Versetul zilei

3 februarie 2014

Sa ajungi in Canaan si sa te trezesti fara Dumnezeu!?

De cate ori citesc sau ascult vreun mesaj din cartea Exodului, nu se poate sa nu imi fac o analiza si eu sau sa ma pun macar pentru cateva momente in pielea lor, intrebandu-ma oare ce as fi facut eu....
Raspunsul este unul singur, cu siguranta eram si eu ca si ei!
Acum fireste e usor sa analizam comportamentul lor, este usor sa criticam starea de neascultare a lor, este asa usor, insa daca eram acolo...cu siguranta si noi eram la fel de nestatornici si necredinciosi fata de Dumnezeul care ne-a facut atata bine.Poate ne intrebam, cum de au putut fii asa nerecunoscatori, insa aceeasi intrebare e valabila si pentru noi azi, noi cum putem?
Spun asta pentru ca si noi ne gasim azi in aceeasi ipostaza, suntem angajati tot intr-o calatorie, si mergem spre aceeasi tara, Canaanul promis, Noul Ierusalim..
Evreilor, Dumnezeu le-a promis o tara unde va curge lapte si miere, noua ne-a promis o Tara unde boala, durerea si lacrimile vor dispare. Din pacate si noi suntem in aceeasi postura ca si poporul Israel, facem, ba chiar repetam aceleasi greseli ca si ei, desi Biblia ne relateaza  aceasta calatorie cu scopul de-a invata din greselile lor, insa se pare ca pentru noi nu este suficient, vrem sa le experimentam pe propria piele.
In nenumarate randuri il vedem  pe Moise mijlocind pentru popor. Daca ne uitam in Exod 32:11-14 vedem cum Moise Il roaga pe Dumnezeu, dar totodata vedem si efectul rugaciunii lui, pentru ca Dumnezeu  raspunde la rugaciunile slujitorilor Sai credinciosi.
Moise s-a rugat Domnului Dumnezeului său şi a zis: „Pentru ce să se aprindă, Doamne, mânia Ta împotriva poporului Tău, pe care l-ai scos din ţara Egiptului cu mare putere şi cu mână tare? Pentru ce să zică egiptenii: „Spre nenorocirea lor i-a scos, ca să-i omoare prin munţi şi ca să-i şteargă de pe faţa pământului”? Întoarce-Te din iuţeala mâniei Tale şi lasă-Te de răul acesta pe care vrei să-l faci poporului Tău. Adu-Ţi aminte de Avraam, de Isaac şi de Israel, robii Tăi, cărora le-ai spus, jurându-Te pe Tine însuţi: „Voi înmulţi sămânţa voastră ca stelele cerului, voi da urmaşilor voştri toată ţara aceasta, de care am vorbit, şi ei o vor stăpâni în veac.” Şi Domnul S-a lăsat de răul pe care spusese că vrea să-l facă poporului Său.
Cred ca Moise avea rolul de mediator intre popor si Dumnezeu, si cred ca acest rol trebuie sa ni-l asumam si noi in anumite situatii. Mediator poate intre copiii nostri si Dumnezeu, mediator poate intre un prieten, o ruda sau altcineva apropiat noua, intre ei si Dumnezeu.
 Mania lui Dumnezeu se revarsa peste cei care se incapataneaza sa nu ramana in Voia lui Dumnezeu. 
Cunoasteti istoria poporului evreu, si nu am sa ma apuc sa fac dezbateri pe aceasta tema, insa vreau sa-mi indrept privirile spre noi. 
Dorim atat de mult Canaanul promis, insa nu intotdeauna dorim sa mergem pe drumul trasat de Hristos. Vrem un loc cu lapte si miere dar pe un drum croit de noi, daca se poate cat mai simplu, fara complicatii si cat mai scurt.Ori drumul trasat de Hristos adeseori e presarat, nu cu flori, ci cu incercari. Dar cui ii plac incercarile? Poate ca pe acest drum trebuie sa trecem prin suferinta, prin neajunsuri, prin multa munca, multa jertfa, si multe alte situatii pe care nu le dorim deloc. Sa fim sinceri cu noi insine....cui ii place?
Toti vrem Canaanul, insa nu toti suntem dispusi sa acceptam pretul pe care trebuie sa-l platim ca sa ajungem acolo!
In viata fiecare ne dorim sa fim oameni de succes, vrem cat mai sus si cat mai mult, iar pentru aceasta deseori trecem prin anumite momente in viata cand suntem gata  sa acceptam compromisul, doar pentru a ne atinge scopul propus. Nu conteaza daca lui Dumnezeu ii place, nu conteaza daca este Voia LUI, noi vrem cu orice pret, ori in aceste momente de incapatanare riscam sa fim lasati in voia sortii. Poate ca ne lasa Dumnezeu sa ajungem pana in varful acestei scari, "scarile succesului", insa daca nu am ramas in voia Lui, ne trezim plini de succes, dar fara Dumnezeu. Ori nu stiu daca succesul ne poate implini si sufletul....? Mi-amintesc o multime de staruri care au ajuns in varful acestei scari, din punct de vedere al succesului si aflati acolo, cand ziceai ca nu le lipseste absolut nimic, cand pareau atat de impliniti din toate punctele de vedere, atat financiar cat si profesional, au clacat. Fie s-au aruncat in patima alcoolului, fie in patima drogului  sfarsind prin a-si pune capat zilelor, si nu putine au fost cazurile acestea.
 Iata pretul succesului, succes...insa fara de Dumnezeu!
 Ori fara Dumnezeu, nu exista cu adevarat succes!
 Citeam azi un articol, topul celor 10 oameni din Romania, cei mai faimosi si bogati, si scria ca in ciuda averilor pe care le detin, TOTI au probleme cu legea si sunt cercetati. Ori este clar ca in varf ajungi doar prin compromis si inlaturandu-L pe Dumnezeu, fie chiar si pentru o perioada scurta. Riscul e prea mare si mai mult de atat, ne vom trezi asa cum s-a trezit si poporul Israel, (v.3 din Exod 33),
"Suie-te în ţara aceasta unde curge lapte şi miere. Dar Eu nu Mă voi sui în mijlocul tău, ca să nu te prăpădesc pe drum, căci eşti un popor încăpăţânat.”
Poate ca suntem lasati sa ajungem in canaanul succesului nostru, insa fara Dumnezeu, pentru ca El nu ne va insoti!
Luca 9:25
Şi ce ar folosi unui om să câştige toată lumea, dacă s-ar prăpădi sau s-ar pierde pe sine însuşi?
 
Nu stiu care este tinta ta, nu stiu ce ti-ai propus in acest an, nu stiu unde vrei sa ajungi, insa stiu un singur lucru,  
"daca Il elimini din planurile tale pe Dumnezeu, daca nu cauti sa ramai in Voia LUI, de pe-acuma iti spun ca sansele tale sunt nule.Poate ca te va lasa sa gusti din cupa fericirii, poate ca vei ajunge in varf din punct de vedere al carierei tale sau din punct de vedere financiar, insa daca L-ai lasat la o parte pe Dumnezeu, succesul tau nu va fi de durata, ba chiar gustul succesului va fi foarte amar"
Cauta ca voia ta, sa fie si voia Lui, cauta ca dorintele Lui sa fie si dorintele tale, si vei vedea ca Dumnezeu isi va tine fagaduinta fata de copii Sai. 

Deuteronomul 28:13
"Domnul te va face să fii cap, nu coadă; întotdeauna vei fi sus, şi niciodată nu vei fi jos, dacă vei asculta de poruncile Domnului Dumnezeului tău pe care ţi le dau astăzi, dacă le vei păzi şi le vei împlini"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu