Versetul zilei

19 aprilie 2014

Sambata, ziua de asteptare!

Sambata, ziua cand Isus a stat in mormantul rece. 
Citeam azi continuarea evenimentelor, si mi-au ramas ochii asupra unui pasaj din Matei:
"A doua zi, care vine după ziua Pregătirii, preoţii cei mai de seamă şi fariseii s-au dus împreună la Pilat şi i-au zis: „Doamne, ne-am adus aminte că înşelătorul acela, pe când era încă în viaţă, a zis: „După trei zile voi învia". Dă poruncă, dar, ca mormântul să fie păzit bine până a treia zi, ca nu cumva să vină ucenicii Lui noaptea să-I fure trupul şi să spună norodului: „A înviat din morţi!” Atunci înşelăciunea aceasta din urmă ar fi mai rea decât cea dintâi.”
Moartea sa a fost dovedita asa cum ne relateaza si Marcu in ep. sa:
Dar Isus a scos un strigăt tare şi Şi-a dat duhul. Perdeaua dinăuntrul Templului s-a rupt în două, de sus până jos.Sutaşul care stătea în faţa lui Isus, când a văzut că Şi-a dat astfel duhul...
iar Ioan, care relateaza evenimentele mai pe larg ne spune ca moartea Sa a fost dovedita de ostasii care tocmai au participat la rastignirea Sa:
 "Când au venit la Isus şi au văzut că murise, nu I-au zdrobit fluierele picioarelor; ci unul din ostaşi I-a străpuns coasta cu o suliţă; şi îndată a ieşit din ea sânge şi apă"
Era mort si totusi le-a fost teama ca va invia!
Cred ca in sinea lor si ei,cei care L-au rastignit credeau in Isus, asa in felul lor credeau, altfel de unde teama aceasta? Daca cumva va invia...? Deci in sufletul lor era un procent, nu stiu cat o fi fost acel procent, dar inclin sa cred ca trecea de 50%, ei credeau in ceea ce Isus a spus.
Si-atunci ramane o intrebare, "de ce totusi au participat la aceasta cruda rastignire?"
Din rugaciunea Domnului Isus de pe cruce, tind sa cred ca au facut din "necunostinta",
"TATA, IARTA-I CACI NU STIU CE FAC!"
S-au lasat ei oare manipulati, poate chiar mituiti de mai marii preoti, cei care Ii dorea moartea Domnului Isus?
Raman multe intrebari fara raspuns, asa cum ne punem si intrebarea, de ce s-a acceptat totusi rastignirea fara ca sa fie un proces in care sa fie respectate toate formele legale. 
In primul rand intreg procesul a fost o nedreptate, faptul ca Isus a fost un Om bun si fara de pacat, asa cum este declarat de insasi sutasul care a participat inca de la inceputul acestui proces,
"Sutaşul, când a văzut ce se întâmplase, a slăvit pe Dumnezeu şi a zis: „Cu adevărat, Omul acesta era neprihănit!”
Asa cum stim prinderea lui Isus a avut loc noaptea, contrar legislatiei din acele timpuri. Isus este dus pe timp de noapte in fata primului sinedriu. Unde? Acasa la Ana, socrul lui Caiafa!
 "Ceata ostaşilor, căpitanul lor şi aprozii iudeilor au prins deci pe Isus şi L-au legat. L-au dus întâi la Ana; căci el era socrul lui Caiafa, care era mare preot în anul acela"

Aici l-a interogat fostul mare preot Ana, iar acest interogatoriu a fost unul neoficial. Legat, Isus este plimbat in fata unui alt sinedriu, la Caiafa, la scurt timp, contrar legilor evreiesti care spuneau ca trebuie sa existe un anumit timp intre cele doua infatisari si o zi solara in luarea unei decizii.Ori Isus nu a avut parte de nimic din toate acestea, pentru ca la acest sinedriu este condamnat la moarte, o alta incalcare a legilor ebraice, care spune ca un suspect de acte care il condamna la moarte sa fie judecat ziua, si in public. Ori iata ca Isus nu are parte de un proces legal, iar daca vorbim de martorii care au fost adusi la proces, stim ca acestia erau mincinosi, si marturia lor nu a fost la fel.Unul a spus un fel, altul altfel, ori fara a avea macar doua marturii identice, conform Torei, nu se putea face o condamnare la moarte,
Preoţii cei mai de seamă, bătrânii şi tot soborul căutau vreo mărturie mincinoasă împotriva lui Isus, ca să-L poată omorî.Dar n-au găsit niciuna, măcar că s-au înfăţişat mulţi martori mincinoşi.
Cata nedreptate! Cu-atat mai mult ca toate acestea se intamplau chiar in perioada in care era mare sarbatoare in Ierusalim, sarbatoreau ziua eliberarii lor din Egipt, ori in aceasta perioada sinedriul trebuie sa protejeze acuzatul neavand voie ca acesta sa fie lovit, ori Isus a fost lovit si batjocorit de chiar aprozi.
La auzul acestor cuvinte, unul din aprozii care stăteau acolo a dat o palmă lui Isus şi a zis: „Aşa răspunzi marelui preot?”Isus i-a răspuns: „Dacă am vorbit rău, arată ce am spus rău; dar, dacă am vorbit bine, de ce mă baţi?”
Sa judeci un Om, fara sa aibe o vina, sa fie condamnat si sa nu aibe parte de aparare? Iata ca da! 
Isus nu a avut parte nici macar de un avocat, iar pentru vina oficiala care i s-a adus "blasfemie", era cel mult uciderea cu pietre, ori Isus a fost rastignit.
Iata cata nedreptate I-au facut!

Insa cu toate acestea, ISUS a biruit!
Astazi  comemoram toate acestea si sunt multumitoare ca prin aceasta Jertfa, eu sunt libera de pacate.

"Căci Hristos n-a intrat într-un locaş de închinare făcut de mână omenească, după chipul adevăratului locaş de închinare, ci a intrat chiar în cer, ca să Se înfăţişeze acum, pentru noi, înaintea lui Dumnezeu. Şi nu ca să Se aducă de mai multe ori jertfă pe Sine însuşi, ca marele preot care intră în fiecare an în Locul Preasfânt cu un sânge care nu este al lui;fiindcă atunci ar fi trebuit să pătimească de mai multe ori de la întemeierea lumii; pe când acum, la sfârşitul veacurilor, 
 S-a arătat o singură dată, ca să şteargă păcatul prin jertfa Sa"

  



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu