Versetul zilei

11 august 2014

DA sau NU?

Iosia avea opt ani când a ajuns împărat şi a domnit treizeci şi unu de ani la Ierusalim.
El a făcut ce este bine înaintea Domnului şi a umblat în căile tatălui său David: nu s-a abătut de la ele nici la dreapta, nici la stânga.
În al optulea an al domniei lui, pe când era încă tânăr, a început să caute pe Dumnezeul tatălui său David. Şi în al doisprezecelea an, a început să cureţe Iuda şi Ierusalimul de înălţimi, de idolii Astarteii, de chipuri cioplite şi de chipuri turnate.
Am citit de multe ori acest text, insa ori nu m-am concentrat, ori nu am fost atenta, ceea ce inseamna tot lipsa de concentrare. Cu alte cuvinte, ori nu am fost atenta, ori am fost neatenta .
De multe ori trecem cu vederea faptele rele ale copiilor nostri si ne consolam cu ideea..."sunt prea mici".
Numai ca citind acest text, am constatat  ca niciunul nu este prea tanar pentru a face voia Lui si a-L sluji pe EL.
Daca ne uitam in text, Iosia avea doar opt ani, dar a stiut sa discearna ce este bine si ce este rau, "El a făcut ce este bine înaintea Domnului".  Ca sa faca ceea ce este bine, un copil are nevoie de un model, fie ca mama este modelul lui, fie ca tata sau orice altcineva din familie. Copiii  in general au tendinta sa imite si isi aleg un model.
Mi-amintesc de mezinul meu cel mic cand avea cativa anisori si incerca sa-l imite pe tatal lui. M-am trezit intr-o zi venind in bucatarie la mine, unde eram cu sotul, imbracat intr-o haina de la costum de-a sotului, si-a pus cravata la gat, iar cu o mana se chinuia sa traga o geanta dupa el, geanta de birou a sotului. Bineinteles ca am bufnit in ras, si chiar am ras cu pofta, insa copilul incerca sa ne aminteasca un lucru cat se poate de real..."copiii ne imita".
Iosia a avut si el modele inaintea lui, insa daca ne uitam la Iosia, el a stiut ce model sa aleaga. S-a uitat la cei din 'naintea lui, la bunicul sau Manase insa nu a gasit nimic bun de urmat.
 Manase a făcut ce este rău înaintea Domnului, cap.33:1
A privit la strabunicul lui, la Ezechia, despre care Biblia spune: "El a făcut ce este bine, ce este drept, ce este adevărat, înaintea Domnului Dumnezeului său. A lucrat cu toată inima şi a izbutit în tot ce a făcut pentru Casa lui Dumnezeu, pentru Lege şi pentru porunci, ca să caute pe Dumnezeul său", cap.31:20-21.
Insa fiind interesat de Dumnezeu, Iosia a cautat sa vada de unde s-a inspirat Ezechia.
Ceva mai inainte gasim care a fost mentorul lui Ezechia, in cap. 29,
"El a făcut ce este bine înaintea Domnului, întocmai cum făcuse tatăl său David". Stim bine ca David nu era tatal natural a lui Ezechia, cum de-altfel nu era nici a lui Iosia, tatal lui Ezechia fiind Ahaz, insa David a fost modelul pe care ei l-au ales.Asa ca inspirat de acest model si de faptele sale bune, Iosia, alege la varsta frageda, la 16 ani, sa-l caute pe Domnul, varsta la care noi spunem despre copiii nostri...."sunt inca mici". Fiindca Dumnezeu este Acela care cunoaste inima omului si fiindca Iosia avea inima sincera, Dumnezeu ii da ajutorul.La varsta de 20 de ani Iosua incepe si darama toti idolii care erau in Iuda si Ierusalim. Renovand templul oamenii lui Iosia gasesc cartea LEGII. Citind in ea si vazand diferenta dintre ceea ce facea poporul si ceea ce trebuia facut, Iosia strange toti batranii din Iuda si Ierusalim si  Cartea Legii este citita in fata lor, dupa care incheie un nou legamant cu Domnul si la fel fac si cei din popor. 
Acest lucru a fost placut inaintea Domnului, si cat a trait Iosia a pazit poruncile.
IOSIA a cautat un model, cum la fel fac si copiii nostri, ei cauta in noi un model, insa ramane o intrebare:
SUNTEM NOI MODELE PENTRU COPIII NOSTRI?
Daca DA, Domnul sa ne binecuvinteze, daca NU, Domnul sa ne cerceteze ca sa putem fi un model demn de urmat.
Iar daca tinerii se intreaba, nu sunt oare prea tanar sa-L caut pe Domnul?
 Cand sa-L caut?
 Iata raspunsul: " pe când era încă tânăr, a început să caute pe Dumnezeul"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu