Versetul zilei

27 octombrie 2014

Priviti in ascuns si rasplatiti la vedere!

Atunci Ilie s-a apropiat de tot poporul şi a zis: „Până când vreţi să şchiopătaţi de amândouă picioarele? Dacă Domnul este Dumnezeu, mergeţi după El; iar dacă este Baal, mergeţi după Baal!” Poporul nu i-a răspuns nimic.
.....................
Ilie a zis atunci întregului popor: „Apropiaţi-vă de mine!” Tot poporul s-a apropiat de el. Şi Ilie a dres altarul Domnului care fusese sfărâmat.
......................
În clipa când se aducea jertfa de seară, prorocul Ilie s-a apropiat şi a zis: „Doamne Dumnezeul lui Avraam, Isaac şi Israel! Fă să se ştie astăzi că Tu eşti Dumnezeu în Israel, că eu sunt slujitorul Tău şi că toate aceste lucruri le-am făcut după porunca Ta.
Ascultă-mă, Doamne, ascultă-mă, pentru ca să cunoască poporul acesta că Tu, Doamne, eşti adevăratul Dumnezeu, şi să le întorci astfel inima spre bine!”
 1 Imparati 18:21, 30, 36, 37

Il avem in fata pe prorocul Ilie, un prorooc care traia in vremea domniei lui Ahab.
Iata-l acum vorbind  in fata unui  popor care s-a departat de Domnul, un popor cu inima impartita, un popor dezbinat condus de un imparat decazut. Ahab era imparat in vremea aceea si in timpul domniei lui pacatele cresteau si erau din ce in ce mai mari. Ridicase Ahab un altar in cinstea lui Baal si facuse un idol Astarteei.Tot ceea ce a facut Ahab depasea cu mult pacatele imparatilor care au fost inaintea lui, de-aceea Dumnezeu a hotarat ca sa-l trimita pe Ilie, la Ahab.Dupa discutia dintre cei doi, putem vedea cat de orb este Ahab, din moment ce il invinovateste pe Ilie ca nenoroceste poporul Israel. Numai ca Ilie ii arata vina lui Ahab si porunceste sa stranga poporul  la muntele Carmel.Multi la numar prorocii lui Baal si ai Astarteei se infatiseaza inaintea lui Ilie.
Stim discutia care a urmat intre Ilie si acestia, ea fiind consemnata in 1 Imparati cap. 17, 18.Uitandu-ma in textul acesta, vad atitudinea lui Ilie. In timp ce altii darama altarul, el il zideste, de fapt cu acest lucru incepe Ilie.
Raspunsul la rugaciunea lui scurta nu intarzie sa apara. Practic Ilie se roaga doar cateva cuvinte si iata ca  Domnul ii raspunde.
Poate Dumnezeu sa raspunda la o rugaciune scurta?
Cum este facuta rugaciunea noastra, dintr-o inima sincera sau facuta doar de pe buze sau de forma, doar sa vada cei din jurul nostru cat suntem de spirituali?
Chiar daca Ilie a rostit doar cateva cuvinte, rugaciunea lui a primit raspuns, pentru ca Ilie avea o legatura stransa cu Dumnezeu. Ilie avea altarul cladit in relatia lui cu Dumnezeu.
Primul lucru pe care l-a facut Ilie, a zidit altarul!
Ne intrebam de multe ori de ce nu primim raspuns la problema noastra?
Sunt zile in care ''suntem sus pe munte" si toate lucrurile sunt bune, si de ce sa nu recunoastem ca in astfel de momente tare greu ne mai plecam genunchiul. Insa vin zile mai grele, apar problemele, apare o boala, apare ceva din care chiar nu vedem iesire, si-atunci asa usor ingenunchem....
Asa de mult invatam sa strigam la Dumnezeu...
Uneori strigam in disperare si ne intrebam mirati, "Doamne, unde esti"?
Ne agatam de promisiunea lui Dumnezeu "tot ce veti cere cu credinta, veti primi", si ne intrebam...oare acuma, de ce nu primesc ajutor?
Cred ca in acel moment nu trebuie sa fim preocupati de aflarea raspunsului la intrebarea "de ce nu ne raspunde Dumnezeu", ci mai degraba sa cautam, sa vedem care este situatia altarului nostru. 
Poate ca ne place sa ne rugam, insa nu cumva suntem si noi ca acesti fatarnici?
Matei 6:5
Când vă rugaţi, să nu fiţi ca făţarnicii, cărora le place să se roage stând în picioare în sinagogi şi la colţurile uliţelor, pentru ca să fie văzuţi de oameni.
 Mi s-a intamplat sa fiu intr-o adunare si sa fie alaturi de mine cineva, alaturi de care nu-mi mai gaseam cuvintele la rugaciune. Se ruga cu atata foc, cu atata pasiune, spunea atatea cuvinte, cita atatea versete, incat ma facusem "chitic", cuvintele mele erau atat de sarace, incat am preferat sa le spun in gand.La terminare n-am putut decat sa exclam..."Doamne, ce foc are in rugaciune..!"
Aceeasi persoana daca o intalnesti pe strada, in afara bisericii...nici prin cap nu-ti trece ca este crestin...nici prin fapte si nici prin vorbe.
Oare cati nu sunt asa...?
Oare nu cumva facem si noi fapte si rugaciuni doar de ochii lumii?
Nu cumva, dorim uneori sa fim mai mult decat ceea ce suntem in realitate? 
Imi amintesc cand baietelul meu cel mic avea 3-4 anisori, incerca sa-si imite tatal. Oridecate ori prindea momentul, lua servieta sotului cu care venea de la birou, (desi mai mult o tragea dupa el, nefiind chiar asa usoara), isi punea telefonul mobil la ureche si mergea cat ii camera de la un capat la altul si vorbea de zor. L-am intrebat odata, "Robert, ce faci?" Raspunsul a venit prompt: "acuma, sunt tata".
El nu era tata, dar vroia sa fie ca tata.
Uneori dorim sa fim priviti mai mult decat ceea ce suntem in realitate, numai ca Dumnezeul care este in ascuns, priveste la noi, iar pe El nu-L putem amagi.
....încuie-ţi uşa şi roagă-te Tatălui tău, care este în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti.
Am doua prietene dragi( mama si fiica)  intoarse de curand la Domnul si deseori imi spun ca ele nu stiu sa se roage asa frumos cum stiu altii. Da, poate ca nu stiu asa frumos, insa stiu un singur lucru, "ele stiu sa se roage sincer", si aceste rugaciuni Dumnezeu le asculta si da raspuns. 
Dumnezeu sta in ascuns si priveste tot in ascuns, numai ca rasplata ne-o da la vedere!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu