altfel spus, la demoni (1 Corinteni 10.20)! Şi nu numai că nu primeşte ajutor, dar ceea ce întreprinde îi va aduce căderea.
În acelaşi timp, pentru a umple măsura, Ahaz închide porţile templului, cum face cineva unei case de vânzare sau abandonate. Interzice intrarea în sfântul locaş, după ce 1-a umplut cu murdării şi necuraţii (29.5,16).
 Dar declaraţia Scripturii este explicită: „Dacă cineva distruge templul lui Dumnezeu, pe acela îl va distruge Dumnezeu" (1 Corinteni 3.17). Da, paharul răutăţii acestui om s-a umplut! Ahaz moare, nefiind socotit demn nici măcar pentru un loc în mormântul predecesorilor lui.

28 octombrie 2013

Mergea un bătrânel

Mergea un bătrânel spre adunare.
Trecea încet prin văile aurii
Și el citea cu-n fel de-nfiorare
Scriptura sfântă, cartea din vecii.

Și cum mergea și se oprea deodată
Tot răscolind prin psalmi și prin profeți
Un om bogat cu firea-ndestulată
Îl înfruntă râzând cu ochi șireți.

Bătrâne, văd că ești un om cu carte,
Ești plin de-nvățătură până-n dinți,
Și, tot citind, gândești că după moarte
Te-or așeza ispravnic pentru sfinți.

Măi omule, zadarnică ți-e truda,
Cum, tu în rai, tu rob din neam în neam?
Nu intră, bre, în slavă, caracuda,
Ci, cei bogați, un Iov, un Avraam.

Tu, dacă mori, te-or duce pe trei scânduri,
Fără slujire, fără lumânări,
Eu pun alai de preoți, rânduri, rânduri,
Cu rugăciuni spre sfintele-ndurări.

Ce poți tu da pentru pomeni, răspunde?
Și pentru parastasul tău cât dai?
Eu dau oricât, că, uite, am de unde,
Și-atuncea, tu sau eu ajung în rai?

Stăpâne, să mă ierți de îndrăzneală,
Dar dumneata cunoști mai mult ca noi.
Dar raiul nu-i pe bani, nu-i pe tocmeală,
Și bani în rai n-ar fi decât gunoi.

Că toți murim, acesta ne e datul,
Dar iată că 'naintea lui Hristos,
Oricâte pungi aș stăpâni, bogatul
Nu-i alta doar decât un păcătos.

Și nu s-a dat sub cer decât un Nume,
Decât o slujbă și decât un vad,
Fără iertarea lui Hristos anume,
Nu poți intra, să știi, decât în iad.

Mă, pui de rob, nu ți-ai trecut măsura?
Te crezi om înțelept și cărturar
C-ai buchinit și tu pe brânci Scriptura,
Și te-ai făcut duhovnic din plugar?

Ia cugetă, bătrâne, cum adică,
Vrei să mă legi cu proștii-ntr-un mănunchi?
Eu, muntele, să-nvăț de la furnică?
Eu, leul, să mă târâi pe genunchi?

Nu vezi, la răsărit, la soare-apune,
La miazănoapte și la miazăzi,
Pământ și ape ale cui sunt, spune?
Sunt ale tale sau a cui or fi?

Stăpâne, cât cuprinde-n zări, departe,
Nimica nu-i al meu, dar nici n-aș vrea.
Că, uite, mie-mi spune-această Carte
Că eu am mult mai mult ca dumneata.

A dumitale-i brazda asta multă,
Al dumitale-i bolovanul greu,
A dumitale-i valea, dar ascultă:
Privește cerul, ceru-ntreg e-al meu!

                                                                Costache Ioanid

Fiti binecuvantati!

Si pentru ca am intrat intr-o noua saptamana, inainte de a va servi cu un ceai fierbinte, virtual  bineinteles, acum in miez de toamna, va salut cu un sfat al inteleptului Solomon scris in Proverbe 28.

"Cine îşi ascunde fărădelegile nu propăşeşte, dar cine le mărturiseşte şi se lasă de ele capătă îndurare"

            Daca dorim sa avem indurare din partea Domnului, sa urmam asadar sfatul
                                                            inteleptului Solomon.
                                                             O ZI MINUNATA !

Nu te teme de nimic, EL este cu tine !


„Nu te teme de nimic, căci Eu te izbăvesc, te chem pe nume: eşti al Meu.
 Dacă vei trece prin ape, Eu voi fi cu tine; şi râurile nu te vor îneca; dacă vei merge prin foc, nu te va arde, şi flacăra nu te va aprinde.
Isaia 43:1/b-2

Nu stiu cat de bine o sa va simtiti dupa ce veti citi acest verset, insa eu ma simt minunat!
M-am trezit in zori, nu stiu o fi ora schimbata de vina sau altceva, insa daca tot m-am trezit nu am vrut sa las sa treaca vremea inutil, ci am avut un timp de partasie, doar eu si Domnul.
Citind Isaia 43, am primit una din asigurarile cele mai frumoase pe ziua de azi.
Daca Domnul isi arata dragostea in acest capitol fata de Israel, acelasi lucru Il face si pentru mine azi, dar sa stii ca nu doar pentru mine, ci si pentru tine.
"....te chem pe nume..."
Ce Dumnezeu Maret si Atotstiutor!
M-am intalnit adesea pe strada cu multe persoane care m-au salutat, poate am schimbat chiar cateva vorbe, vag imi sunt cunoscute, insa nici in ziua de azi nu imi amintesc exact cum se numesc, si poate nici nu-mi voi aminti vreodata.
Dumnezeu insa nu este om, EL este DUMNEZEU si stie numele fiecaruia dintre noi.
Astazi te striga pe nume....Maria, Ion, Ghita, Matei, Ana, Monica, Sandu, sau cum ne-o chema pe fiecare, astazi Domnul ne striga si ne spune fiecaruia in parte:
„Nu te teme de nimic, căci Eu te izbăvesc..."
Ne izbaveste din orice incurcatura am intra, ne izbaveste din orice necaz care se va abate asupra noastra, ne da aceasta asigurare: "nu te teme..."
Atatea momente avem aproape in fiecare zi de suparare si de necaz, si toate acestea ne pot duce adeseori la probleme mari de sanatate sau chiar moartea noastra, insa de fiecare data am vazut ca o mana salvatoare ne-a scapat. Este mana lui Dumnezeu !
El a promis Copiilor Sai ca Ii va ocroti si Ii va pazi in orice moment.
Cine oare ar putea face acest lucru, decat Dumnezeu?
Oricat de mult imi iubesc copiii si as vrea sa fiu cu ei in permanenta, nu pot. Mi-as dori sa pot sa ii apar de orice necaz, sa merg in urma lor pe strada si sa ii feresc de accidente sau orice alta nenorocire  care s-ar putea abate asupra lor, insa cu toata dragostea mea...e imposibil sa pot face eu acest lucru. Singurul lucru pe care il pot face, este sa-i incredintez in fiecare zi in bratele acestui Dumnezeu minunat, si atunci stiu ca sunt in siguranta totala.
El este Dumnezeu si nimeni nu este ca El !
Daca veti citi intreg  capitolul, veti vedea de cate ori intalniti aceasta afirmatie a lui Dumnezeu:
"Eu, Eu sunt Domnul.."
Vers.10-15
Eu sunt: înainte de Mine n-a fost niciun dumnezeu, şi după Mine nu va fi.
 Eu, Eu sunt Domnul, şi afară de Mine nu este niciun mântuitor!
 Eu sunt Dumnezeu.
 Eu sunt de la început, şi nimeni nu izbăveşte din mâna Mea; când lucrez Eu, cine se poate împotrivi?
 Eu sunt Domnul, Sfântul vostru, Făcătorul lui Israel, Împăratul vostru.”

Acest Dumnezeu este Tatal meu! Doamne, ce minunat!
Astazi mi-am incredintat totul in Mana Lui, familia mea, copiii mei, mi-am incredintat viata mea, casa mea, am incredintat tot ce am, iar El mi-a dat o asigurare minunata,
"NU TE TEME"
Nu vrei sa faci si tu acelasi lucru?
Atatea asigurari iti da Domnul, crede-l pe cuvant, pentru ca nu vei avea nimic de pierdut.

Psalmi 37:5
Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, încrede-te în El, şi El va lucra.

Isaia 41:10
Nu te teme, căci Eu sunt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu sunt Dumnezeul tău; Eu te întăresc, tot Eu îţi vin în ajutor. Eu te sprijin cu dreapta Mea biruitoare.”


Hrana ta zilnica !

28 Octombrie
2 Cronici 28.1-15

În contrast cu Iotam, despre care se amintesc numai lucruri bune, nici un cuvânt favorabil nu se poate spune despre fiul său, Ahaz. Aceasta a fost o domnie îngrozitoare, în timpul căreia nimic nu-i lipseşte din ce-L putea mânia pe Dumnezeu. În ce stare a căzut poporul lui Iuda! Ca să-i pedepsească, Dumnezeu îi foloseşte, pe rând, pe împăraţii Siriei şi ai Israelului. Ultimul ucide o sută douăzeci de mii de oameni într-o singură zi şi ia două sute de mii captivi. Dar lecţia, aşa cum vine să declare profetul Oded, este atât pentru învingător, cât şi pentru cel învins.
 Oare nu este şi pentru noi?
 Înainte de a-i judeca pe alţii, să ne întrebăm dacă înăuntrul nostru n-avem vreun păcat împotriva Dumnezeului nostru (v.10; Matei 7.2-4). Oded a vorbit despre acest lucru bărbaţilor lui Israel. Patru dintre ei, menţionaţi pe nume, sunt profund mişcaţi şi intervin în favoarea sărmanilor captivi. Apoi, nesatisfăcuţi doar cu obţinerea eliberării lor, se îngrijesc şi de nevoile acestora, după care-i duc înapoi în Iuda. Ei pun în practică învăţătura de la Rom. 12.20-21. Iată un frumos exemplu de dragoste şi de devotament!
Nu ne face el să ne gândim la felul în care s-a purtat samariteanul din pilda (Luca 10.33-34)?

27 octombrie 2013

Hrana ta zilnica !

27 Octombrie
2 Cronici 27.1-9

Acest scurt capitol evocă numai lucruri bune despre Jotam, fiul şi succesorul lui Ozia. Cu toate că şi el a devenit puternic (v. 6), a ştiut să tragă învăţăminte din îngrozitoarea lecţie primită de tatăl său, cum subliniază v. 2. Iată un semn de înţelepciune! Dacă învăţăm din experienţa altora, vom evita să trecem personal prin aceeaşi şcoală dureroasă. Iotam triumfă asupra fiilor lui Amon. Care este secretul lui? Să-1 reţinem, dacă dorim să obţinem şi noi această putere divină: „Şi-a rânduit căile înaintea Domnului Dumnezeului său" (v. 6). A-şi rândui necurmat căile înseamnă a-şi acorda mersul potrivit instrucţiunilor Scripturilor şi a păşi înaintea lui Dumnezeu pe o cale care primeşte aprobarea Lui. „Cumpăneşte cărarea picioarelor tale şi toate căile tale să fie bine rânduite. Nu te abate nici la dreapta, nici la stânga; depărtează-ţi piciorul de la rău" (Prov. 4.26-27).
Cu tristeţe vedem că poporul nu urmează exemplul acestui împărat credincios! Ba încă „poporul se strica tot mai mult" (v. 2). De aceea, domnia lui Iotam nu poate fi considerată o perioadă de renaştere, ca cea pe care Duhul lui Dumnezeu o va produce în timpul domniilor lui Ezechia şi a lui Iosia.