Versetul zilei

2 iulie 2014

Nu vreau...nici sarac, dar nici bogat!

Desi scriu in fiecare zi pe diverse acte si hartii data zilei in care ma gasesc, astazi  parca mai mult ca oricand m-am minunat cat de repede a trecut jumatate din anul care abia l-am inceput.
A trecut jumatate din 2014, si urmatoarele luni vor trece cred si  mai repede, insa in mintea mea sunt o multime de intrebari. Una dintre ele: ce investitii importante am facut in prima jumatate a anului?

Cautam sa citesc un cuvant de dimineata. Nu stiu de ce mi-a ramas ochii asupra celor doua capitole din cartea lui Solomon, Eclesiastul 4 si 5.
Citind aceste capitole la un moment dat, am avut senzatia ca unele versete din capitolele acestea se bat "cap in cap" cu multe versete din cartea Proverbe, avand in vedere ca sunt scrise de acelasi autor.
 Daca in cartea Proverbe, Solomon descurajeaza lenea si incurajeaza munca,
"Cine lucrează cu o mână leneşă sărăceşte, dar mâna celor harnici îmbogăţeşte",
"Mâna celor harnici va stăpâni, dar mâna leneşă va plăti bir" 
"Leneşul nu-şi frige vânatul, dar comoara de preţ a unui om este munca"
"Cum se învârteşte uşa pe ţâţânile ei, aşa se învârteşte leneşul în patul lui"
...si multe alte versete care fac referire la omul lenes, iata ca in cartea Eclesiastul, cumva parca se contrazice(asa credem noi).
"Mai bine o mână plină de odihnă decât amândoi pumnii plini de trudă şi goană după vânt" 
 sau
"Cine iubeşte argintul nu se satură niciodată de argint, şi cine iubeşte bogăţia multă nu trage folos din ea. Şi aceasta este o deşertăciune"
In toata cartea Eclesiastul gasim aceasta constatare a lui Solomon,
 "Totul este goana dupa vant si desertaciune"
Poate venim si ne intrebam, si totusi cum e bine sa fiu, harnic sau lenes, si lenesul si harnicul au acelasi sfarsit... Căci, drept vorbind, ce folos are omul din toată munca lui şi din toată străduinţa inimii lui cu care se trudeşte sub soare? Prov.2:22
 Este adevarat ca acelasi sfarsit il are aici pe pamant si harnicul, si lenesul, dar Solomon nu incurajeaza lenea si multimea versetelor in care ne vorbeste despre cei lenesi, ne arata ca lenea nu este o virtute, insa nici omul lacom nu este incurajat.
Solomon spune: "cine iubeşte bogăţia multă nu trage folos din ea", subliniez inca o data "multa"
 De-altfel Pavel le spunea tesalonicenilor, "Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce.”
A munci si a-ti castiga painea cinstit chiar Biblia ne invata, insa a pierde din vedere scopul pentru care am fost creati si a ne transforma in roboti dedicati doar muncii, intr-adevar este goana dupa vant si desertaciune. Cautand toata viata sa strangem comori cat mai multe si facandu-ne din aceasta un tel al vietii, pierdem esenta. În ziua mâniei, bogăţia nu slujeşte la nimic; dar neprihănirea izbăveşte de la moarte.Prov 11:4
A fi bogat nu este rau, insa a omite sa cautam bogatiile sufletului, intr-adevar este foarte rau. Sa ne amintim pilda bogatului care i-a rodit tarina.
Ce voi face? Fiindcă nu mai am loc unde să-mi strâng roadele.”
„Iată”, a zis el, „ce voi face: îmi voi strica grânarele şi voi zidi altele mai mari; acolo voi strânge toate roadele şi toate bunătăţile mele;
şi voi zice sufletului meu: „Suflete, ai multe bunătăţi strânse pentru mulţi ani; odihneşte-te, mănâncă, bea şi înveseleşte-te!”
Nebunule! Chiar în noaptea aceasta ţi se va cere înapoi sufletul; şi lucrurile pe care le-ai pregătit ale cui vor fi?”  
Tot aşa este şi cu cel ce îşi adună comori pentru el, şi nu se îmbogăţeşte faţă de Dumnezeu.”
Comorile stranse pentru cer sunt mult mai  valoroase decat comorile de pe pamant.
"...daţi milostenie. Faceţi-vă rost de pungi care nu se învechesc, o comoară nesecată în ceruri, unde nu se apropie hoţul şi unde nu roade molia" Mila si compasiune pentru cei din jur si vom avea comori stranse in cer.Orice investitie facuta aici pe pamant intr-o zi o vom pierde, insa investiile facute pentru cer sunt cele mai mari si cele mai intelepte investitii.Pe pamant le mananca moliile si rugina, insa cerul este un loc unde molia si rugina nu ajunge.Cerul este un loc desavarsit!
Cand citesc versetul din Eclesiastul 5: 12, "Dulce este somnul lucrătorului, fie că a mâncat mult, fie că a mâncat puţin; dar pe cel bogat nu-l lasă îmbuibarea să doarmă", mi-amintesc de un proverb romanesc, " decat sa le port grija banilor, mai bine le duc dorul"
Si totusi cum este bine sa fiu?
Iata o rugaciune potrivita pentru fiecare crestin, si eu ma rog Domnului sa ia aminte la rugaciunea mea:
"...nu-mi da nici sărăcie, nici bogăţie, dă-mi pâinea care-mi trebuie. 
  Ca nu cumva, în belşug, să mă lepăd de Tine şi să zic: „Cine este Domnul?” 
Sau ca nu cumva, în sărăcie, să fur şi să iau în deşert Numele Dumnezeului meu"
Prov. 30:8-9


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu