Versetul zilei

21 februarie 2011

LEONARDO DA VINCI-CINA CEA DE TAINA


        Cand a conceput aceasta scena, Leonardo da Vinci s-a izbit de o mare dificultate: trebuia sa picteze Binele - sub chipul lui Iisus - si Raul - sub chipul lui Iuda, prietenul care se hotaraste sa il tradeze in timpul mesei. Si-a intrerupt lucrul la jumatate pana cand avea sa gaseasca modelele ideale.
        Intr-o zi, in timp ce asista la repetitia unui cor bisericesc, a vazut intr-unul dintre baieti imaginea desavarsita a lui Hristos. L-a invitat la el in atelier si i-a reprodus trasaturile in studii si schite.
       Au trecut ani, Cina cea de taina era aproape gata -, Da Vinci insa nu gasise modelul ideal pentru Iuda.
      Dupa mai multe zile irosite zadarnic, pictorul a intalnit un tanar imbatranit prematur, zdrentaros, beat, lungit in sant. Cu mare greutate, le ceru ajutoarelor sale sa-l duca la biserica, deoarece nu mai avea timp sa faca schite.
      Cersetorul a fost carat pana acolo, fara sa-si deaseama ce se intampla cu el: ajutoarele il tineau in picioare, in timp ce Da Vinci copia trasaturile necredintei, ale pacatului, ale egoismului,atat de bine imprimate pe fata lui.
     Cand pictorul a terminat, cersetorul, revenindu-si oarecum din betie - deschise ochii si vazu pictura din fata lui. Si zise, cu un amestec de groaza si tristete:
- Am mai vazut pictura asta!
- Cand? intreba da Vinci surprins.
- Acum trei ani, inainte de a fi pierdut tot ce-aveam. Pe vremea cand cantam in cor si duceam o viata plina de vise, iar artistul m-a convins sa pozez ca model pentru chipul lui Iisus.
- Cu alte cuvinte, Binele si Raul au unul si acelasi chip; totul depinde de momentul in care unul sau altul ii taie calea oricarei fiinte umane
.

3 comentarii:

  1. frumos pe de-o parte ...si din pacate trist si real pe de cealalta parte...M.F

    RăspundețiȘtergere
  2. Plina de intelesuri povestea .Ar trebui sa ne puna pe ganduri.
    O zi binecuvantata iti doresc din Vrancea!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mutumesc Elena,fii binecuvantata de Domnul !
    Ai mare dreptate, ar trebui sa ne puna pe ganduri pentru ca asa cum zicea si MF....este trist dar in acelasi timp este cat se poate de real...si binele si raul au unul si acelasi chip..totul depinde de noi carui chip ii dam voie sa puna stapanire pe noi.
    O zi buna va doresc ,pace si binecuvantare,Monna

    RăspundețiȘtergere