Versetul zilei

30 aprilie 2016

Ce decizi in fata Jertfei de la Calvar?

Daca ne uitam peste cele patru Evanghelii scrise de cei patru apostoli observam ca toti patru aloca foarte mult spatiu pentru a ne relata tot ceea ce s-a petrecut in aceasta saptamana. Evenimentele au fost multe de-asemenea si invatatura data de Isus a fost la fel, Hristos a vestit ucenicilor si i-a pregatit pentru ceea ce avea sa se intample. Le-a vestit despre suferinta si toate patimile prin care avea sa treaca, batjocura care va fi indreptata impotriva Lui.
Le-a facut de cunoscut drumul inspre cruce iar mai apoi le-a spus:
”cine vrea sa Ma urmeze...sa-si ia crucea”
Astazi am stat si am meditat la aceste cuvinte...
Ca oameni, fiecare cautam sa avem o viata cat mai buna, mai linistita, mai fara stres, mai...perfecta daca se poate. Pentru realizarea acestor lucruri trudim din greu, suntem in stare sa schimbam locatii,  punem la cale tot felul de planuri, incercam toate variantele si personal marturisesc ca in multe situatii am cautat solutiile cale mai ”usoare”, cele mai convenabile din toate punctele de vedere. Doar daca nu am reusit...am acceptat situatia primita
(ca si cum aveam de ales...)
Asa ca fiecare cautam calea cea mai usoara, ori crucea inseamna ...suferinta, jertfire, acceptare, durere, batjocura, etc.
Cui sa-i placa toate astea...?
...si totusi, ”cine vrea sa Ma urmeze...sa-si ia crucea”
Ce inseamna crucea?
 Crucea este simbolul suferintei! 
Şi la aceasta aţi fost chemaţi, fiindcă şi Hristos a suferit pentru voi şi v-a lăsat o pildă, ca să călcaţi pe urmele Lui. (1 Petru 2:21)
Crucea este simbolul mortii!
 Ei L-au omorât, atârnându-L pe lemn. (Fapte 10: 39/b)
Crucea este  simbolul  rusinii!
Să ne uităm ţintă la Căpetenia şi Desăvârşirea credinţei noastre, adică la Isus, care, pentru bucuria care-I era pusă înainte, a suferit crucea, a dispreţuit ruşinea şi şade la dreapta scaunului de domnie al lui Dumnezeu. (Evrei 12:2)
Crucea este simbolul  batjocurii!
 Trecătorii îşi băteau joc de El, dădeau din cap (Matei 27:39)
Crucea este simbolul  uitarii de sine!
„Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să Mă urmeze. (Matei 16:24)

 La cruce gasim iertare si salvare. Noi dorim sa ajungem la cruce, vrem sa fim iertati, vrem sa fim salvati, dar...fara a merge pe drumul crucii. Ne-am croit un drum al nostru, un drum mai scurt, il vrem  pavat, dar nu cu greutati...si traim cu falsa certitudine...ca am ajuns la cruce, ca am primit salvarea.
Astazi avem tendinta sa-i compatim pe cei care trec prin suferinta si consideram ca e un blestem sau o pedeapsa data de Dumnezeu, ori suferinta este o cale spre Isus si El este calea spre Dumnezeu.
Daca am accepta suferinta am fi asemanatori cu Isus.
Noi traim ca El a murit!
Avem viata pentru ca El si-a dat viata!
Dragul meu cititor, viitorul tau se hotaraste  in functie de ce vei decide astazi in fata Jertfei de la cruce.
Daca vrei sa fii cu Hristos, trebuie sa accepti drumul Crucii!


Hrana ta zilnica!

30 APRILIE
Daniel 4.1-18

Acest paragraf reproduce fără vreun comentariu o proclamaţie a lui Nebucadneţar. Ce discurs, în adevăr cu totul diferit de cele pe care le pronunţă de obicei şefii de stat! Mai curând asistăm aici în faţa unei mărturii aduse înaintea tuturor locuitorilor lumii. In ce ne priveşte, în măsura noastră, nici noi să nu ne temem să rostim cu glas tare ceea ce Domnul a făcut pentru noi.
Împăratul începe prin a-şi aduce aminte de condiţia sa de odinioară. Se afla în pace (v. 4) - însă pacea lui era una înşelătoare; prospera - însă viaţa unui om nu stă în bunurile lui (Luca 12.15); tot ceea ce Dumnezeul cel Preaînalt îi pusese în mâini nu folosise decât pentru a-şi hrăni orgoliul şi mulţumirea de sine.
 Pentru a-1 smulge din această falsă siguranţă, i-a fost trimis un gând care a avut fericitul rezultat de a-1 înspăimânta şi de a-1 tulbura (v. 5).
Ce groază minunată! Neliniştea este deseori primul semn al lucrării lui Dumnezeu asupra unei conştiinţe. Dar şi de data aceasta, numai după ce a epuizat toate resursele omeneşti: ghicitori, vrăjitori, caldeeni, cititori în stele..., şi numai după ce neputinţa lor este dovedită din plin (2 Timotei 3.9), Nebucadneţar este dispus să accepte interpretarea lui Daniel. El distinge în acesta „duhul dumnezeilor şfinţi” (v. 8,18; comp. cu Geneza 41.38). Singur Duhul lui Dumnezeu este Cel care poate să explice Cuvântul lui Dumnezeu (1 Corinteni 2.11)

29 aprilie 2016

Hrana ta zilnica!

29 APRILIE
Daniel 3.19-30

Acest capitol ne arată ceea ce credinciosul trebuie să facă, ceea ce Satan poate să facă, dar, de asemenea, şi ceea ce Dumnezeu face. „Nu te teme ...Eu voi fi cu tine...; când vei umbla prin foc, nu vei fi ars şi flacăra nu te va mistui". Aceasta este promisiunea făcută în Isaia 43.1,2 rămăşiţei credincioase. Şi Dumnezeu o va împlini. Aruncaţi în cuptor, cei trei nu numai că nu au suferit niciun rău, ci acolo ei au avut o minunată întâlnire. In misteriosul lor însoţitor de moment II recunoaştem fără dificultate pe Fiul lui Dumnezeu. 
Da, cuptorul încercării este un loc de privilegiată întâlnire între Domnul şi ai Săi.
In timp ce focul i-a nimicit pe oamenii numiţi să-i arunce în flăcări pe cei condamnaţi, nici aceştia, nici nimic din ce le aparţinea n-au prins nici măcar miros de foc. Un singur lucru este consumat în cuptor: legăturile care-i împiedicaseră (v. 25).
 Nu acesta este adesea rezultatul încercării pentru creştin? 
II eliberează de una sau de alta din legăturile cu care lumea îl înfăşurase şi îi permite să umble liber în compania Domnului Isus.
Mânia împăratului a făcut loc consternării (v. 24). Aceşti martori tineri au ştiut, expunându-şi viaţa, să-i demonstreze împăratului realitatea credinţei lor şi să-i dea o mărturie vizibilă despre Dumnezeul lor.

28 aprilie 2016

CINA!

Sarbatoarea Pastelui este cea mai sacra sarbatoare la evrei. Poporul evreu a fost sub robia lui Faraon timp de 430 de ani. A fost o perioada lunga in care acest popor a indurat multe, dar Dumnezeu a vazut strigatul acestui popor, poporul Lui intai nascut, de-aceea trimite pe cineva la Faraon sa intervina pentru ei. Pe cine a trimis?....Bineinteles pe Moise. Stim toata istoria aceasta, stim ca dupa negocieri  multe cu Dumnezeu, in care Moise aduce tot felul de scuze lui Dumnezeu pentru a trimite pe altcineva acolo, Moise cedeaza si impreuna cu Aron pleaca in Egipt. Urmeaza negocierile cu Faraon si in tot acest timp Dumnezeu trimite o multime de plagi pentru ca s-a impotrivit si n-a vrut sa-l lase liber.
Plaga aceasta de la Paste era ultima plaga trimisa, dupa care poporul este liber.
Mielul si azimile au fost simbolul pastelui. Sangele mielului de pe usiorii usii a fost salvarea poporului in aceea noapte.
De-atunci Pasele este tinut cu sfintenie la evrei si este sarbatorit in familie odata cu incendierea templului la Ierusalim. Ucenicii fiind familia lui Isus, s-au strans impreuna cu EL si au sarbatorit Pastele.Aceasta intalnire a avut loc chiar inainte de moartea Lui. A fost ultima cina servita cu ucenicii pe pamant. De-atunci aceasta sarbatoare a capatat o alta semnificatie.
Are o valoare imensa aceasta cina, iar noi cei care facem intocmai cum a poruncit trebuie sa-i stim valoarea. Nu este o traditie, nu este un act de rutina, ci este modul prin care ne amintim de tot ceea ce a fost in trecut, ne amintim cum Isus a acceptat sa moara, sa sufere asa cum n-a mai suferit nimeni vreoadata pentru noi, pentru mine si pentru tine ca noi sa fim liberi de pacate. 
Participand la acest act solemn ne amintim de moartea si invierea Sa, dar totodata  ne amintim si de promisiunea facuta:” Ma duc sa va pregatesc loc si Ma voi intoarce, si va voi lua cu Mine....”

In aceasta seara ne apropiem si noi de aceasta masa. De-aceea sa venim inaintea Domnului cu reverenta si cu sufletul curatit, cu pacatele marturisite ca sa putem sta in prezenta Lui.

  • Şi a luat un pahar, a mulţumit lui Dumnezeu şi a zis: „Luaţi paharul acesta şi împărţiţi-l între voi, pentru că vă spun că nu voi mai bea de acum încolo din rodul viţei, până când va veni Împărăţia lui Dumnezeu.”
  •  Apoi a luat pâine şi, după ce a mulţumit lui Dumnezeu, a frânt-o şi le-a dat-o zicând: „Acesta este trupul Meu, care se dă pentru voi; să faceţi lucrul acesta spre pomenirea Mea.”
  •  Tot astfel, după ce au mâncat, a luat paharul şi li l-a dat, zicând: „Acest pahar este legământul cel nou, făcut în sângele Meu, care se varsă pentru voi.”


Hrana ta zilnica!

28 APRILIE
Daniel 3.1-18

Pentru a le da un centru religios comun acelor popoare disparate peste care domnea, Nebucadneţar a înălţat o colosală statuie de aur în câmpia Dura. Acest act de idolatrie este simbolic.
 El evocă ceea ce stăpâneşte inima oamenilor:
1. statuia este din aur, metal care este obiectul unei veneraţii universale;
2. are forma unui om şi, în adevăr, acesta tinde să se adore pe sine, să se pună în locul lui Dumnezeu;
3. se aseamănă neliniştitor de mult cu chipul fiarei din timpul apocaliptic, căreia fiecare om va fi constrâns să i se închine, pentru a nu fi pedepsit cu moartea. 
Rămăşiţa credincioasa a lui Israel se va afla atunci în acea teribilă punere la probă (Apocalipsa 13.15...). Şadrac, Meşac şi Abed-Nego ilustrează această rămăşiţă. Va interveni oare Dumnezeu pentru a-i scăpa? Astfel răsuna sfidarea împăratului! Noi „n-avem nevoie să-ţi răspundem asupra acestui lucru", afirmă aceşti tineri (v. 16). Credinţa celui credincios nu trebuie să se justifice înaintea celor necredincioşi. Aprobarea Domnului îi este de ajuns. Nici ameninţările nu pot acum să-i abată pe aceşti trei martori de la ascultarea strictă de Dumnezeu, după cum înainte nu reuşise nici tentaţia bucatelor alese. După ce s-au arătat credincioşi în lucrurile mici (cap.1), ei se dovedesc acum a fi credincioşi şi în cele mari (Luca 16.10).

27 aprilie 2016

Tu ce spui? Pentru ce a murit Isus?

Datorita faptului ca vin sarbatorile lumea este atat de agitata atat in trafic, in magazine si oriunde te duci este aglomeratie mare, accidente pe sosea si multa, multa imbulzeala. Dar chestia asta, nu numai astazi este, ci aproape zilnic.
Ma intreb daca nu cumva omenirea  si-a pierdut ratiunea?
Vad atata preocupare doar pentru ”NOI”, doar persoana noastra sa fie satisfacuta, doar noi sa ne simtim bine. Nu cumva pierdem esenta...?
Din pacate, eu cred ca omul a pierdut-o de mult....! 
Atunci cand Dumnezeu a facut planul de salvare pentru omenire, a avut un scop precis, OMUL insa a denaturat ceea ce a facut Dumnezeu.
Isus nu si-a dat viata la Golgota rabdand chinurile morti ca noi sa avem mese imbelsugate, oua rosii, cozonacii si miel la tava. Nu acesta a fost scopul Lui. Nu spun ca e rau sa ai pe masa ce-ti trebuie, dar ca sa trudesti o saptamana-doua doar pentru a nu-ti lipsi nici cel mai mic detaliu de pe masa festiva...e  deja prea mult. Ba mai mult, zilele trecute ascultam la radio Vocea Evangheliei, un reportaj facut in oras. Oamenii erau intrebati ce sarbatorim la Florii?
Am fost ingrozita sa aud ce raspunsuri au dat...si toate acestea veneau din gura unor oameni care se declara crestini de 2000 de ani.
Pacatele noastre erau prea multe si prea mari, iar noi nu am fi putut sa ne caram povara, de-aceea Isus a luat vina noastra asupra Lui, S-a facut pacat ca noi sa fim liberi.
Ce faci tu cu libertatea aceasta?
Ce fac eu cu libertatea pe care am primit-o?

Dumnezeu sa ne dea intelepciune sa cautam sa cunoaste Adevarul.
Adevarul ne va face cu adevarat slobozi!

Urmam noi drumul crucii?

In aceasta perioada auzim foarte mult vorbindu-se despre drumul crucii, chiar se si organizeaza un traseu de cativa ani incoace, insa pentru noi, pentru fiecare din noi ce inseamna drumul crucii?
Drumul lui Hristos a trecut mai intai pe la cruce.
 A cunoscut suferinta, batjocura, a fost batut, scuipat, injosit si rastignit si abia dupa ce a cunoscut toate acestea, Dumnezeu l-a inaltat in glorie.
”Calcati pe urmele mele, intrucat si eu calc pe urmele lui Hristos” spune Pavel. 
El a calcat pe urmele lui Hristos si cred ca fiecare stim care a fost parcursul vietii lui Pavel, dar Pavel si-a sfarsit alergarea, si-a asigurat cununa, insa am ramas noi.
 Noi calcam pe urmele lui Hristos?
De fapt esenta pocaintei in acest lucru consta, a face voia Lui, a pazi poruncile Lui, ”cine Ma iubeste acela va pazi poruncile Mele” spune Cuvantul.
  Hristos n-are nevoie de povestile noastre, toti suntem buni oratori, toti suntem buni invatatori, El este interesat de modul cum ne traim viata. Suntem realmente un far pentru cei aflati in intuneric sau suntem o luminita care abia mai palpaie sau o luminita stinsa?
Hristos a purtat crucea si noi nu suntem scutiti de acest lucru.
 Fiecare am capatat o cruce in momentul in care am decis sa-l urmam. 
Intrebarea este, noi ne ducem crucea sau taiem zilnic din ea?
Isus a murit, iar mai apoi a inviat! Nu exista inviere fara moarte!
Noi am murit fata de pacat?
Acesta este drumul lui Hristos, nu este inventat de oameni si nu exista o alta cale. Este drumul trasat de Dumnezeu si Isus a implinit Voia Tatalui.
Ca sa ajungem cu El in slava, trebuie sa-I calcam pe urme.
Zdrobirea  si moartea firii noastre pamantesti, a eului nostru, iar mai apoi invirea la o viata noua in Hristos.
Suntem noi dispusi sa urmam traseul?
Doamne ajuta-ne!

Hrana ta zilnica!

27 APRILIE
Daniel 2.31-49

Intr-un mod impresionant de concis, istoria naţiunilor îi este prezentată împăratului prin această ciudată statuie de om, constituită din cap până-n picioare din metale diferite. Capul de aur reprezintă cel dintâi imperiu universal, cel al Babilonului, înfiinţat după ce Dumnezeu Şi-a retras tronul din mijlocul lui Israel.
 Strălucitoare, dar de scurtă durată, această monarhie a făcut loc împărăţiei medo-persane (pieptul de argint) căreia, la rândul ei, i-a succedat imperiul grec al lui Alexandru (pântecele şi coapsele de aramă). În sfârşit, pulpele şi picioarele personajului evocă un al patrulea imperiu, tare ca fierul, brutal, distrugător, în care nu ne este greu să recunoaştem imperiul roman. 
Istoria lui - începând cu invaziile barbare, moment când a îmbrăcat cea dintâi formă a sa - este în prezent întreruptă de ceea ce numim „paranteza Bisericii". Potrivit profeţiei însă, acest imperiu va trebui în curând să fie reconstituit, pentru puţină vreme. Va fi în el un element de slăbiciune, sugerat prin amestecul lutului cu fierul (cei zece împăraţi distincţi ai fiarei romane; Apocalipsa 17.12), ceea ce îl va face vulnerabil (v. 41, 42). Atunci piatra desprinsă fără mână, adică introducerea împărăţiei lui Hristos, va pune capăt dominaţiei omului „care este din ţărână" (Psalmul 10.18), spre fericirea acestuia.

26 aprilie 2016

Prezentarea Regelui - intrarea Domnului în sfânta cetate

Ce bucurie cand mi se zice, veniti cu toti la casa Domnului"

Doua cantari minunate interpretate de corul si orchestra Bisericii Elim,
 "Ierusalim, cetate sfanta" si "" Ce bucurie cand mi se zice, veniti cu toti la casa Domnului"

Noua ordine mondiala- fascinante detalii!


Hrana ta zilnica!

26 APRILIE
Daniel 2.15-30

Să observăm înlănţuirea: „Atunci" Daniel s-a rugat cu prietenii lui (v. 17, 18)... „Atunci taina a fost descoperită lui Daniel". „Atunci Daniel L-a binecuvântat pe Dumnezeul cerurilor" (v. 19). Să facem cunoscut lui Dumnezeu cererile noastre este cea dintâi îndatorire a noastră, „în orice" (Filipeni 4.6). Apoi Daniel îi pune în temă şi pe cei trei prieteni ai săi, pentru a i se alătura în rugăciune. Ce mare privilegiu este acesta, să poţi împărtăşi o greutate cu prieteni creştini şi să o poţi aduce înaintea Domnului împreună cu ei!
 Şi ce eficacitate
deosebită este legată de aceasta, pentru că, în felul acesta, devenim beneficiarii promisiunii Sale categorice (Matei 18.19)!
Dumnezeu nu poate rămâne surd la rugăciunile acestor oameni care se tem de El. îi descoperă taina robului Său (Psalmul 25.14). Un altul poate că ar fi alergat degrabă la împărat.
Pentru Daniel însă, un lucru este de cea mai mare urgenţă: să-I mulţumească Dumnezeului Său şi să-I aducă închinare (comp. cu Geneza 24.26). Numai după aceea el este condus la Nebucadneţar. Şi vedem strălucind din nou una dintre cele mai frumoase trăsături ale acestui om al lui Dumnezeu: smerenia sa. Ca şi Iosif (Geneza 41.16), Daniel se şterge pe sine, pentru a-I atribui toată gloria doar lui Dumnezeu (v. 30; cap. 1.7).

Dragi credincioşi, câtă vreme Domnul a găsit cu cale să ne folosească pentru o slujbă, să învăţăm să ne ştergem pe noi, pentru a-I lăsa Lui toate meritele pentru aceasta şi toate roadele.

25 aprilie 2016

Un timp de inchinare!

Nu stiu altii unde isi gasesc placerea, dar eu stiu ca placerea mea este in DOMNUL!

Biserica Penticostala Elim Timisoara - IERUSALIM

Fiecare repetitie este un sacrificiu din timpul nostru, insa NIMIC nu se compara cu sacrificiul Domnului Isus facut la Golgota. Ascultand aceasta cantare si amintindu-mi munca depusa atat de cor cat si de orchestra stiu ca a meritat sa facem totul spre Slava Domnului Isus.

Floriile, zi de incercare!

Ieri am sarbatorit intrarea Domnului Isus in Ierusalim sau Floriile asa cum obisnuim sa spunem.
Cred ca fiecare ne-am bucurat, bineinteles fiecare in felul sau. Unii poate s-au bucurat cu familia, altii s-au bucurat in natura, altii s-au bucurat in Domnul. Eu personal am avut o bucurie desavarsita si ziua de ieri am dat voie Duhului sa ma cerceteze, iar pentru bucuria care ne-a fost ingaduita sa o avem, ar trebui sa fim recunoscatori Domnului si sa-I multumim, deoarece  nu toti au avut harul acesta.
 Unii au trait clipe de incercare...

Bisericile creștine din Siria au ținut duminică slujba de Florii.
Printre lăcașele de cult în care s-au oficiat slujbe se numără și Biserica Sfinții Petru și Pavel din orașul Skailbiyeh, lîngă Hama, la care au participat numeroși credincioși ortodocși.
 Chiar dacă mortierele riscau să-i ucidă chiar în interiorul lăcașului, credincioșii sirieni cântă și se roagă. Aceștia intonează imnul "Cu noi este Dumnezeu".
Comunitatea creștină din Siria, una din cele mai vechi din lume, este amenințată de grupări radicale rebele care îi consideră pe creștini colaboratori ai regimului președintelui Bashar al-Assad. Sute de creștini ortodocși au fost uciși în Siria, iar numărul refugiaților creștini crește de la o zi la alta.

Hrana ta zilnica!

25 APRILIE
Daniel 2.1-14
Cât de mult se aseamănă vremea lui Daniel cu cea a lui Iosif!
 Dumnezeu îi vorbeşte lui Nebucadneţar, precum lui Faraon odinioară, prin intermediul viselor profetice (Geneza 41).
Iar cel pe care El îl pregăteşte să interpreteze visele este şi de data aceasta tot un tânăr captiv de neam din Israel. Faptul că Daniel s-a ferit de orice necurăţie (comp. cu Geneza 39) este ceea ce 1-a învrednicit să fie ales pentru a revela tainele lui Dumnezeu. Iar în aceeaşi măsură în care şi noi ne vom păstra neîntinaţi de lume, Domnului Ii va face plăcere să ne instruiască şi să Se slujească şi de noi.
Remarcăm cum Daniel rămâne în umbră până când incapacitatea oamenilor de a înţelege gândurile lui Dumnezeu este constatată cum se cuvine. Caldeenii înşişi afirmă: „Nu este niciun om ... care să poată arăta lucrul acesta ... decât dumnezeii..." (v. 10, 11; capitolul 5.11). Ei nu fac altceva decât să-şi recunoască ignoranţa, precum altădată vrăjitorii Egiptului (Exod 8.19). Concluzia caldeenilor ar fi trebuit să-1 umilească şi să-1 încurce pe monarhul orgolios, dar din contră! 
Cuprins de o mare mânie, el porunceşte să fie ucişi toţi înţelepţii.
Prin contrast, versetul 14 scoate în evidenţă prudenţa şi buna judecată a lui Daniel. El cere să se rezerve un timp pentru a putea aduce toată această problemă înaintea lui Dumnezeu.

24 aprilie 2016

Lacrimile pocaintei!

”...pentru ca n-ai cunoscut vremea cercetarii”

In putine locuri este mentionat in Scriptura ca Isus plange. De fapt doar de doua ori, a plans atunci cand a fost chemat ca a murit Lazar, iar acum este a doua oara cand gasim mentionat ca Isus plange.
De data aceasta plange pentru  cetatea Ierusalim. Poporul Sau ales il respingea pe Dumnezeu, iar acest lucru Il durea foarte tare.
De cate ori nu ne-au fost vestite si noua lucruri mari, lucruri marete care ne-ar fi putut aduce pacea, care ne-ar fi scutit de mule necazuri,  insa si noi ca cei din Ierusalim, ne-am impotrivit si n-am luat aminte...
Cunoastem noi vremea cercetarii?
Isus ne iubeste la fel de mult si simte durere pentru noi. El a platit vina intregii omeniri la Calvar cu pretul vietii Lui, dar noi stam tot nepasatori.
Isus plange si azi...
Plange pentru mine, plange si pentru tine. N-ai vrea ca pe obrazul Lui sa nu mai fie lacrimi?
Daca cineva ar trebui sa planga, noi suntem aceia...
Lacrimile pocaintei sunt cele mai frumoase lacrimi!

Hrana ta zilnica!

24 APRILIE
Daniel 1.9-21
Dacă noi nutrim dorinţa de a fi credincioşi, atunci putem conta întotdeauna pe ajutorul Domnului pentru aceasta. El este stăpân pe împrejurările noastre, iar când noi luăm în mod curajos poziţie pentru Domnul, El nu va permite, din pricina gloriei Sale, ca noi să fim făcuţi de ruşine în faţa lumii. „Pe cei care Mă onorează îi voi onora" - este promisiunea Sa de neschimbat (1 Samuel 2.30).
 Pentru Daniel şi pentru tovarăşii săi, Dumnezeu intervine aici în două moduri. In primul rând, îi creează lui Aşpenaz o dispoziţie de inimă pentru a fi favorabil (comp. cu istoria lui Iosif: Geneza 39.21). In al doilea rând, El permite ca aspectul fizic al celor patru tineri să justifice schimbarea hranei.
 Pe plan spiritual, unii tineri credincioşi care se află la studii se găsesc poate în aceeaşi situaţie cu a lui Daniel şi a celor trei prieteni ai săi. 
Din punct de vedere omenesc, abţinerea de la anumite surse de instrucţii şi culturi, considerate acum ca fiind indispensabile, i-ar pune în inferioritate faţă de tovarăşii lor. 
Dacă ei renunţă la acestea prin credinţă, binecuvântarea de sus le este asigurată. Aşa a fost cu aceşti patru studenţi: ei şi-au trecut în mod strălucit examenul şi vor fi apoi martori credincioşi pentru Dumnezeu, în timp ce despre alţi tineri nu vom mai auzi vorbindu-se nimic (Psalmul 119.98-100).