Versetul zilei

5 decembrie 2014

Vaduva din Sarepta!

Atunci cuvântul Domnului i-a vorbit astfel:
„Scoală-te, du-te la Sarepta, care ţine de Sidon, şi rămâi acolo. Iată că am poruncit acolo unei femei văduve să te hrănească.”
Ilie s-a sculat şi s-a dus la Sarepta. Când a ajuns la poarta cetăţii, acolo era o femeie văduvă care strângea lemne. El a chemat-o şi a zis: „Du-te şi adu-mi, te rog, puţină apă într-un vas, ca să beau.”
Pe când se ducea ea să-i aducă, a chemat-o din nou şi a zis: „Adu-mi, te rog, şi o bucată de pâine în mâna ta.”
Şi ea a răspuns: „Viu este Domnul Dumnezeul tău, că n-am nimic copt, n-am decât un pumn de făină într-o oală şi puţin untdelemn într-un ulcior. Şi iată, strâng două bucăţi de lemne, apoi mă voi întoarce şi voi pregăti ce am pentru mine şi pentru fiul meu: vom mânca şi apoi vom muri.”
Ilie i-a zis: „Nu te teme, întoarce-te şi fă cum ai zis. Numai, pregăteşte-mi întâi mie, cu untdelemnul şi făina aceea, o mică turtă şi adu-mi-o; pe urmă să faci şi pentru tine şi pentru fiul tău.
Căci aşa vorbeşte Domnul Dumnezeul lui Israel: „Făina din oală nu va scădea, şi untdelemnul din ulcior nu se va împuţina până în ziua când va da Domnul ploaie pe faţa pământului.”
Ea s-a dus şi a făcut după cuvântul lui Ilie. Şi multă vreme a avut ce să mănânce, ea şi familia ei şi Ilie.
Făina din oală n-a scăzut, şi untdelemnul din ulcior nu s-a împuţinat, după cuvântul pe care-l rostise Domnul prin Ilie.
I Imparati 17:8-16 
Ma intreb ce mare credinta trebuie sa fi avut aceasta femeie? 
Cati oare am face acest gest pe care l-a facut ea?
 Eu una recunosc sincer ca nu as fi fost in stare sa fac acest lucru. Sa am doar putina mancare, sa am un copil langa mine si putinul care il am sa vina cineva sa-mi spuna  sa il dau lui, fiind constienta ca viata copilului meu depinde de aceea mancare...cam greu sa cred ca as fi facut acest lucru.
Vaduva aceasta a facut! Desi erau multe vaduve in tot tinutul Sidonului, insa doar una a fost in stare sa faca ceea ce i s-a cerut, de-aceea despre lucrul acesta se vorbeste si astazi.
Oare nu au fost oameni mai bogati care aveau bucate mai alese?
Oare nu putea Dumnezeu sa-i pregateasca lui Ilie o masa copioasa la masa unui instarit?
Doar o turta i-a pregatit?
Da! Asa cum undelemnul si faina s-au inmultit in casa vaduvei, tot asa si turta aceea a fost cea mai copioasa masa pentru Ilie.Dumnezeu are nevoie de oameni ca si ei. N-are nevoie nici de banii mei, nici de averea ta, are nevoie de ascultarea noastra.
Dumnezeu nu i-a cerut vaduvei sa-i taie un vitel si sa-i faca friptura lui Ilie. Nu a cerut ceea ce nu avea, ci  a cerut din ceea ce avea ea, un pumn de faina si un strop de undelemn.
Dumnezeu nu-mi cere sa ajut un om cu 1000 de euro, daca stie ca eu am doar 50, insa imi cere ca din acei 50 sa dau si celui care se afla in mare nevoie. Ori aici e problema! Gandim ca avem prea putin pentru a da si altuia, de-aceea nu avem nici noi.
Cand avem de toate, cand financiar o ducem bine sau sa folosesc o alta expresie, "cand suntem pe val", asa usor este sa-l auzim pe Dumnezeu, insa in situatii de criza tare greu ne deschidem urechea pentru a auzi vocea Domnului. 
Vaduva aceasta era in mare criza, insa inainte de a veni Ilie, ea deja a dat ascultare acelui glas care venea din partea  lui Dumnezeu, "iată că am poruncit acolo unei femei văduve să te hrănească".
 Dumnezeu ne vorbeste prin diferite metode, trebuie doar sa auzim soapta Lui.
Suntem noi gata sa dam din ceea ce avem?
E un moment prielnic aceasta perioada pentru asemenea gesturi, insa nu numai luna decembrie trebuie sa fim darnici, ci in orice moment si in orice situatie care ni se iveste.
Doamne, ajuta-ne sa fim gata a deveni si noi "o vaduva din Sarepta" , gata a asculta glasul Tau!
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu