Versetul zilei

7 iulie 2021

Pe urmele Sale - ORASUL NAZARET

 NAZARET 

NAZARET VILLAGE

 

Nazaret Village astazi este un muzeu in aer liber din Nazaretul de azi. Pot spune ca acolo este un loc unde te  reintorci in timp, este unul din locurile care mi-au ramas in suflet. In Nazaret Village totul se identifica cu cele din vremea lui Isus, imbracamintea celor de-acolo, forma caselor, presa de presat masline, struguri, de-altfel ai senzatia ca traiesti in primul secol.


Cuptor de paine in satul muzeu Nazaret Vilagge, unde se fac lipiile chiar in fata ta si credeti-ma sunt cele mai bune lipii pe care le-am mancat vreodata.
Vesela din pamant asa cum era in sec.I
In acesta imagine este un teasc ptr masline. Aici ghidul care ne-a condus ne-a dat cateva explicatii, de-altfel ii multumesc firmei El Nifla Tours care ne-a pus la dispozitie tot ceea ce am avut nevoie, dar in mod special ghidul care pe langa faptul ca este la origini evreu, este si cetatean roman, dar traieste in Israel, in orasul Nazaret Ilit. 
Dar sa revin la explicatiile pe care le-am primit, ca sa obtii un ulei de calitate, maslinele trebuiau sa treaca printr-un proces de zdrobire si acesta se repeta de trei ori. Evident ca prima presare scotea uleiul cel mai de calitate, iar acesta unde putea fi folosit daca nu la templu, a doua presare avea o cantitate usor mai inferioara si era folosit ptr consum, iar ultima faza scoatea un ulei mai inferior care era folosit in candele.
Acum sa ne gandim la Domnul Isus in gradina Ghetismani cand a mers sa se roage. Cu cat se ruga mai mult, cu-atat sudoarea curgea pe fata lui. Pacatele mele, pacatele tale si pacatele intregii omeniri apasau pe umerii Lui. 
„Dar El era strapuns ptr pacatele noastre, zdrobit pentru faradelegile noastre....”


Il tineti minte pe Iosif? Iosif, care l-a crescut pe Domnul Isus, sotul Mariei. El era tamplar si lucra in atelier. Astazi Iosif din Nazaret ii tine locul indeletnicindu-se cu aceleasi lucruri si Maria la fel.
Oamenii se ocupa aici  cu munca campului, cultiva legume, fructe, cresc animale si alte indeletniciri asa precum era si in vechime.
Un animal care l-a purtat candva si pe Domnul Isus

Va amintiti textele din Evanghelii  unde se vorbeste despre Ispitirea Domnului Isus?
Luca 4:29

Şi s-au sculat, L-au scos din cetate şi L-au dus până în sprânceana muntelui pe care era zidită cetatea lor, ca să-L arunce în prăpastie. Matei 4:8
Tocmai am ajuns pe Spranceana Muntelui
Panorama orasului Nazaret, de pe Spranceana Muntelui
Intr-adevar ispitirea era mare, sa vezi toate bogatiile si sa ti se spuna ca sunt ale tale, doar sa faci o plecaciune, era tentant, insa nu ptr Domnul Isus.
De cate ori nu ne-am plecat si ne-am inchinat pentru a obtine gunoaiele acestei lumi? Ohhhh, Doamne iarta-ne...
In departare se vede un munte, este Muntele Tabor sau Muntele Schimbarii la fata. Situat la 17 km vest de Galileea si in apropiere de Nazaret la vreo 8-9 km, cu un pisc impunator, este un  reper in Galileea. Aici Domnul Isus a venit cu Petru, Iacov si Ioan, in fata carora Domnul Isus a fost transformat.Fata Lui a stralucit ca soarele, iar hainele s-au facut albe ca lumina. Ce experienta!!!
Tot in Nazaret se aflata si Centrul International al Mariei din Nazaret cu Biserica Buna Vestire. Este o biserica catolica in prezent care a fost construita pe ruinele unei Biserici Bizantine. Tot aici se afla si pestera in care Maria a primit vestea ca-l va naste pe Isus. Biserica este acoperita cu o cupola din beton in forma de crin, un simbol al fecioarei Maria.
Daca cititi cuvintele de pe altarul care este in aceasta grota sunt scrise in lb latina: 
Verbum caro HIC factum est”
tradus
” SI CUVANTUL S-A FACUT TRUP”
La intrarea in aceasta grota niste maicute stau zi de zi si vegheaza .
Prima minune a Domnului Isus stiti care a fost? A transformat apa in vin. Se spune ca acest vas este de pe vremea lui Isus, precum si ruinele bisericii




 Acestea sunt doar o parte din amintirile mele in ORASUL NAZARET, un loc pe care nu-l poti uita.

Va urma....

2 comentarii: