Versetul zilei

22 decembrie 2013

Hrana ta zilnica!

22 Decembrie
Estera 3.1-15
Un nou personaj apare pe scenă: Haman agaghitul. Influenţa acestui om seducător asupra slabului Assuerus (Ahaşveroş) îl ridică în curând într-o poziţie de putere. Numai că Haman îşi scoate masca! Este vorba de un membru al familiei împărăteşti a lui Amalec (Agag, probabil titlul împăraţilor amaleciţi; comp. Numeri 24.7; 1 Sam. 15.8). In faţa unui astfel de om, Mardoheu n-ar şti să se plece. Nu declarase Dumnezeu solemn, încă de la începutul drumului prin pustie: „Domnul va purta război cu Amalec din generaţie în generaţie" (Exod 17.16), şi mai târziu: ,Adu-ţi aminte de ce ţi-a făcut Amalec pe drum ... să nu uiţi!" (Deut. 25.17-19)? Faptul acesta este de ajuns să-1 împiedice pe credinciosul israelit să arate cel mai mic respect unui vrăjmaş al Domnului.
Secolele care au trecut de când au fost făcute aceste afirmaţii divine n-au scăzut nimic din puterea lor. În ce ne priveşte, să nu fim mai toleranţi faţă de lume şi faţă de prinţul ei decât au fost primii creştini!
Din punct de vedere omenesc, atitudinea lui Mardoheu pare fără sens, iar consecinţele, nu numai pentru el, ci şi pentru întregul popor, sunt îngrozitoare, fără nici o proporţie cu vina reproşată. Totuşi, Mardoheu a împlinit Cuvântul fără să se preocupe de consecinţe, şi aceasta este ceea ce şi noi trebuie să facem întotdeauna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu