Versetul zilei

2 iunie 2012

Reteta delicioasa !

Si pentru ca urmeaza week-end si avem si timp mai mult....am primit o reteta de la o prietena draga din Cluj, si m-am gandit sa o impartasesc cu voi...."pui sub capac de paine".Mie sincer mi s-a facut foame numai cand am privit-o...mai ales ca...seara mai mult privesc mancarea:)

Ingrediente:
1 kg de pulpe de pui
400 gr rosii
100 gr masline
1 catel usturoi
1 pahar vin alb
400 gr ciuperci champignon
2 rosii deshidratate
1 ardei iute uscat
patrunjel
2 frunze de dafin
Pt capacul de paine:
300 gr faina
10 gr drojdie proaspata
cca 160 gr apa calduta
1 lingura ulei de masline
5 gr sare
In plus:
1 lingura de faina
2 linguri de apa
Intr-un vas de lut, punem la calit in 2-3 linguri de ulei de masline, 1 catel de usturoi  zdrobit cu muchia unui cutit. Dupa 2 minute, adaugam pulpele de pui taiate in doua si le lasam pe foc mic pana prind culoare. Dupa ce s-au rumenit, adaugam 1 pahar de vin alb iar in momentul in care alcoolul s-a evaporat adaugam maslinele, rosiile taiate in bucatele, ciupercile (daca sunt mari le taiem in doua, daca nu, le lasam intregi), rosiile deshidratate tocate marunt, patrunjelul tocat si foile de dafin,
Acoperim cu capac si lasam la foc mic cca 30 minute. Din cand in cand, intoarcem puiul de pe o parte  pe cealalta.
Intre timp, ne ocupam de capacul de paine. Punem intr-un vas faina iar in centru adaugam drojdia dizolvata in apa calduta si uleiule de masline. Incepem sa framantam si cand prinde consistenta adaugam sarea.
In functie de tipul de faina folosit, aluatul poate mai cere putina apa. Adaugati lingura cu lingura pana ce obtineti un aluat elastic care nu se mai lipeste de mana.

Luam cratita de pe foc si o lasam cateva minute sa se racoreasca.
Intr-un vas micut, amestecam 1 lingura de faina cu cca 2 linguri de apa astfel incat sa obtinem un aluat fluid ca cel de clatite.
Intindem aluatul de paine intr-o foaie subtire, mai mare decat diametrul cratitei. Ungem cu o pensula bordura cratitei si cam 2 cm din partea exterioara a ei cu aluatul fluid, indindem aluatul de paine pe intreaga suprafata a cratitei si il presam bine. Aluatul fluid are rol de “lipici” asa ca nu va speriati ca o sa va treziti cu capacul in cratita pentru ca o data bagat la cuptor va creste frumos.

Punem  cratita la cuptor, la 180 grade, cuptor preincalzit pentru 30 minute sau pana ce capacul de paine se rumeneste frumos. Daca vreti sa faceti cateva decoratiuni din aluatul ramas, nu le adaugati pe capac decat dupa ce aceasta s-a umflat in cuptor. cand vedeti ca s-a bombat, deschideti usa cuptorului, adaugati decoaratiunile si inchideti repede usa cuptorului.
Il prezentati la masa cu tot cu capacelul de paine rumenit pe care il taiati in fata musafirilor.

Capacul are un gust absolut delicios asa ca poate fi servit alaturi de pui.
Putem pregati in acest fel orice tip de carne: vita, porc, miel, oaie, iepure, curcan, vanat, etc.
Pofta buna va doresc!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu