Versetul zilei

13 martie 2011

Iubirea


Am cautat iubirea ca pe-o cetate sfinta ca pe un cer de cintec in lumea de dureri. Am dat navala-n lume spre tot ce ochiu-ncinta. Si-am intilnit durerea. Dar cerul nicaieri.
Am cautat iubirea ca patrie voioasa ca pe-un pamint edenic de pace troienit, sa spun odata clipei: “Ramii, esti prea frumoasa!”
Si-am strabatut pamintul, dar pace n-am gasit
Am cautat iubirea ca pe un cer al firii. Si-am vrut sa-i ies in cale cu ramuri de finic, sa sorb din cupa lumii nectarul fericirii. Si-am spart in tandari cupa, caci n-am gasit nimic.
Am cautat zadarnic. Dar intr-o primavara, am intilnit in cale deodata un drumet. Pe umerii Lui trudnici purta o grea povara, o sarcina de zdrente si cioburi fara pret.


Trecea pe-o cararuie intimpinind batjocuri, lasind sa-i rupa ciinii din haina cite-un fald. Urca pe colti de stinca. Si-n urma Lui, pe-alocuri, vedeai pe piatra rece sclipiri de singe cald.
Si totusi in privire avea un cer de taina cum n-am vazut in lume in ochii nimanui. Si-am vrut sa-i smulg povara. Dar am cazut cu spaima, caci mult prea grea era povara Lui.
M-am ridicat degraba si L-am ajuns din urma sa aflu ce comoara in sarcina a strins. Dar am simtit ca viata ca de-un prapad se curma, cind am privit prin zdrente cutremurat de plins.
Caci se vedea-n comoara un clocot ca de cloaca, un clocotit de drojdii, un spumeg de scursuri. Tot ce-i murdar si putred in lumea asta-ntreaga vuia strivind grumazul sarmanei Lui fapturi.
-Dar unde duci straine povara Ta ciudata, povara de osinda sub care-atit Te-apleci? am intrebat, drumetul. Si El mi-a spus in soapta: -Spre apele uitarii, ca s-o arunc pe veci...
-Dar tu, vorbi strainul, urcind incet privirea, dar tu pe cine cauti innourat si crunt? -Eu... am soptit in sila, eu... cautam iubirea... -Iubirea? ... fu raspunsul strainului. ....EU SUNT.....

3 comentarii:

  1. Superba poezia.Am mai auzit-o undeva.Tu ai scris-o?
    Ganduri bune din vRANCEA!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu draga mea....nu am scris-o eu.Este o poezie scrisa de Costache Ioanid.
    Dar in acelasi timp ma reprezinta foarte bine,de fapt este una din poeziile mele preferate.
    Te salut cu pace si multe binecuvantari de aici din Timisoara. Iti doresc o saptamana binecuvantata !!!

    RăspundețiȘtergere