Versetul zilei

28 iulie 2021

Pe urmele Sale- CAPERNAUM

 Daca astazi mergem virtual in CAPERNAUM, in urma cu exact 3 ani chiar eram in Capernaum in aceasta zi. Nu pot sa nu ma gandesc la aceste locuri pline de incarcatura spirituala, fara sa nu ma incerce un amestec de  sentimente, bucurie, tristete, recunostinta, dor si multe altele la un loc.

CAPERNAUM numit si Cetatea Domnului este un oras situat pe malul Marii Galileii. Toate dovezile arheologice si sapaturile facute confirma ca acesta este locul unde a fost asezat orasul Capernaum, locul  unde Isus a facut foarte multe minuni. Vindecarea soacrei lui Petru, vindecarea slabanogului din Capernaum, invierea ficei lui Iair, femeia cu scurgere de sange, vindecarea celor doi orbi, vindecarea mutului indracit, vindecarea slugii sutasului sunt doar cateva din minunile Domnului Isus savarsite aici. Cu toate ca Isus a fost acolo, a facut atatea minuni, locuitorii acestei Cetati nu l-au cunoscut niciodata pe Isus si nu L-au acceptat ca Fiu a lui Dumnezeu, de-aceea Isus ii mustra si referinta o gasim in  Matei 11

Şi tu, Capernaume, vei fi înălţat oare până la cer? Vei fi coborât până la Locuinţa morţilor; căci dacă ar fi fost făcute în Sodoma minunile care au fost făcute în tine, ea ar fi rămas în picioare până în ziua de astăzi”

Astazi ceea ce a ramas din Capernaum este doar un sit arheologic ce cuprinde ruinele sinagogii, o biserica franciscana care este asezata pe ruinele casei soacrei  Sfantului Apostol Petru. In curtea acestei biserici se afla o frumoasa statuie a Sfantului Petru tinand in mana o cheie iar la picioare un peste. Simbolistic cheia este Cheia Imparatiei (Matei 16:19) , iar pestele, dat fiind faptul ca Petru era pescar atunci cand Domnul Isus l-a ales ca ucenic, pestele este simbolul crestinismului, cuvantul ihtis (peste) care ne spune ca Isus Hristos este Mantuitorul. Pe malul Marii Galileii la mica distanta se afla Mensa Christi,  Biserica Inmultirii Painilor si Pestilor din Tabgha o biserica romano-catolica. 

Panorama frumoasa pe care o poti admira aici in Capernaum este de o frumusete rara, iar imaginile de mai jos arata acest lucru.

Biserica franciscana de pe ruinele casei Sfantului Petru. Biserica  in forma de hexagon este asezata pe niste piloni, iar in interiorul bisericii o parte din ea are podeaua din sticla, iar dedesupt se pot vedea ruinele camerei unde se presupune ca a fost vindecata soacra lui Petru 

 



Statuia ap Petru, iar in spatele ei, marea Galileii
Ruinele orasului din perioada romana

Ghidul care ne-a calauzit pe tot parcursul pelerinajului si care ne-a dat toate informatiile bazate pe Scriptura
Ramasitele sinagogii din sec. al IV-lea cu coloanele originale
Tot aici este si Biserica Inmultirii painilor si a pestilor, Mensa Christi, amplasata pe malul Marii Galileii

Explicatia si semnificatiei celor 153 de pesti prinsi in mreaja
Linistea si privelistea pe care o ofera marea Galileii este uimitoare
Unul din grupurile care mi-au fost alaturi in aceasa experienta frumoasa
Momente frumoase cu oameni frumosi pe care Domnul mi i-a scos in cale, impartasind acelasi crez chiar daca ne despart uneori granitele multor tari.
Locuitorii Capernaumului au vazut toate aceste minuni, dar n-au crezut. 

Ferice de cei care cred fara sa fi vazut!

Pelerinajul virtual in Capernaum se incheie, dar mai sunt multe locuri binecuvantate si frumoase pe care doresc sa vi le arat in urmatoarele postari. Pana atunci va las in compania acestor frumoase versuri in acest video
Fiti binecuvantati!