Versetul zilei

29 ianuarie 2012

Un nou val de cutremure !

Un nou val de cutremure in Noua Zeelanda.
Cinci cutremure cu magnitudine peste 5, dintre care cel mai puternic a fost de 5,8, potrivit insitutului american de geofizică USGS, s-au produs sâmbătă în largul insulei Raoul din Noua Zeelandă, unde un biolog român a dispărut la începutul lunii.

Largul Noii Zeelande, zguduit de cinci cutremure de peste 5 grade
Cele cinci cutremure s-au produs în mai puțin de o oră și jumătate, dar pentru moment nu a fost emisă o avertizare de tsunami.

Primul cutremur s-a produs duminică la ora locală 05.42 (sâmbătă, (28.01.2012,19.42 ora României), la o adâncime de 32 de kilometri și la 47 de kilometri est de insula Raoul și la 1.108 kilometri nord-est de Auckland, potrivit institutului american de geofizică USGS. Insula Raoul face parte din arhipelagul Kermadec, situat pe Cercul de Foc al Pacificului, unde seismele și erupțiile vulcanice sunt frecvente.

Acesta a fost urmat de alte patru cutremure, dintre care cel mai puternic a avut magnitudinea de 5,4.

Insulele Kermadec sunt cele mai nordice insule ale Noii Zeelande și nu sunt locuite. La începutul lunii ianuarie biologul român Mihai Muncuș-Nagy s-ar fi înecat în timpul unei misiuni de cercetare pe insula Raoul din acest arhipelag. El era unul dintre cei patru voluntari care ajutau membrii Departamentului de Conservare (DoC) din Noua Zeelandă să monitorizeze activitatea seismică şi vulcanică de pe insulă şi să protejeze cele peste 100 de plante din această zonă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu