Versetul zilei

4 octombrie 2016

Hrana ta zilnica!

4 OCTOMBRIE
Filimon 1:13-25
Onisim înseamnă „folositor". Odinioară sclav nefolositor, de acum îşi merita numele (v. 11). In plus, devenise şi un frate credincios şi preaiubit (v. 16; Coloseni 4.9). Niciun nume nu are preţ mai mare ca acela de frate şi el se potriveşte atât stăpânului creştin (v. 7b; 20), cât şi sclavului creştin. Cât despre Pavel, el nu apelează la alte titluri decât la acelea de bătrân şi de întemniţat al lui Isus Hristos (v. 9). Dacă s-ar fi gândit numai la el însuşi, nu s-ar fi lipsit de serviciile lui Onisim. Dorea însă să-i dea ocazie: acestuia, de a da mărturie în casa în care odinioară se purtase rău, iar lui Filimon, de a constata roadele acestei convertiri şi de a „arăta dragoste" faţă de el (2 Corinteni 2.8).
Această istorie a lui Onisim este, într-un sens, a noastră. Sclavi răzvrătiţi, noi am fost găsiţi pe drumul voinţei proprii şi am fost readuşi la Stăpânul nostru, dar nu pentru a fi în robie, ci ca aceia pe care El îi numeşte fraţii Lui preaiubiţi (comp. v. 16 cu loan 15.15). Iar Pavel este aici o imagine a Domnului Isus, plătind datoria noastră şi mijlocind pentru noi (v. 17-19). Această epistolă să ne înveţe să introducem în viaţa noastră de toate zilele creştinismul practic: uitarea de sine, delicateţea, smerenia, harul,... pe scurt, toate multiplele manifestări ale dragostei.

2 comentarii:

  1. Omul de viţă bună sfătuieşte cele cuviincioase şi stăruieşte în cuviinţa lui.
    (Isaia 32.8)
    Ca păsările care zboară. Aşa Domnul Savaot va ocroti Ierusalimul, îl va acoperi, îl va mântui, îl va cruţa, îl va libera".
    (Isaia 31:5)

    RăspundețiȘtergere
  2. Aici, Pavel, vrea sa-i ofere fratelui credincios Onisim bucuria de a le arata celor care l-au lovit ca el a devenit un frate iubit
    si respectat de cei mai de seama slujitori ai Domnului chiar de a suferit in casa lor.

    Si noi ar trebui sa procedam astfel dar suntem in alte timpuri unde oamenii sunt mult mai rai.
    Da, adevarat este ca cei care te-au lovit ar merita sa le bati obrazul si sa-i persecuti pentru comportamentul lor, dar nu merita o asa onoare.
    Cei care au un comportament josnic sunt cei care au uitat de unde au plecat, au uitat in ce conditii traiau si dupa
    ce au avut sansa sa ajunga unde au ajuns lovesc prin cuvinte si se considera regi sau imparati.
    Istoria si biblia ne-a demonstrat ca asemenea categorii de oameni au fost tot timpul.
    Niciodata nu vom starpi o asemenea categorie de oameni.Eu unul nu as dori sa le demonstrez nimic.
    Singura metoda de ai face sa sufere este sa schimbi drumul. Fiecare pe drumul sau.

    RăspundețiȘtergere