Versetul zilei

12 mai 2014

Pazeste-ti inima!

   

Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii.
  Proverbe 4:23
Imi amintisem ca in urma cu cateva zile citisem cateva versuri  scrise de Vasile Voiculescu, scrisa undeva prin anul 1956, pe cand nici macar nu existam si versurile spuneau cam  asa:
Doamne, inima nu mi-e bună de nici o treabă,
Prea am ţinut-o-n piept numai podoabă!...
 
N-am pus-o la lucru, n-am dat-o la şcoală;
Am cruţat-o...şi mi-a rămas nepricepută, goală.
Am crescut-o mai rău ca pe prinţese:
Nu stăruie-n nimic, nu coase, nu ţese.
Voinică, se plânge că oboseşte-ndată:
Inimă fără de rost, inimă răsfăţată.
Credeam că aşa trebuie: poeţii
Să-şi poarte inima mai presus de greul vieţii!
Dar iată, acum mi-e plină de toane si nazuri,
Stă numai de dragoste, îmi face doar necazuri.
Sare, s-aprinde, o apucă atacuri
Ca nu-i dau raiul, scări la cer, punţi peste veacuri!
...Doamne, eu nu mai izbutesc s-o îndrept.
Numai singur Tu de-acum poţi...Te aştept.
Intră, Doamne, acolo, la ea în piept.

Ma intreb cum ar fi viata noastra fara de Dumnezeu...?
De fapt nu trebuie sa ma intreb, pentru ca vad ceea ce este in jurul meu, vad cum sunt oamenii in a caror inima Dumnezeu nu este prezent.
INIMA, un organ atat de mic in trupul omului dar atat  de important, atat pentru trup cat si pentru suflet.
Desi multi spun, creierul are rolul cel mai important in activitatea umana, iata ca inteleptul Solomon spune:"Pazeste-ti inima mai mult ca orice....".
De ce n-o fi spus, "...pazeste-ti creierul mai mult ca orice?"
Trebuie sa recunoastem ca inima de fapt este cea care conduce intreaga activitate a organismului.
Daca ne uitam in Scriptura inima are un rol foarte important si toate actiunile ei implica creierul si-l pune la treaba.
Inima este cea care are rolul de recunoastere!
Recunoaşte, dar, în inima ta că Domnul Dumnezeul tău te mustră, cum mustră un om pe copilul lui. Deut. 8:5
Inima este locul in care strangem diferite comori,
Strâng cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta! 
Ps. 119:11, si tot in inima este si locul de pastrare al acestor comori,
 Să nu se depărteze cuvintele acestea de ochii tăi, păstrează-le în fundul inimii tale! Căci ele sunt viaţă pentru cei ce le găsesc şi sănătate pentru tot trupul lor.Prov. 4:21-22
Cu inima chibzuim, "Maria păstra toate cuvintele acelea şi se gândea la ele în inima ei."( Luca 2:19), cu inima gandim si judecam, "indată, Isus a cunoscut, prin duhul Său, că ei gândeau astfel în ei şi le-a zis: „Pentru ce aveţi astfel de gânduri în inimile voastre?(Marcu 2:8), inima noastra este cel mai bun interlocutor al nostru, "Mă gândesc la cântările mele noaptea, cuget adânc înăuntrul inimii mele, îmi cade duhul pe gânduri şi zic..." (Ps.77:6), iar in Geneza 24:45 spune:
"Înainte de a sfârşi de vorbit în inima mea, iată că a ieşit Rebeca, cu vadra pe umăr, s-a coborât la izvor şi a scos apă. Eu i-am zis: „Dă-mi să beau, te rog!”
Inima este singura capabila de a alege sa creada sau sa nu creada,
  Dacă mărturiseşti deci cu gura ta pe Isus ca Domn şi dacă crezi în inima ta că Dumnezeu L-a înviat din morţi, vei fi mântuit.
  (Romani 10:9).
Locul central de unde pornesc cantarile de lauda este inima,
Vorbiţi între voi cu psalmi, cu cântări de laudă şi cu cântări duhovniceşti, şi cântaţi şi aduceţi din toată inima laudă Domnului. Efeseni 5:19
 Iata, cat este de important sa ne pastram inima curata, iata cat este de impotant sa ne tinem departe de tot ceea ce se pare ca este rau!
Dintr-o inima curata ies doar lucruri curate.
 "Pazeste-ti inima", spune Solomon, mai mult ca orice...mai mult decat piciorul tau, mai mult decat mana ta, mai mult decat ochii tai, mai mult decat orice.Daca nu-ti pazesti inima, ea poate fi transformata intr-un cuib care strange in ea doar lucruri  murdare si pacatoase.
Inima poate fi un cuib in care se strange rautate si ura.
Nu mă lua de pe pământ împreună cu cei răi şi cu oamenii nelegiuiţi, care vorbesc de pace aproapelui lor, şi, când colo, au răutate în inimă.(Psalmi 28:3)
 Gura lor este dulce ca smântâna, dar în inimă poartă războiul: cuvintele lor sunt mai alunecoase decât untdelemnul, dar, când ies ele din gură, sunt nişte săbii.( Psalmi 55:21)
O inima in care nu locuieste Dumnezeu, este o inima in care locuieste pacatul.
Dimpotrivă! în inimă săvârşiţi nelegiuiri; în ţară, puneţi în cumpănă silnicia mâinilor voastre.(Psalmi 58:2), si tot inima poate fi locul unde strangem multimea de idolii care ne despart de Domnul, fie ei banii sau orice idol care pune stapanire pe noi. 
„Fiul omului, oamenii aceştia îşi poartă idolii în inimă şi îşi pironesc privirile spre ceea ce i-a făcut să cadă în nelegiuire! Să Mă las Eu să fiu întrebat de ei? (Ezechiel 14:3).
Inima este centrul tuturor emotiilor. Din ea porneste bucuria sau tristetea, din ea porneste iubirea sau ura, din ea porneste curajul sau frica, din inima pornesc toate sentimentele pe care le avem.
Din inima porneste vointa noastra, vointa de a face bine sau rau, vointa de a alege binele sau raul si din inima pornesc dorintele bune sau rele.
 "Pazeste-ti inima mai mult ca orice, pentru ca inima este ca marea, pastreaza in adancul ei tot ceea ce a primit"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu