Versetul zilei

28 aprilie 2016

CINA!

Sarbatoarea Pastelui este cea mai sacra sarbatoare la evrei. Poporul evreu a fost sub robia lui Faraon timp de 430 de ani. A fost o perioada lunga in care acest popor a indurat multe, dar Dumnezeu a vazut strigatul acestui popor, poporul Lui intai nascut, de-aceea trimite pe cineva la Faraon sa intervina pentru ei. Pe cine a trimis?....Bineinteles pe Moise. Stim toata istoria aceasta, stim ca dupa negocieri  multe cu Dumnezeu, in care Moise aduce tot felul de scuze lui Dumnezeu pentru a trimite pe altcineva acolo, Moise cedeaza si impreuna cu Aron pleaca in Egipt. Urmeaza negocierile cu Faraon si in tot acest timp Dumnezeu trimite o multime de plagi pentru ca s-a impotrivit si n-a vrut sa-l lase liber.
Plaga aceasta de la Paste era ultima plaga trimisa, dupa care poporul este liber.
Mielul si azimile au fost simbolul pastelui. Sangele mielului de pe usiorii usii a fost salvarea poporului in aceea noapte.
De-atunci Pasele este tinut cu sfintenie la evrei si este sarbatorit in familie odata cu incendierea templului la Ierusalim. Ucenicii fiind familia lui Isus, s-au strans impreuna cu EL si au sarbatorit Pastele.Aceasta intalnire a avut loc chiar inainte de moartea Lui. A fost ultima cina servita cu ucenicii pe pamant. De-atunci aceasta sarbatoare a capatat o alta semnificatie.
Are o valoare imensa aceasta cina, iar noi cei care facem intocmai cum a poruncit trebuie sa-i stim valoarea. Nu este o traditie, nu este un act de rutina, ci este modul prin care ne amintim de tot ceea ce a fost in trecut, ne amintim cum Isus a acceptat sa moara, sa sufere asa cum n-a mai suferit nimeni vreoadata pentru noi, pentru mine si pentru tine ca noi sa fim liberi de pacate. 
Participand la acest act solemn ne amintim de moartea si invierea Sa, dar totodata  ne amintim si de promisiunea facuta:” Ma duc sa va pregatesc loc si Ma voi intoarce, si va voi lua cu Mine....”

In aceasta seara ne apropiem si noi de aceasta masa. De-aceea sa venim inaintea Domnului cu reverenta si cu sufletul curatit, cu pacatele marturisite ca sa putem sta in prezenta Lui.

  • Şi a luat un pahar, a mulţumit lui Dumnezeu şi a zis: „Luaţi paharul acesta şi împărţiţi-l între voi, pentru că vă spun că nu voi mai bea de acum încolo din rodul viţei, până când va veni Împărăţia lui Dumnezeu.”
  •  Apoi a luat pâine şi, după ce a mulţumit lui Dumnezeu, a frânt-o şi le-a dat-o zicând: „Acesta este trupul Meu, care se dă pentru voi; să faceţi lucrul acesta spre pomenirea Mea.”
  •  Tot astfel, după ce au mâncat, a luat paharul şi li l-a dat, zicând: „Acest pahar este legământul cel nou, făcut în sângele Meu, care se varsă pentru voi.”


Un comentariu: