Versetul zilei

23 iunie 2011

Cedrii Libanului


    Astăzi, norocoşii care au prilejul să călătorească prin Liban pot admira de aproape celebrele păduri seculare de cedri, al căror renume a străbătut istoria. La umbra lor au poposit personaje din Vechiul şi Noul Testament, precum şi numeroşi oameni care au marcat Antichitatea. În mod miraculos, o parte din aceste păduri au reuşit să supravieţuiască furiei fierăstraielor, securilor şi, mai nou, drujbelor. Cu atât mai mult cu cât cedrii cresc într-o ţară aridă, aşezată într-o regiune deşertică, unde lemnul este o resursă rară şi foarte preţuită.Frumosul copac creşte până la înălţimi de circa 40 de metri, iar diametrul exemplarelor bătrâne atinge şi chiar poate depăşi 2,5 metri. Coroana are o formă pronunţat conică atunci când copacul este tânăr, devenind tabulară (cu un aspect mai turtit) odată cu înaintarea în vârstă a arborelui. Scoarţa este de un cenuşiu-închis si secretă o răşină cu miros sublim, care transformă plimbarea printr-o asemenea pădure într-o experienţă minunata.


CEDRI CEI  MICI

" I se va da slava Libanului" (Isaia 35:2)"



Solomon a folosit cedri din Liban la construirea Templului. Când a fost gata, slava lui Dumnezeu a umplut Templul. Să privim la patru tipuri de cedri pe care Dumnezeu încă îi foloseşte pentru a-Şi zidi Biserica.
Cedri cei mici. Ei au fost folosiţi pentru a face stâlpii gardului de la ţarcul oilor. Un ghid spune că a văzut un camion încărcat cu cedri mici care erau transportaţi pe un drum plin de gropi, cotituri şi curbe. Deşi nu erau legaţi, nici unul nu a căzut. Ce imagine a consistenţei şi a rămânerii împreună! Aceşti oameni au ce le trebuie pentru a supravieţui gropilor, cotiturilor şi întorsăturilor pe care le ia viaţa. Se spune că oamenii nu-şi pot hotărî viitorul, dar îşi hotărăsc obiceiurile şi acestea le hotărăsc viitorul. Iar cedrii cei mici au obiceiuri precum:
a) Rugăciunea. Ei vorbesc cu Dumnezeu – iar apoi stau să asculte: "în fiecare dimineaţă, El îmi trezeşte urechea, să ascult cum ascultă nişte ucenici" (Isaia 50:4);
b) Citirea Bibliei. "Ezra îşi pusese inima să adâncească şi să împlinească Legea Domnului" (Ezra 7:10). Te apropii tu de Cuvântul lui Dumnezeu cu inima pregătită şi cu dorinţa de a-l împlini?
c) Mărturisirea. "Voi sunteţi martorii Mei" (Isaia 43:10). Credibilitatea unui martor la tribunal determină care parte va câştiga. Cât de credibilă este mărturia ta?
d) Zeciuiala. "Cinsteşte pe Domnul cu averile tale, şi cu cele dintâi roade din tot venitul tău: căci atunci grânarele îţi vor fi pline de belşug, şi teascurile tale vor geme de must" (Proverbe 3:9-10). Poate spui: "Dar după ce-mi plătesc facturile nu-mi mai rămâne mare lucru". Dumnezeu doreşte să fie pe primul loc în finanţele tale, nu pe ultimul. Când îl pui pe El pe primul loc, binecuvântările Lui se vor revărsa în toate domeniile vieţii tale.


CEDRI PENTRU FOC

"I se va da slava Libanului" (Isaia 35:2) -



Un alt tip de cedri pe care i-a folosit Solomon pentru construirea Templului au fost cedri pentru foc. Se spune că păstorii îi foloseau pentru a face focul noaptea deoarece lemnul de cedru conţine petrol, se aprinde uşor şi arde mult. Ce imagine!
Dumnezeu a adunat 120 de cedri pentru foc în camera de sus şi "Deodată a venit din cer un sunet ca vâjâitul unui vânt puternic, şi a umplut toată casa unde şedeau ei. Nişte limbi ca de foc au fost văzute împărţindu-se printre ei, şi s-au aşezat câte una pe fiecare din ei. Şi toţi s-au umplut de Duh Sfânt, şi au început să vorbească în alte limbi, după cum le da Duhul să vorbească" (Faptele Apostolilor 2:2-4). În acea zi 3.000 de suflete au fost câştigate pentru Hristos! Biserica s-a născut din foc şi a fost susţinută de foc; iar noi nu trebuie să lăsăm focul să se stingă! Chiar şi în vremea cortului din Vechiul Testament, Dumnezeu a poruncit poporului să ia focul care ardea pe altar şi să-l ducă cu ei oriunde mergeau. Ai prins ideea? Un grup despre care se zice astăzi că trece prin-tr-o "trezire" sau "înnoire" pare să nu fie altceva decât "valurile" care vin şi pleacă. Niciodată nu sun­tem mai vulnerabili ca atunci când ne este foame din punct de vedere spiritual, căci în acel moment ne aflăm pe pragul dintre două lumi spirituale. Modalitatea de a discerne adevărata trezire este să ne punem patru întrebări:
1) Este după Scriptură? (Isaia 8:20);
2) Este preamărită persoana lui Hristos? (loan 3:30)
3) Demonstrează dragostea lui Dumnezeu (Faptele Apostolilor 2:44-45);
4) Câştigă suflete şi le transformă în ucenici? "Prin aceasta Tatăl Meu va fi proslăvit; şi voi veţi fi ast­fel ucenicii Mei" (loan 15:8).

CEDRI CÂNTĂREŢI

"I se va da slava Libanului" (Isaia 35:2) -



Imaginează-ti că bate vântul printre cedri Libanului, iar ca răspuns, unii dintre ei "cântă". Cu cât este mai mare furtuna, cu atât este mai dulce cântecul lor. Aceştia se numesc cedri cântăreţi. Dumnezeu îi foloseşte pentru a zidi biserici puternice. În Faptele Apostolilor, doi cedri cântăreţi erau închişi într-o închisoare din Filipi, mâinile şi picioarele lor erau prinse în butuci, spatele le era biciuit şi dispreţul societăţii aruncat asupra lor. Cum au reacţionat ei? "Pe la miezul nopţii, Pavel şi Sila se rugau, şi cântau cântări de laudă lui Dumnezeu; iar cei închişi îi ascultau. Deodată, s-a făcut un mare cutremur de pământ, aşa că s-au clătinat temeliile temniţei. îndată, sau deschis toate uşile, şi s-au dezlegat legăturile fiecăruia" (Fapte 16:25-26). Un predicator bătrân spunea: "Dumnezeu a fost atât de captivat de laudele lor încât a început să bată ritmul cu piciorul, iar când Dumnezeu bate din picior, se face cutremur".
Lauda rupe lanţuri şi deschide uşi; este strategia victoriei. Satan va încerca să te oprească din lauda la adresa lui Dumnezeu deoarece el cunoaşte:
a) Importanţa laudei. "Mare este Domnul şi lău­dat de toţi" (Psalmul 48:1);
b) Efectul vindecător al laudei. Răspunsul lui Dumnezeu pentru "cei întris­taţi" este "haina de laudă" (Isaia 61:3). Dar ca orice altă haină, trebuie s-o îmbraci;
c) Puterea laudei în vreme de criză. Când Israelul a fost depăşit numeric de vrăjmaş, Dumnezeu le-a spus să aducă un cor în faţa armatei şi să mârşăluiască în luptă. Şi a funcţionat! "In clipa când au început cântările şi laudele, Domnul a pus o pândă împotriva fiilor lui Amon…" (2 Cronici 20:22). Nu aştepta să cânţi doar atunci când bătălia s-a terminat; du-te la luptă cu lauda pentru Dumnezeu pe buzele tale şi ui-tă-te cum va răsturna El situaţia.



 CEDRI CEI FALNICI

 
"I se va da slava Libanului"


Deasupra celorlalţi cedri de pe munţii Libanului se înalţă cedrul cel falnic. Totuşi, tăria lui nu stă în înălţimea lui, ci în cât de adânci sunt înfipte rădăcinile. Se spune că cedrul cel falnic se poate aple­ca aproape până la pământ fără să se rupă şi revine la poziţia dreaptă, mai puternic. Astăzi Dumnezeu foloseşte cedri falnici pentru a zidi biserici remarcabile.
Naşterea din nou reprezintă numai 5% din proces; restul de 95% este creşterea în maturitate spi­rituală, "în adevăr, voi care de mult trebuia să fiţi învăţători, aveţi iarăşi trebuinţă de cineva să vă înveţe cele dintâi adevăruri ale cuvintelor lui Dumnezeu, şi aţi ajuns să aveţi nevoie de lapte, nu de hrană tare. Şi oricine nu se hrăneşte decât cu lapte, nu este obişnuit cu cuvântul despre neprihănire, căci este un prunc. Dar hrana tare este pentru oamenii mari, pentru aceia a căror judecată s-a deprins, prin întrebuinţare, să deosebească binele şi răul. De aceea, să lăsăm adevărurile începă­toare ale lui Hristos, şi să mergem spre cele desăvârşite" (Evrei 5:12-6:1). Să remarcăm cuvintele "pentru aceia a căror judecată s-a deprins, prin întrebuinţare, să deosebească binele şi răul".
Nu poţi fi ca bătrânul fermier care mărturisea de fiecare dată la întâlnirea de rugăciune, de joi seara: "Nu fac prea mari progrese, dar îi mulţumesc lui Dumnezeu că sunt statornic". Într-o primăvară, când i s-a împotmolit tractorul în mlaştină, când roţile se învârteau, dar nu înaintau, s-a întâmplat că pas­torul trecea pe acolo. Lăsându-şi geamul jos, pastorul a zâmbit şi a spus: "Priveşte lucrurile în felul următor, frate, nu avansezi prea mult, dar slavă Domnului că eşti statornic". Gata cu scuzele pentru imaturitate! Trebuie să te lupţi să devii matur şi să creşti pe deplin în Domnul, să devii din ce în ce mai mult asemenea lui Hristos (vezi Efeseni 4:13)
                                                                                                                         

                         
Material primit pe email- Cosmina Bordeanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu