Versetul zilei

15 noiembrie 2014

Primul roman - A VOTAT!

Nu stiu daca a fost miza atat de mare de la revolutie incoace. Nu stiu daca au mai fost romanii(drept e ca nu toti), atat de uniti, dar acum dupa 25 de ani de la revolutie, romanii iarasi retraiesc sentimentul pe care l-au avut in 1989, eu una asa simt.
Citisem adineauri pe un site o postare a primului roman care deja a votat in turul 2 al alegerilor pentru presedintele tarii.

Dan Coroian-Vlad este primul român care a votat în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale. A ajuns la secția din Auckalnd, Noua Zeelandă, cu un sfert de oră înainte de a se deschide ușile. Așteptând a scris un scurt mesaj pe care l-a postat pe Facebook după ce a votat:

”6.45 am Auckland, New Zealand
E 1-0! Mândru ca sunt român.
De fapt sunt mândru ca sunt primul român din lumea asta care are șansa si privilegiul de a nu vota cu simbolul perfect al hoției, corupției, minciunii, arogantei, anormalului.
Stau în fața secției de votare si ma întreb de ce ma trece scrisul. E disperarea de a ma vedea furat, din nou, de speranța ca țara mea o sa meargă în direcția bună. E disperarea emigrantului care vrea sa aibă șansa de a se întoarce (da, într-un loc cu mari probleme, dar care se afla pe drumul bun). Nu vreau sa imi pierd limba, “I Love You” dă bine numai in filme. Nu vreau să o mai văd pe mama plângând atunci cand plec. Nu mai vreau atacurile de panică în dimineața plecării. Nu mai vreau să mă simt un ticălos care alege bunăstarea si casa pe malul marii in favoarea prietenilor de o viața, Clujului, familiei… Nu “vreau o țara ca afara”. Vreau doar un pic de normalitate si certitudinea ca nu ne îndreptam din nou in direcția greșita. Bunăstarea va veni, probabil, prea târziu pentru noi, dar sunt dispus sa renunț in favoarea unui trai decent.
Gata, hai ca-s melodramatic. 

Scrisoare din diaspora!

Cum bine ati aflat din mass-media si de la tv, aseara in multe orase au avut loc mitinguri de sustinere pentru cei plecati in diaspora. Nu au fost mitinguri de sustinere a vreunui candidat, ci sustinerea dreptului la vot, indiferent unde se afla un roman. Citind presa azi cu greu mi-am stapanit emotiile si nu am putut sa nu las o lacrima pentru cei care sunt plecati din tara, iar scrisoarea trimisa astazi de comunitatea romanilor din America pe care am s-o redau mai jos, arata ca indiferent unde sunt plecati romanii, o parte din inima lor bate pentru aceasta tara

"Dragi romani din Romania,
Comunitatile romanesti din Statele Unite va multumesc pentru solidaritatea cu romanii din diaspora pe care ati manifestat-o cu ocazia protestelor din tara, unde ati cerut de la politicieni respect si garantarea unor drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la vot.
Ne-au impresionat pana la lacrimi pancardele cu mesaje de genul "Lasati diaspora sa voteze", "Votul nu e lozinca ci un drept" sau "Vot liber si corect pentru toti".
De la caderea regimului comunist pana in prezent au fost sute de proteste in Romania pentru marirea salariilor, pentru marirea pensiilor ori impotriva guvernului.
Acestea, insa, au fost primele proteste in care s-a cerut garantarea de catre guvern a dreptului fundamental la vot.
Politicienilor le e mai frica de vot decat de glont, a spus Abraham Lincoln. Din acest motiv pe noi vor sa ne opreasca sa votam, iar voua sa va cumpere votul.
Ce am invatat aici este ca atunci cand cetatenii realizeaza puterea care sta in mana lor prin vot, politicienii incep sa tremure si sa asculte. Prin iesirea voastra in strada pentru principii nu doar ca-i veti face pe politicienii romani sa va asculte, dar ati dat sansa lumii intregi sa va sprijine.
Mai mult, protestele voastre au fost primele proteste de la Revolutie cand s-au cerut drepturi pentru altii. Am spune, au fost primele proteste altruiste.
De atatia ani am vazut o clasa politica corupta care s-a preocupat numai de bunastarea propriei gasti in timp ce restul romanilor sufereau in saracie. Acum, insa, am vazut zeci de mii de romani hotarati iesind in strada cu gandul la un viitor mai bun pentru ei si pentru altii. Ce ati facut este un progres enorm pentru Romania!
Prin gestul vostru ati ridicat o natiune ingenunchiata de un grup de politicieni corupti si retrograzi si ati dat speranta pentru milioane de romani ca "se poate".
Desi suntem departe de Romania, inima noastra a ramas mereu acasa, la tara natala si la voi. Dorim o Romanie mai buna si mai prospera ca macar voi sa va puteti realiza in tara daca doriti.
Romania are un potential enorm daca este condusa de oameni responsabili, care isi iubesc tara si neamul. Sta in alegerea noastra, in votul nostru de duminica, cui sa dam carma tarii pentru urmatorii cinci ani.
Credem in puterea de schimbare a votului, de aceea facem sute de kilometri sa putem vota.
Voi in tara sunteti mai multi ca noi, insa, si aveti sectii de votare mai aproape. Iesiti la vot duminica si explicati-le prietenilor si familiei de ce e important sa voteze.
Soarta tarii e in mainile noastre acum. De luni incolo va fi in mainile celui nou ales. Alegeti bine!
Veniti la vot, nu lasati pe altii sa decida pentru voi. Impreuna putem sa ne luam Romania inapoi si sa o ajutam sa prospereze pentru binele tuturor.
Va multumim inca odata pentru solidaritate si va suntem alaturi!".

De ce exist? Are Dumnezeu un plan cu mine?

Un mesaj pe care l-am ascultat si Dumnezeu mi-a vorbit prin el. Face parte din seria studiilor care au avut loc in Biserica Penticostala Elim Vienna, seminar care a avut loc la sfarsitul lunii septembrie.
Il recomand cu mare placere!

O zi binecuvantata!

Inviorează-mă după bunătatea Ta, ca să păzesc învăţăturile gurii Tale!
  Cuvântul Tău, Doamne, dăinuie în veci, în ceruri.
  Credincioşia Ta ţine din neam în neam; Tu ai întemeiat pământul, şi el rămâne tare.
După legile Tale stă în picioare totul astăzi, căci toate lucrurile Îţi sunt supuse.
Dacă n-ar fi fost Legea Ta desfătarea mea, aş fi pierit în ticăloşia mea.
Niciodată nu voi uita poruncile Tale, căci prin ele mă înviorezi. Al Tău sunt: mântuieşte-mă! Căci caut poruncile Tale.
Nişte răi mă aşteaptă ca să mă piardă; dar eu iau aminte la învăţăturile Tale.
Văd că tot ce este desăvârşit are margini: poruncile Tale însă sunt fără margini.
Cât de mult iubesc Legea Ta! Toată ziua mă gândesc la ea.
Poruncile Tale mă fac mai înţelept decât vrăjmaşii mei, căci totdeauna le am cu mine. Sunt mai învăţat decât toţi învăţătorii mei, căci mă gândesc la învăţăturile Tale.
Am mai multă pricepere decât bătrânii, căci păzesc poruncile Tale.
Îmi ţin piciorul departe de orice drum rău, ca să păzesc cuvântul Tău.
Nu mă depărtez de legile Tale, căci Tu mă înveţi. Ce dulci sunt cuvintele Tale pentru cerul gurii mele! Mai dulci decât mierea în gura mea!
Prin poruncile Tale mă fac mai priceput, de aceea urăsc orice cale a minciunii.
Cuvântul Tău este o candelă pentru picioarele mele şi o lumină pe cărarea mea.

De ce te temi de Domnul?

Acum, temeţi-vă de Domnul şi slujiţi-I cu scumpătate şi credincioşie.
Iosua 24:14/a 

Daca tot suntem in pragul alegerilor, citind acest verset mi-am dat seama ca la baza acestor cuvinte sta tot o alegere a noastra.
Noi alegem daca Il urmam, noi alegem daca Il slujim, noi alegem daca Ii suntem credinciosi, noi alegem daca Ii suntem loiali, insa trebuie sa stim un lucru, El a ramas credincios si toate promisiunile Le-a dus la indeplinire.
In fiecare zi facem alegeri si in fiecare fapta sau slujire a noastra sta o ofranda adusa  in cinstea cuiva.
Intrebarea este pe cine slujim?
Nu putem sluji o zi, o zi si nu putem schimba stapani de la o zi la alta.
"Nicio slugă nu poate sluji la doi stăpâni; căci sau va urî pe unul, şi va iubi pe celălalt sau va ţine numai la unul, şi va nesocoti pe celălalt. Nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona.”
Luca 16:13 
Dumnezeu este credincios si loial fagaduintelor Lui, insa  pretinde la fel.
Poate spunem, "oh, dar eu am ales sa-l slujesc pe Domnul in anul...., cand am primit botezul".
Citind cuvantul din cartea Iosua, inteleg ca slujirea nu este o alegere pe care am facut-o si ramanem cu ea, ci este o alegere pe care o innoim zi de zi.
Ei au răspuns lui Iosua şi au zis: „Vom face tot ce ne-ai poruncit şi ne vom duce oriunde ne vei trimite.
Te vom asculta în totul, cum am ascultat pe Moise. Numai Domnul Dumnezeul tău să fie cu tine, cum a fost cu Moise! Orice om care se va răzvrăti împotriva poruncii tale şi care nu va asculta de tot ce-i vei porunci să fie pedepsit cu moartea! Întăreşte-te numai şi îmbărbătează-te!” 
Iosua 1:16-18 
 Ba mai mult sa ne amintim cuvintele care le-a fost spuse Israelitilor:
"Iau azi cerul şi pământul martori împotriva voastră că ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvântarea şi iubind pe Domnul Dumnezeul tău, ascultând de glasul Lui şi lipindu-te de El: căci de aceasta atârnă viaţa ta şi lungimea zilelor tale, şi numai aşa vei putea locui în ţara pe care a jurat Domnul că o va da părinţilor tăi, lui Avraam, Isaac şi Iacov.”
  Erau pusi in fata unor alegeri , binele si raul, moartea si viata, insa hotararea era a lor.
Uitati-va si in viata de zi cu zi, exista momente cand suntem pusi sa facem alegeri pe care poate le-am facut o data, dar iata ca pe parcusul anilor acestea se repeta, iar noi trebuie sa hotaram iarasi, si aici nu ma refer la alegerile de maine, ci alegeri pentru viata noastra, a copiilor nostri sau diferite situatii prin care trecem.
Alegem prietenii, alegem orasul in care sa traim, alegem poate tara in care sa ne stabilim, alegem scoala unde sa mearga copilul, alegem locul de munca sau multe alte hotarari pe care suntem nevoiti sa le facem. Oricum ar fi si in orice domeniu ne referim, exista alegeri pe care trebuie sa le repetam sau sa le innoim.
La fel este si in viata noastra spirituala, fiecare zi traita readuce alegeri pe care le reinnoim.

Iată, îţi pun azi înainte viaţa şi binele, moartea şi răul,
iar in continuare in cap. 24 Iosua spune poporului:
Şi dacă nu găsiţi cu cale să slujiţi Domnului, alegeţi astăzi cui vreţi să slujiţi.
Ziua de astazi poti sa  alegi sa-L slujesti cu scumpatate şi credinciosie, insa este o alegere a ta.
 Dar ca sa-L slujesti cu scumpatate si credinciosie trebuie sa te temi de Domnul, insa nu teama de frica judecatii si a mortii vesnice, desi alegerea raului aduce implicit aceaste pedepse, ci teama aceea care se naste din respect, din adanca pretuire pentru Dumnezeul care este Creatorul Universului. Cand intelegem Cine este cu adevarat Dumnezeu, atunci vom sta inaintea Lui cu frica, vom cauta ca trairea nostra sa fie o traire dupa Voia Lui si vom trai in supunere si reverenta.
Evrei 12:28-29
Fiindcă am primit, dar, o împărăţie care nu se poate clătina, să ne arătăm mulţumitori şi să aducem astfel lui Dumnezeu o închinare plăcută, cu evlavie şi cu frică, fiindcă Dumnezeul nostru este „un foc mistuitor”.  

Hrana ta zilnica!

15 NOIEMBRIE
Plângerile lui Ieremia 2.11-22

Ce mare este dezolarea profetului în faţa tabloului zugrăvit de versetele anterioare!
 Lacrimile îi curg fără oprire la vederea acestei „ruine întinse ca marea" (v. 13).
Şi Domnul Isus a plâns Ierusalimul, pentru că El cunoştea mai dinainte care vor fi pentru cetatea vinovată consecinţele respingerii Sale (Luca 19.41...).
Cu toate că împăratul, căpeteniile, preoţii, profeţii mincinoşi (v. 14) şi majoritatea poporului îşi meritau loviturile care cădeau asupra lor, erau totuşi mulţi care sufereau fără să fi fost răspunzători în mod direct: prunci murind de foame, bătrâni şi copilaşi căzând pe străzi, leşinaţi de foame (v. 11,19,21). Cu toate acestea, Ieremia nu ridică niciun „ de ce ", ci se aşază „la spărtură", în favoarea poporului pe care-1 iubea.
Versetele 15 şi 16 îi prezintă din nou pe cei care „trec pe cale". La aceştia nu mai este vorba acum doar de indiferenţă, ca în cap. 1.12; de astă dată ei „clatină din cap", „scrâşnesc din dinţi", privesc cu neruşinare, aruncă insulte, varsă dispreţ. Domnul Isus, Sfânta Victimă, a cunoscut în timpul ceasurilor de pe cruce toate aceste manifestări ale răutăţii oamenilor (vezi Psalmul 22.7,8; Psalmul 35.21).

14 noiembrie 2014

Hrana ta zilnica!

14 NOIEMBRIE
Plângerile lui Ieremia 2.1-10

În cap. 1, cei consideraţi responsabili pentru nenorocirile Ierusalimului erau vrăjmaşii, în timp ce, de aici înainte, tot ceea ce se întâmplă este privit ca lucrarea Domnului şi numai a Lui. Să învăţăm şi noi să-L recunoaştem pe Cel care ne disciplinează ... uneori pentru a ne pedepsi, dar întotdeauna cu scopul de a ne binecuvânta în final. De aceea, în loc să ne oprim la mijloacele pe care Dumnezeu le foloseşte în acest scop - probleme cu sănătatea, cu banii, dificultăţi apărute la locul de muncă... - sau să căutăm să scăpăm de ele cât mai curând posibil, să ne smerim sub mâna puternică a lui Dumnezeu şi să aruncăm asupra Lui îngrijorările noastre, pentru că El însuşi îngrijeşte de noi (1 Petru 5.6,7).
Ierusalimul îşi trece în revistă întregul dezastru: împăratul, preoţii şi profeţii săi sunt fie luaţi robi, fie masacraţi; ceremoniile solemne sunt desfiinţate; zidurile, surpate. Nimic n-a fost cruţat, nici chiar lucrurile cele mai sfinte: altarul şi Locul Sfânt au fost pângărite (cap. 1.10), devastate, iar obiectele de preţ, duse în Babilon. Până şi chivotul însuşi, „aşternutul picioarelor Sale" (v. 1; Psalmul 132.7), împreună cu legea dinăuntru (v. 9; 1 împăraţi 8.9), a dispărut pentru totdeauna, ca semn că Dumnezeu a rupt relaţiile cu poporul Său vinovat.

13 noiembrie 2014

Incercari neplacute, dar benefice!

Cred ca multi abia asteapta sa treaca ziua de 16 noiembrie, insa fiecare din motive diferite. Eu una, abia astept sa treaca din motive de..."oboseala". Nu am fost asa obosita din 2009, de la alegerile trecute.
Trebuie sa recunosc ca politica ma fascineaza uneori si din aceasta cauza si oboseala care am  acumulat-o isi spune cuvantul, dar nu numai atat, ci si faptul ca imi ocupa timpul atat ziua, cat si o mare parte din noapte.
 Daca pana acum serile citeam sau scriam pe blog, de ceva vreme foarte greu reusesc sa fac acest lucru si chiar imi pare rau, dar ma consolez cu gandul ca mai sunt cateva zile, dupa care vreau sa-l vad pe cel care va iesi victorios ca se apuca si de treaba, ca de vorbe....m-am cam saturat, "mi-e plin podul", vorba bunicii mele.

Facand aceasta paranteza, as vrea sa ne amintim de cuvintele lui Petru:
Preaiubiţilor, nu vă miraţi de încercarea de foc din mijlocul vostru, care a venit peste voi ca să vă încerce, ca de ceva ciudat care a dat peste voi; dimpotrivă, bucuraţi-vă, întrucât aveţi parte de patimile lui Hristos, ca să vă bucuraţi şi să vă înveseliţi şi la arătarea slavei Lui.
Nu stiu cati dintre noi nu avem intrebari in minte atunci cand trecem prin incercari,  
"Doamne , de ce eu?", sau " de ce acum", etc...
Discutam azi dimineata cu cineva la telefon si printre altele imi spunea ca ziua de ieri  a fost cumplita, toate i-au merg pe dos si nu stie de ce i se intampla toate acestea.
Incercarile nu plac nimanui, insa sunt benefice!
In asemenea momente ajungem sa intelegem ca toate lucrurile sunt sub stapanirea Lui, toate sunt in controlul Lui, ajungem sa intelegem ca trebuie sa ne abandonam in Mana Lui si depindem 100% doar de ajutorul si  indurarea Lui si niciodata nu vom sti ce poate face Dumnezeu pana cand nu este TOT ce ne-a ramas. 
Cat timp ne mai bazam si pe "altii", nu vom stii ce poate Domnul!
Sunt diferite incercari, insa nu toate sunt mari, in schimb TOATE sunt necesare pentru cresterea noastra, de-aceea El face evaluarea asa cum ne si spune Cuvantul, "nu vă miraţi de încercarea de foc din mijlocul vostru, care a venit peste voi ca să vă încerce".
 Stiti ce am sesizat? In mijlocul incercarilor ne schimbam atitudinea. Atunci stim care este rolul rugaciunii, atunci stim ce inseamna perseverenta, atunci stim sa rostim rugaciuni fierbinti, atunci devenim sinceri cu Dumnezeu, atunci stim sa rostim rugaciuni din inima si nu doar de pe buze. Tot in incercari invatam ce inseamna dependenta de El, invatam sa ne abandonam in intregime atat noi cat si poverile pe care le caram in spate, atunci invatam ce este credinta.
...nu vă miraţi de încercarea de foc din mijlocul vostru, care a venit peste voi ca să vă încerce, ca de ceva ciudat care a dat peste voi; dimpotrivă, bucuraţi-vă, întrucât aveţi parte de patimile lui Hristos, ca să vă bucuraţi şi să vă înveseliţi şi la arătarea slavei Lui.

 

Hrana ta zilnica!

13 NOIEMBRIE
Plângerile lui Ieremia 1.12-22

„Nu este nimic aceasta pentru voi toţi care treceţi pe cale?", strigă Ierusalimul copleşit de nenorocire (v. 12). De câte ori nu trecem şi noi nepăsători pe lângă suferinţa altuia! (v. 21).
De câte ori nu pierdem ocaziile de a exprima un crâmpei de simpatie! Să-I cerem Domnului să ne dea inimi mai sensibile, pentru a putea înţelege mai bine necazurile celor din jur şi pentru a le aduce, din partea lui Dumnezeu, o mângâiere autentică.
In faţa acestei dureri fără seamăn, pricinuită de mânia lui Dumnezeu, cum să nu ni se îndrepte gândurile spre cruce? (v. 12). Domnul Hristos însă nu făcuse nimic care nu trebuia făcut, în timp ce, prin gura lui Ieremia, Ierusalimul recunoaşte, asemeni tâlharului, că merita din plin ceea ce se întâmplase (v. 18; Luca 23.41). Vedem parcă mulţimea celor care treceau pe lângă Mântuitorul crucificat... (Matei 27.39). Printre acei trecători se aflau - şi sunt şi astăzi în prezenţa crucii - oameni duşmănoşi, batjocoritori, dar, mai presus de toate, indiferenţi. Unora ca aceştia li se adresează o astfel de întrebare. 
Drag prieten, pentru mântuirea ta erau suferinţele Domnului Isus. Rămâi tu indiferent în faţa lor?
 Chiar nu înseamnă ele nimic pentru tine?

12 noiembrie 2014

Hrana ta zilnica!

12 NOIEMBRIE
Plângerile lui Ieremia 1.1-11

Plângerile lui Ieremia exprimă durerea profetului în faţa evenimentelor relatate în cel din urmă capitol al cărţii sale: este vorba de luarea şi de distrugerea Ierusalimului de către armata lui Nebucadneţar. Ca oricare dintre profeţii, şi aceasta ţinteşte dincolo de împrejurările în care a fost consemnată, astfel că, prin aceste capitole, Duhul ne poartă până la „necazul cel mare" prin care va trebui să treacă Israel.
Este impresionant să vedem cum Ieremia, deşi nevinovat într-un mod personal, suferă cel mai mult din cauza umilirii Ierusalimului şi se identifică cu poporul aflat sub judecata lui Dumnezeu. Nenorocirile pe care nu contenise să le vestească, şi pe care poporul nu voise să le creadă, acum i-au ajuns. Un altul n-ar fi scăpat prilejul să le spună: V-am prevenit! De m-aţi fi ascultat...! Slujitorul lui Dumnezeu însă nu caută să triumfe prin aceasta. Dimpotrivă! Ierusalimul, care în ziua necazului său n-a găsit pe nimeni care să-i vină în ajutor (v. 7; Isaia 51.18,19), pe nimeni care să-i aducă mângâiere (v. 2,9,17,21), va avea în Ieremia (simbol al Domnului Hristos) pe cel mai credincios prieten, pe cel mai zelos mijlocitor (Proverbe 17.17).

11 noiembrie 2014

Hrana ta zilnica!

11 NOIEMBRIE
Ieremia 52.17-34

Asistând la jefuirea Casei Domnului, privindu-i pe caldeeni cum sparg şi duc cu ei frumoasele şi impunătoarele coloane, suntem cuprinşi de tristeţe gândindu-ne la ce a devenit mărturia lui Israel în mijlocul naţiunilor. Dar ce trebuie să fie sentimentele Domnului faţă de distrugerea casei în care locuia însuşi Numele Său în comparaţie cu durerea faţă de ruina Ierusalimului (citiţi 1 Impăraţi 9.6-9). Ce valoare capătă, prin contrast, promisiunile Domnului pentru biruitorul din Filadelfia „Pe învingător îl voi face un stâlp în templul Dumnezeului Meu ... şi voi scrie pe el Numele Dumnezeului Meu ... şi numele Noului Ierusalim ... şi Numele Meu cel nou" (Apocalipsa 3.12).
Dragi prieteni, odată cu încheierea lecturii acestei cărţi a lui Ieremia, să-I cerem Domnului să ne dea harul de a fi printre aceşti învingători, cu alte cuvinte, să păzim Cuvântul Lui şi să nu tăgăduim Numele Lui, până la momentul întoarcerii Lui.
Dumnezeu nu îngăduie însă ca această carte să se încheie cu un tablou sumbru. Harul de care a avut parte Ioiachim din partea succesorului lui Nebucadneţar (v. 31-34) este o mărturie despre grija pe care Domnul nu încetează să o aibă faţă de o firavă rămăşiţă a poporului Său.

10 noiembrie 2014

Intre 15 si 17, exista un 16 in care Dumnezeu ne da oportunitatea alegerii!

Nu stiu daca din 1989 incoace, a mai fost mai mare zarva ca si acum in 2014, in pragul acestor alegeri?
Nu stiu daca mai exista vreo desaga cu mizerie care sa nu fi fost deschisa si aruncata pe tapet?
Nu stiu daca din 1989 a fost poporul roman mai dezbinat ca acum?
Nu stiu daca a fost o granita atat de vizibila pe harta Romaniei, asa cum are azi tara si cum este impartita Romania acum? 
Nu stiu daca a mai fost vreo campanie electorala atat de mizerabila,(desi le-am urmarit pe toate). Stiu ca si campania din 2009 a fost presarata cu multa mizerie, dar cred ca aceasta campanie a depasit cu mult orice granita a adevarului, cat si limita bunului simt.
Acum trecand peste toate acestea, vine 16 noiembrie si unul dintre cei doi trebuie ales presedinte.
Scriptura ne invata:
Fiţi supuşi oricărei stăpâniri omeneşti, pentru Domnul: atât împăratului, ca înalt stăpânitor, cât şi dregătorilor...
Inteleg ca supunerea mea trebuie sa existe pana in 15 noiembrie, cat si din 17 noiembrie incolo, indiferent cine va fi acel "domnitor", insa intre 15 si 17, exista un 16 in care Dumnezeu ne da aceasta oportunitate de a alege.
Fie ca vreau, fie ca nu vreau ajung la acest subiect al alegerilor cu persoanele din jurul meu si aud atat de des...."Dumnezeu sa aleaga omul potrivit".
Da, Dumnezeu este in controlul tuturor lucrurilor si indiferent ce va fi, toate sunt cu ingaduinta Lui, insa Dumnezeu se va folosi de noi in data de 16. Ne-a dat aceasta posibilitate de a alege, altfel nu vad rostul pentru care a ingaduit ziua de 16. Nu Dumnezeu merge sa puna stampila pe formularul de vot, ci noi vom pune aceasta stampila, dar condusi de Duhul Lui, de-aceea este nevoie de mult post si rugaciune pentru a discerne binele de rau.
Mi-am adus aminte de versetul din Deuteronom, 
"Iată, îţi pun azi înainte viaţa şi binele, moartea şi răul".
Poate ca multi se gandesc, "oh, dar ce legatura este intre alegeri si acest verset?" 
Mantuirea noastra este o alegere, a face bine sau a face rau este o alegere, a fi vesel sau a fi trist este tot o alegere a mea, la fel cum si modul in care vreau ca tara mea sa propaseasca sau sa stagneze este tot o alegere. O alegere care sta in mainile mele si in mainile tale!
Depinde daca vrem sa fim partasi la aceste alegeri si mai depinde si de felul in care alegem, insa data de 16 nu trebuie sa o privim ca pe ceva in care nu trebuie sa ne implicam.A-mi exprima dorinta a ceea ce-mi doresc pentru viitorul meu, al copiilor mei si al nepotilor mei este ceva normal si chiar necesar.
Ca si cetateni ai aceste tari, cu-atat mai mult ca si crestini avem aceasta datorie in ziua de 16 noiembrie.

Treptele caderii!

Iata ca in mijlocul unui popor care s-a departat de Dumnezeu si care facea lucruri urate care nu erau pe placul Domnului, Dumnezeu gaseste o familie dupa voia Sa in care aduce binecuvantarea. Samson este fiul dorit, dar neavut  si Dumnezeu trimite un inger pentru a vesti venirea lui.
Samson, a fost o binecuvantare, de-altfel Cuvantul spune in Ps. 127, "Iată, fiii sunt o moştenire de la Domnul, rodul pântecelui este o răsplată dată de El", iar atunci cand Elisabeta a aflat ca Maria poarta in pantece un fiu, "Ea a strigat cu glas tare: „Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui tău", asadar si Samson a fost o binecuvantare de la Dumnezeu, insa o binecuvantare conditionata.
Vers.4 -5 spune, "Acum ia bine seama să nu bei nici vin, nici băutură tare şi să nu mănânci nimic necurat.
Căci vei rămâne însărcinată şi vei naşte un fiu. Briciul nu va trece peste capul lui, pentru că acest copil va fi închinat lui Dumnezeu din pântecele mamei lui; şi el va începe să izbăvească pe Israel din mâna filistenilor.”
Samson este simbolul puterii si Cartea Judecatori descrie viata lui Samson cu bune si cu rele.
Pe masura ce crestea, Domnul il binecuvanta si mai mult Duhul Domnului ii dadea putere.In vers.25 din cap.13 vedem locul unde Duhul Domnului cobora peste Samson,
"Şi Duhul Domnului a început să-l mişte la Mahane-Dan, între Ţorea şi Eştaol"
Cata vreme a stat intre aceste hotare a fost Duhul Domnului era peste el, insa cand Samson a schimbat directia, atunci a pierdut.
 Desi a fost un om puternic, iata ca si el a avut vulnerabilitati.
Citind textul din Judecatori am vazut cateva greseli din viata lui Samson.
  • Samson paraseste locul in care a fost pus!
Samson s-a coborât la Timna şi a văzut acolo o femeie din fetele filistenilor.(vers.1)
  • Samson este neascultator de parinti! 
Tatăl său şi mama sa i-au zis: „Nu este nicio femeie între fetele fraţilor tăi şi în tot poporul nostru, de te duci să-ţi iei nevastă de la filisteni, care sunt netăiaţi împrejur?” Şi Samson a zis tatălui său: „Ia-mi-o, căci îmi place.”(v.3)
  • Samson intra intr-un anturaj gresit de prieteni si iubeste divertismentul!
Şi acolo Samson a făcut un ospăţ, căci aşa făceau tinerii. Cum l-au văzut, au poftit treizeci de tovarăşi care au stat împreună cu el. Samson le-a zis: „Am să vă spun o ghicitoare(vers.10-12/a)
  • Samson are secrete fata de parintii lui! 
  Nevasta lui Samson plângea lângă el şi zicea: „Tu n-ai decât ură pentru mine şi nu mă iubeşti; ai spus o ghicitoare copiilor poporului meu, şi nu mi-ai dezlegat-o!” Şi el i-a răspuns: „N-am dezlegat-o nici tatălui meu, nici mamei mele: să ţi-o dezleg ţie?”( v.16)
  • Samson paraseste calea Domnului si cauta sa-si satisfaca placerile proprii!
Samson a plecat la Gaza; acolo a văzut o curvă şi a intrat la ea.(Jud.16:1)
După aceea, a iubit pe o femeie în valea Sorec. Ea se numea Dalila.(vers.4)
  • Samson incredinteaza un secret in mainile unei straine!

...şi-a deschis toată inima faţă de ea şi i-a zis: „Briciul n-a trecut peste capul meu, pentru că sunt închinat Domnului din pântecele maicii mele. Dacă aş fi ras, puterea m-ar părăsi, aş slăbi şi aş fi ca orice alt om.”(vers.17) 
  • Samson uita care este sursa puterii sale!
El şi-a pierdut puterea. Atunci ea a zis: „Filistenii sunt asupra ta, Samson!” Şi el s-a trezit din somn şi a zis: „Voi face ca şi mai înainte şi mă voi scutura.” Nu ştia că Domnul Se depărtase de el.
 (vers.19-20)
Secretul puterii  nu i s-a datorat lui Samson, ci a fost un dar din partea Domnului si  Duhul Domnului ii dadea taria necesara oridecate ori avea nevoie.
Samson l-a parasit pe Domnul, insa in acel moment si  Duhul l-a parasit pe el.
Dumnezeu l-a binecuvantat, insa binecuvantarea lui a fost conditionata.
 Samson a pierdut totul, iar totul inseamna binecuvantare.
Un om cu o putere extraordinara, ajunge sa fie ingenuncheat.
Ajunge sa fie asemeni unui clown, cu ochii scosi, dansand pentru desfatarea filistenilor, si toate acestea pentru ca a parasit calea lui Dumnezeu.
De cate ori nu am fost si noi un "Samson"?
Cate binecuvantari le-am pierdut pentru ca L-am parasit pe Domnul intr-un moment din viata?
Poate ca exact in acel moment Domnul avea pregatit pentru noi ceva extraordinar, insa din nesabuinta noastra....am pierdut binecuvantarea.
Samson a realizat ce a facut si ultima rugaciune pe care a facut-o, a cerut doar pentru cateva clipe "putere".
A primit-o, insa odata cu miile de filisteni omorati, a murit si Samson.
O poveste frumoasa cu un sfarsit tragic!
Dumnezeu are mii de binecuvantari pregatite pentru tine si poti avea parte de ele, insa exista o singura conditie,
 "nu parasi calea LUI si nu pleca din locul in care te-a asezat"



 

    Hrana ta zilnica!

    10 NOIEMBRIE
    Ieremia 52.1-16

    Capitolul 52 nu mai face parte din „cuvintele lui Ieremia" (51.64). Asemeni cap. 39, şi acest capitol, 52, expune evenimentele care au pus capăt împărăţiei lui Iuda, reproducând îndeaproape cap. 25 din 2 Împăraţi.
    A sunat ceasul judecăţii. Sunt loviţi deodată: Ierusalimul, templul (v. 17-23), împăratul şi locuitorii. Cetatea este luată. Zedechia şi armata lui caută să o ia la fugă, vrând să scape de încercuirea care îi apasă din nou. Dar nu cu caldeenii aveau ei de-a face, ci cu Dumnezeu. Condus la Ribla, înaintea lui Nebucadneţar, împăratului lui Iuda îi sunt scoşi ochii - pedeapsă aplicată vasalilor trădători - şi, legat cu lanţuri de aramă, el ia drumul exilului, având să păstreze, din mizerabila sa viaţă, ca ultimă imagine, doar spectacolul crud al masacrării fiilor săi. O lună mai târziu, comandantul gărzilor revine la Ierusalim pentru a incendia şi a demola sistematic cetatea răzvrătită şi apoi pentru a face o triere a populaţiei. Versetul 15 aminteşte
    de „cei care au fugit la împăratul Babilonului, ilustrând faptul că au fost printre ei şi unii care au dat ascultare cuvintelor lui Ieremia.
    Aceste lucruri ne sunt scrise (şi repetate) nu numai pentru că prezintă interes istoric, ci şi pentru a da învăţătură sufletelor noastre şi pentru a ne avertiza (1 Corinteni 10.11): „Voi deci, preaiubiţilor, cunoscând mai dinainte aceste lucruri, păziţi-vă..." (citiţi 2 Petru 3.17,18).

    9 noiembrie 2014

    Biserica penticostala din Romania !

    Acesta este interviul fratelui Tipei realizat chiar inainte de alegerile din Cultul Penticostal, unde fratele a fost timp de 20 de ani presedintele  cultului.
    Urmarind acest interviu putem descoperi valorile si principiile bisericii penticostale, dar nu numai ci si modul prin care Dumnezeu lucreaza si azi printre noi.

    Samson si treptele decaderii lui!

    "Căci vei rămâne însărcinată şi vei naşte un fiu. Briciul nu va trece peste capul lui, pentru că acest copil va fi închinat lui Dumnezeu din pântecele mamei lui; şi el va începe să izbăvească pe Israel din mâna filistenilor.”
    Judecatori 13:5
    Fiul despre care se vorbeste in acest text este Samson.
    Imi amintesc de lectiile de la scoala duminicala in care am invatat despre Samson. 
    Imi placea mult povestea lui si cred ca era unul din personajele preferate, pentru faptul ca era puternic.
    Imi doream sa am puterea lui Samson, insa cu timpul am inteles povestea vietii lui. 
    Intr-adevar Samson era un simbol al puterii, in Scriptura.
    Pe cand nu era inca  nascut, Samson a fost inchinat lui Dumnezeu si iata ca ceea ce a fost vestit de inger, s-a implinit si vers. 24-24 spune "femeia a născut un fiu şi i-a pus numele Samson. 
    Copilul a crescut, şi Domnul l-a binecuvântat.
    Şi Duhul Domnului a început să-l mişte la Mahane-Dan, între Ţorea şi Eştaol"
    Cum a fost posibil totusi, ca un copil pe care l-a ales Dumnezeu inca din pantecele mamei lui sa fie eliberatorul unui popor de sub robia filistenilor, un om atat de puternic care a doborat un leu  fara sa aibe ceva in mana, un om care omorase o mie de filisteni cat ai clipi din ochi, totusi...sa sfarseasca atat de tragic?
    Filistenii l-au apucat şi i-au scos ochii; l-au coborât la Gaza şi l-au legat cu nişte lanţuri de aramă. El învârtea la râşniţă în temniţă.
      Unde a gresit Samson?
    Care a fost secretul puterii sale?
    Cand a inceput decaderea lui Samson? 
    Care au fost treptele decaderii lui? 
     Cand si-a pierdut puterea pe care o capatase?
    Ne-am regasit vreun moment din viata, in aceeasi postura ca Samson? 
    Sunt doar cateva intrebari la care voi da un raspuns bazata pe Cuvantul din Scriptura, in editorialul urmator? 
     

    Hrana ta zilnica!

    9 NOIEMBRIE
    Ieremia 51.47-64

    „Aduceţi-vă aminte de Domnul în ţara îndepărtată şi Ierusalimul să fie (lit. „să se suie") în inima voastră" (v. 50). Nu fără să ştie unde va merge era invitată rămăşiţa credincioasă să iasă din mijlocul Babilonului corupt. Pentru a lua această hotărâre curajoasă, ea trebuia mai întâi să fie atrasă de sentimente puternice (Psalmul 137.5,6). In acelaşi fel şi astăzi, „la El", la lsus prezent în mijlocul a „doi sau trei" adunaţi în Numele Său, este invitat cel credincios să iasă afară din tabăra religioasă a mărturiei creştine (Evrei 13.13).
    Sfârşind prezentarea tuturor judecăţilor Sale, Domnul le semnează cu un nume de temut: „Dumnezeul răsplătirilor" (v. 56). Este însă remarcabil un detaliu, anume că aceste cuvinte ale judecăţii împotriva Babilonului preced relatarea privind distrugerea Templului din cap. 52. Trebuia ca ruina idolilor Babilonului să fie vestită înainte să fi avut loc efectiv cea a Templului (v. 47 şi 52). În felul acesta, nimeni nu va putea gândi că aceşti idoli sunt în mod real mai puternici decât Dumnezeul lui Israel. Cu şapte ani înainte de luarea Ierusalimului, toate aceste cuvinte trebuia să fie scrise într-o carte, iar cartea, după citirea ei, trebuia cufundată în mijlocul Eufratului prin grija lui Seraia, fratele lui Baruc, ca o dovadă că Babilonul avea să fie înghiţit.